αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ οινολόγος που ξεκίνησε μόνη ένα brand με βασικό συστατικό τα κουκούτσια σταφυλιών. Και έφτασε στην επιτυχία

Η οινολόγος που ξεκίνησε μόνη ένα brand με βασικό συστατικό τα κουκούτσια σταφυλιών. Και έφτασε στην επιτυχία

Μια «περιπλάνηση» σε οινοποιία σε όλη την Ελλάδα, τα κουκούτσια των σταφυλιών, και ένα brand περιποίησης που ξεκίνησε από το μηδέν μέσα στην κρίση. Κάπως έτσι ξετυλίγεται η ιστορία της Ευαγγελίας Σωτηροπούλου. Η οποία έφτιαξε μόνη της τον Oinosporo. Ένα brand που περιλαμβάνει από σαπούνια μέχρι κρέμες ενυδάτωσης. Και όλα έχουν σαν βάση –όσο κι αν μοιάζει απίστευτο- τα κουκούτσια των σταφυλιών.

Το It’s Possible την συνάντησε στο «αρχηγείο» της επιχείρησης στο κέντρο της Αθήνας. Η ίδια μιλά για το πως προέκυψε η ιδέα για το project της, με τι ασχολούνταν πριν από αυτό, ενώ περιγράφει και το πως είναι να ξεκινάς μια επιχείρηση μόνος σου.

Με τι ασχολούσασταν πριν ξεκινήσετε το project σας; Για να πιάσουμε το story από την αρχή του

Δούλευα σε οινοποιία, μιας και είμαι οινολόγος. Έχω δουλέψει σε οινοποιία, στο κομμάτι της παραγωγής, σε όλη την Ελλάδα. Ξεκίνησα από την Λήμνο, και μετά πήγα σε Κρήτη, Τρίπολη, Δράμα και Καπανδρίτι. Στην συνέχεια, επειδή ήθελα να κάνω κάποια μεταπτυχιακά και οι περιοχές αυτές δεν βόλευαν, αποφάσισα να ασχοληθώ με τις πωλήσεις στην Αθήνα. Για να κάνω παράλληλα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου. Επίσης ασχολούμαι και με το εκπαιδευτικό κομμάτι, αφού είμαι καθηγήτρια σε ΙΕΚ, στο πεδίο της Οινολογίας, των ξενοδοχειακών και των τροφίμων γενικότερα.

Ωραία όλα αυτά, αλλά πως αποφασίσατε μέσα στην κρίση να ξεκινήσετε τελικά κάτι δικό σας;

Η έμπνευση προήλθε από το μεταπτυχιακό μου. Όπου ασχολήθηκα με την αξιοποίηση των υποπροϊόντων- το πως μπορείς δηλαδή να πάρεις κάτι που δεν έχει αξία, και να το μετασχηματίσεις σε κάτι που έχει αξία.

Κάπως έτσι αγάπησα πολύ τα κουκούτσια και το λάδι που βγαίνει μέσα από αυτά. Και αποφάσισα να τα αξιοποιήσω. Ξεκίνησα να φτιάχνω διαφορετικά ήδη σαπουνιών, και μάλιστα για 2-3 χρόνια έκανα πειραματισμούς. Αρχικά τα έδινα σε φίλους και συγγενείς, και σιγά- σιγά το project αναπτύχθηκε.

Αυτό που φτιάξατε, δεν υπήρχε ήδη στην αγορά; Γιατί, αν υπήρχε, θα ήταν ίσως πιο λογικό να στείλετε ένα βιογραφικό για να δουλέψετε εκεί, από το να ξεκινήσετε κάτι από το μηδέν

Σαφώς χρησιμοποιούνται προϊόντα από σταφύλια ως πολυφαινόλες. Απομονώνονται δηλαδή οι δραστικές ουσίες και χρησιμοποιούνται. Αλλά κάτι τόσο «σταφυλοκεντρικό» δεν υπήρχε. Έχοντας γνώσεις πάνω στο συγκεκριμένο κομμάτι, και αφού το είχα αγαπήσει, ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό. Μάλιστα, υποστηρίζουμε και την «κυκλική οικονομία» αφού τα κουκούτσια για τα οποία μιλάμε είναι κάτι το οποίο θα πετιόταν κανονικά από τα οινοποιία.

Βλέποντας το καθαρά business κομμάτι, δεν σας αποθάρρυνε το γεγονός ότι μια περίοδος κρίσης δεν είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσει κάποιος μια νέα επιχείρηση;

Σίγουρα το περιβάλλον δεν είναι ιδανικό. Εγώ όμως είμαι από τη φύση μου αισιόδοξη, οπότε δεν μπορώ να μπω σε τέτοιες σκέψεις. Προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο και να προχωρώ μπροστά. Αυτό είναι το γενικότερο μήνυμα που στέλνω και στους μαθητές μου στο ΙΕΚ. Προσπαθώ να τους δείχνω κάποιες θετικές πτυχές της πραγματικότητας.

Όταν ανακοινώσατε τα σχέδια σας σε φίλους και συγγενείς, ποια ήταν τα πρώτα σχόλια και αντιδράσεις;

Όλοι είχαν την αγωνία για να δουν πως θα πάει αυτό που είχα στο μυαλό μου. Αλλά ευτυχώς κανένας δεν με έριξε ψυχολογικά. Με υποστηρίξανε όλοι.

Εσείς ξεκινήσατε μάλιστα μόνη σας το project. Τελικά μπορεί κάποιος να τα καταφέρει, ξεκινώντας μόνος;

Είναι δύσκολο, επίπονο και κουραστικό. Αλλά μπορεί να γίνει. Και αξίζει τον κόπο.

Στο τέλος της ημέρας δεν το βλέπεις σαν δουλειά, αλλά ως κομμάτι σου. Ακόμα και αν κουράζεσαι, τελικά η ανταμοιβή είναι πολύ γλυκιά. Τώρα χτίζουμε επίσης το site του brand και θα το αναλάβει η αδερφή μου αυτό.

Πως είναι το 24ωρο σας και τι ελεύθερος χρόνος μένει;

Θα ήθελα πολύ να μην είναι 24 ώρες και να είναι παραπάνω (γέλια). Όταν το άκουγα αυτό από άλλους παλιότερα μου φαινόταν περίεργο. Όμως τώρα που το βιώνω με τον Oinosporo, βλέπω ότι είναι αλήθεια.

Χρειάζεται πολλή δουλειά, που κάποιες φορές δεν χωράει μέσα σε μια ημέρα. Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα μου είναι πολύ γεμάτο, γιατί παράλληλα κάνω και το διδακτορικό μου. Ελεύθερος χρόνος δεν υπάρχει πολύς. Αλλά παρόλα αυτά προσπαθώ πάντα να βρίσκω μερικές ώρες και ημέρες για ξεκούραση.

Τι προϊόντα περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή το brand και ποια είναι τα σχέδια για το μέλλον;

Αυτή τη στιγμή έχουμε 8 διαφορετικά σαπούνια των 90 γραμμαρίων, παζλ μικρών σαπουνιών των 10 γραμμαρίων, ενώ η υπόλοιπη σειρά περιλαμβάνει κρέμα ενυδάτωσης, λάδι ενυδάτωσης, άλατα, βάλσαμο περιποίησης χειλιών και άλλα. Σε όλα το βασικό συστατικό είναι το λάδι που βγαίνει από το κουκούτσι του σταφυλιού. Από εδώ και πέρα θέλουμε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο ο Oinosporos, να γίνει πιο γνωστός και να τοποθετείται σε περισσότερα ράφια. Στην συνέχεια θα προστεθούν και κάποια νέα προϊόντα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + one =