αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ νέα ταινία με θέμα τη ζωή του Jeff Bezos παραθέτει 3 μαθήματα για όσους θέλουν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Η νέα ταινία με θέμα τη ζωή του Jeff Bezos παραθέτει 3 μαθήματα για όσους θέλουν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια νέα ταινία με θέμα την εκρηκτική ζωή του Jeff Bezos, θα κάνει πρεμιέρα μέσα στον Ιούλιο. Ο τίτλος της είναι «Bezos». Τόσο απλά.

Εξιστορεί την προσπάθεια του βασιλιά της Amazon να δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα βιβλίων, που τελικά εξελίχθηκε σε μια αυτοκρατορία ηλεκτρονικού εμπορίου. Και κάπως έτσι παίρνουμε μια γεύση από το πως ξεκίνησε ένας τεχνολογικός κολοσσός.

Δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ο νεαρός Bezos, τον οποίο υποδύεται ο Armando Gutierrez, χρειάστηκε να παραιτηθεί από την καλοπληρωμένη δουλειά του στη Wall Street το 1994, για να ξεκινήσει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που θα πούλαγε βιβλία. Μέσα από ένα γκαράζ, και σε μια εποχή κατά την οποία το ίντερνετ ήταν… σχεδόν άγνωστο για πολλούς ανθρώπους.

Οι περισσότεροι τότε θεωρούσαν ότι η προσπάθεια θα αποτύχει. Η ιστορία τελικά δικαίωσε τον Bezos. Αφού η ιδέα του εξελίχθηκε σε μια τεράστια εταιρία, και ο ίδιος έγινε ένας από τους πιο πλούσιος ανθρώπους στον κόσμο.

Η ταινία παραθέτει μερικά χρήσιμα μαθήματα σε όσους θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες και να ξεκινήσουν ένα δικό τους project. Εδώ είναι 3 από αυτά, έτσι όπως τα αναλύει το αμερικανικό inc.com.

1# To όνομα παίζει κομβικό ρόλο

Ένα από τα πρώτα πράγματα που βλέπει ένας πελάτης σε μια επιχείρηση, είναι το όνομά της. Η Amazon πήρε το όνομά της από τον μεγαλύτερο ποταμό στον κόσμο σε όγκο – ένα σημάδι για τον τελικό στόχο του επιχειρηματία να γίνει το κατάστημα των πάντων. Ωστόσο η εταιρία ξεκίνησε με άλλο όνομα, και συγκεκριμένα λεγόταν Cadabra Inc. Από το γνωστό το “abracadabra”, που φωνάζουν οι μάγοι κατά τη διάρκεια ενός μαγικού κόλπου. Στην συνέχεια το όνομα άλλαξε, με τον Bezos να ψάχνει αρκετά. Στην ταινία, οι θεατές παρακολουθούν τον Bezos να ξεφυλλίζει το μπροστινό μέρος του λεξικού μέχρι να καταλήξει στη λέξη “Amazon”. Και έτσι γεννήθηκε το Amazon.com, αφού το dot-com «λέει στους πελάτες μας ότι υπάρχουμε αποκλειστικά στο διαδίκτυο», λέει ο Bezos στην ταινία.

2# Πιστέψτε στην ιδέα σας

O Bezos ήταν ο νεότερος ανώτερος αντιπρόεδρος στο μεγάλο hedge fund που δούλευε. Το αφεντικό του Bezos, ο David Shaw (τον υποδύεται ο businessman Marcus Lemonis), ενδιαφερόταν για το μέλλον του Διαδικτύου, οδηγώντας τον Bezos να ερευνήσει τις δυνατότητες ανάπτυξής του. Ωστοσο, όταν ο Bezos παρουσίασε την ιδέα του στο αφεντικό του, εκείνος προσπάθησε να σταματήσει τον νεαρό Bezos. Όπως είναι προφανές σε όλους, ο Bezos επέλεξε να αγνοήσει αυτή τη συμβουλή.

3# Να γνωρίζετε την αγορά σας και το πότε να φύγετε

Η απόφαση να αποδεχτείτε – ή να απορρίψετε – μια προσφορά εξαγοράς έχει να κάνει με μερικούς παράγοντες, όπως το πόσο ‘γλυκιά’ είναι η προσφορά και εάν ένας επιχειρηματίας πιστεύει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να πουλήσει.

Spoiler alert: Καθώς η ταινία του Bezos πλησιάζει στο τέλος της, βλέπουμε τον ίδιο τον Bezos να αποφασίζει αν θα πουλήσει ή όχι. Όταν η Amazon πρωτοξεκίνησε, η Barnes & Noble κυριαρχούσε στο πεδίο της πώλησης βιβλίων με εκατοντάδες καταστήματα και έσοδα περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 1995, ενώ οι ανεξάρτητοι βιβλιοπώλες έκλειναν. Εν τω μεταξύ, ο Bezos άρχιζε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο με λίγους πόρους. Ο Bezos συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Barnes & Noble, Leonard Riggio, ο οποίος φέρεται να είπε στον επικεφαλής της Amazon ότι ο γίγαντας θα δημιουργήσει τον δικό του ιστότοπο και θα συντρίψει την Amazon.

Ο Riggio της B&N πρότεινε στον Bezos να συνεργαστούν. Kαι η ταινία του Bezos το απεικονίζει επίσης, δείχνοντας μια τεταμένη συνάντηση μεταξύ των δύο κατά την οποία o Riggio προσφέρεται να εξαγοράσει την Amazon για 1 εκατομμύριο δολάρια όταν η startup ήταν σε εξαιρετικά αρχικό στάδιο. Ο Bezos δεν αποδέχτηκε την πρόταση. Μάλλον έβλεπε ότι θα δημιουργήσει κάτι πολύ μεγαλύτερο, αν συνεχίσει να δουλεύει και να αναπτύσσει το μικρό online βιβλιοπωλείο του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 4 =