αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ Μυτιληναίος φέρνει το Mytilineos Smart Cities

Η Μυτιληναίος φέρνει το Mytilineos Smart Cities

Εναν νέο τομέα δραστηριότητας, που σχετίζεται με την αναγκαιότητα για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πόλεων και των κοινοτήτων, δημιούργησε ο όμιλος Mytilineos. Πρόκειται για την υπηρεσία Mytilineos Smart Cities που παρουσίασε, χθες, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η γενική διευθύντρια επικοινωνίας και στρατηγικής μάρκετινγκ της εταιρείας, Βίβιαν Μπουζάλη. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για «υπηρεσίες, εφαρμογές και προϊόντα που απευθύνονται στις πόλεις, τις κοινότητες και στους οικισμούς που θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα». Η νέα αυτή υπηρεσία του ομίλου θα στηριχθεί στη συνεργασία σχεδόν όλων των τομέων επιχειρηματικότητας της Mytilineos, δηλαδή της μεταλλουργίας, της ηλεκτρικής ενέργειας – φυσικού αερίου και των έργων βιώσιμης ανάπτυξης.

«Ο καταναλωτής γίνεται πλέον παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του. Ξέρει τι πληρώνει, έχει επίγνωση του οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους, και επιλέγει την πιο πρόσφορη επιλογή γι’ αυτόν, με την ελάχιστη έως μηδενική επίπτωση στο περιβάλλον. Με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών γίνεται καλύτερη χρήση των πόρων, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές», πρόσθεσε η κυρία Μπουζάλη.

Το πρώτο πιλοτικό έργο της Mytilineos στον τομέα της διασύνδεσης και του κεντρικού συντονισμού ενός μεγάλου αριθμού υπηρεσιών, μέσω της πλατφόρμας Smart Cities, θα υλοποιηθεί στα Ασπρα Σπίτια, στον πρότυπο οικισμό στην Παραλία Διστόμου όπου διαμένουν οι εργαζόμενοι της θυγατρικής της Mytilineos, «Αλουμίνιον της Ελλάδος». «Θα μετατραπεί στην πρώτη πιλοτική “έξυπνη” πόλη, που θα έχει ως στόχο την πραγματική και ουσιαστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της μέσα από ποικίλες πρωτοποριακές τεχνολογικά λύσεις», σημείωσε η κυρία Μπουζάλη.

Στα Ασπρα Σπίτια θα δημιουργηθεί σειρά εφαρμογών –θα είναι λειτουργικές με χρονικό ορίζοντα τον Μάιο– που θα ελέγχονται από ένα κεντρικό σύστημα και με τον αυτόν τρόπο θα παρέχεται άμεσα πληροφορία, καθιστώντας δυνατή την επίλυση τυχόν προβλημάτων που δημιουργούνται. Οι εφαρμογές αυτές, που συνιστούν ουσιαστικά μια έξυπνη πόλη, περιλαμβάνουν την ευέλικτη διαχείριση της ενέργειας, των υδάτων, των απορριμμάτων και της κυκλοφορίας. Εχουν ως κοινό παρονομαστή την αξιοποίηση των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) με στόχο την ενίσχυση της λειτουργικότητας του δημόσιου χώρου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την τοποθέτηση, για παράδειγμα, σημείων φόρτισης συσκευών, τη δωρεάν παροχή ασύρματου δικτύου (Wi-Fi) και την εγκατάσταση ηχοσυστήματος για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης, μέσω της πλατφόρμας Smart Cities θα είναι εφικτή η χρήση της τεχνολογίας Blockchain, όπου στηρίζονται οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, και η θέση σε λειτουργία εφαρμογών, που σχετίζονται με τη διαχείριση του οδοφωτισμού, των θέσεων στάθμευσης κ.τ.λ.

Παράλληλα, οι εφαρμογές και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει η Mytilineos αφορούν και την κατοικία, όπου είναι δυνατή η εγκατάσταση και διαχείριση έξυπνων συσκευών, όπως μετρητών, μπαταρίας, inverter, φωτοβολταϊκών πάνελ και ταχυφορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, των οποίων η διαχείριση θα είναι δυνατή απομακρυσμένα, μέσω κινητού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − 12 =