αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα χωρίς μείωση μισθού είναι το μέλλον. Τι αναφέρει σε άρθρο του το BBC

Η μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα χωρίς μείωση μισθού είναι το μέλλον. Τι αναφέρει σε άρθρο του το BBC

Η συζήτηση έχει ανοίξει και είναι πιο έντονη από ποτέ: Θα πρέπει η εργάσιμη εβδομάδα να γίνει μικρότερη από το παραδοσιακό 5ήμερο; Χωρίς μείωση μισθού φυσικά. Κάποιες εταιρίες έχουν μπει ήδη στο παιχνίδι, και εφαρμόζουν μοντέλα τέτοιου τύπου. Καταγράφοντας τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Όπως εξηγεί το BBC, μια πιο σύντομη εβδομάδα εργασίας θα μπορούσε να έχει διάφορες μορφές. Υπάρχει η 4ήμερη εβδομάδα, όπου μειώνετε τις ώρες εργασίας σας κατά 20%. Υπάρχουν επίσης διαφορετικά μοντέλα: Όλοι σε μια εταιρεία μπορεί να έχουν την ίδια ημέρα άδειας ή οι άνθρωποι να επιλέγουν τη δομή που τους ταιριάζει. Να διαλέγουν δηλαδή την «κενή ημέρα» που τους εξυπηρετεί καλύτερα. ‘Η να διαλέγουν κάποιες ώρες για να βγαίνουν off, έτσι ώστε να μειώνουν τις συνολικές ώρες εργασίας τους.

Οι υποστηρικτές της μικρότερης εργάσιμης εβδομάδας υποστηρίζουν ότι ένα μοντέλο εργασίας με μειωμένο ωράριο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών αρνητικών στοιχείων που έχουν τα «παλιά» μοντέλα εργασίας, καθιστώντας τους εργαζόμενους πιο παραγωγικούς, πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένους.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της εργασίας λιγότερων εβδομαδιαίων ωρών είναι ότι κάνει τους ανθρώπους καλύτερους εργαζόμενους. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι γίνονται πιο παραγωγικοί όταν εργάζονται λιγότερες ώρες και λιγότερο παραγωγικοί όταν εργάζονται περισσότερες ώρες. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2014 από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ λέει ότι η παραγωγικότητα μειώνεται μετά από 50 ώρες εργασίας την εβδομάδα. Αλλοι ειδικοί προτείνουν 35 ώρες ως τον βέλτιστο χρόνο εργασίας πριν αρχίσει να μειώνεται η παραγωγικότητα, ενώ μια άλλη άποψη λέει ότι πρέπει να δουλεύουμε μόνο έξι ώρες την ημέρα.

Ο John Trougakos, αναπληρωτής καθηγητής οργανωτικής συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή μια τυπική μέρα κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας εργασίας 40 ωρών δεν έχει στηθεί για την αποτελεσματικότητα. «Η ενέργειά σας δεν μπορεί να διατηρηθεί για οκτώ ώρες συνεχόμενα. Θέλουν την συγκέντρωση των ανθρώπων για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι δύσκολο να γίνει», λέει. «Έτσι, είναι λιγότερο αποτελεσματικοί» συμπληρώνει.

Έχει καταγραφεί και το εξής φαινόμενο: Πολλοί εργαζόμενοι περνούν κομμάτια του χρόνου της οκτάωρης εργάσιμης ημέρας… κάνοντας scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ψωνίζοντας στο διαδίκτυο ή στέλνοντας μηνύματα. Μια μελέτη του 2015 έδειξε ότι οι εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις ξοδεύουν έως και 2,5 ώρες την ημέρα σερφάροντας στο internet ενώ είναι στη δουλειά.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιος είναι ο μαγικός αριθμός ωρών εργασίας για βέλτιστη παραγωγικότητα. Αλλά οι υποστηρικτές μιας μικρότερη εβδομάδας εργασίας υποστηρίζουν ότι οι εργαζόμενοι με μειωμένο ωράριο θα εργαστούν πιο αποτελεσματικά για να χωρέσουν τις απαραίτητες εργασίες στον διαθέσιμο χρόνο, αντί να… απλώνονται σε μεγαλύτερες βάρδιες.

Μια χρήσιμη έρευνα έγινε στην Ισλανδία. Διεξήχθη από το 2015 έως το 2019, και κατέγραψε περισσότερους από 2.500 κρατικούς υπαλλήλους σε διαφορετικούς χώρους εργασίας οι οποίοι πέρασαν από την 40ωρη εργάσιμη εβδομάδα σε 35 ή 36ωρη εβδομάδα με τον ίδιο μισθό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πλειοψηφία των γραφείων είδε την παραγωγικότητα είτε να παραμένει η ίδια, είτε να βελτιώνεται. Για παράδειγμα, στο λογιστικό τμήμα του Ρέικιαβικ, οι εργαζόμενοι επεξεργάστηκαν 6,5% περισσότερα τιμολόγια μόλις άρχισαν να εργάζονται λιγότερες ώρες. στο αστυνομικό τμήμα, εν τω μεταξύ, η μικρότερη εβδομάδα εργασίας δεν επηρέασε αρνητικά τον αριθμό των υποθέσεων έρευνας που έκλεισαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το BBC, οι λιγότερες ώρες σημαίνουν επίσης ένα πιο εξορθολογισμένο πρόγραμμα στους χώρους εργασίας. Τα πράγματα όπως τα υπερβολικά πολλά meetings και τα εκτεταμένα γεύματα κόβονται. Αυτό συνέβη στις δοκιμές της Ισλανδίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διευθυντές είπαν ότι αντικατέστησαν τις συναντήσεις με email.

Οι εργαζόμενοι στην Ισλανδία δήλωσαν επίσης ότι με την μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα το άγχος μειώθηκε, ενώ είχαν περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να αφιερώσουν σε χόμπι, άθληση και φίλους. Οι γονείς δήλωσαν ότι είχαν περισσότερο χρόνο να αφιερώσουν στη φροντίδα των παιδιών τους.

Κερδισμένες όμως είναι και οι εταιρίες που τολμούν να κάνουν το μεγάλο βήμα. Πέρα από την παραγωγικότητα που δείχνει να αυξάνεται, οι εταιρίες που εφαρμόζουν 4ημερες εργάσιμες εβδομάδες γίνονται αμέσως και πιο ελκυστικοί εργοδότες. Όλοι θέλουν να εργαστούν εκεί, ενώ είναι πιο εύκολο να κρατήσουν και τους ήδη υπάρχοντες εργαζομένους που έχουν.

Από την άλλη πλευρά, το BBC στο ίδιο άρθρο ξεκαθαρίζει ότι η η μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα δεν είναι… η μαγική συνταγή που θα λύσει όλα τα προβλήματα. «Δεν θα λειτουργήσει για κάθε ρόλο σε κάθε κλάδο, ιδιαίτερα σε θέσεις εργασίας που επικεντρώνονται στον πελάτη», σημειώνει.

Ωστόσο το ισλανδικό πείραμα είναι μία απόδειξη ότι η αφαίρεση μερικών ωρών από την εργάσιμη εβδομάδα «φαίνεται να κάνει τη διαφορά». Αυτή τη στιγμή, οι εταιρείες στην Ισπανία πραγματοποιούν δοκιμές, στις οποίες είτε «κόβουν» μια μέρα είτε λίγες ώρες από την εβδομάδα εργασίας (δεν διατηρούν όλοι τους μισθούς τους ίδιους, όμως). Ενώ ο αμερικανικός κολοσσός Kickstarter έχει πει ότι θα δοκιμάσει την 4ημερη εργάσιμη εβδομάδα το 2022.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − eight =