αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ μεγάλη απάντηση στην Airbnb: Λέγεται GuestToGuest και δεν πληρώνεις τίποτα

Η μεγάλη απάντηση στην Airbnb: Λέγεται GuestToGuest και δεν πληρώνεις τίποτα

Ο τουρισμός και ο τρόπος που ταξιδεύουν οι άνθρωποι, έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Κι αν το Airbnb μπορεί να καυχιέται ότι είναι η μεγαλύτερη ιστοσελίδα καταχώρισης, εύρεσης και ενοικίασης σπιτιών ή δωματίων, η αγορά έχει γεμίσει πλέον από μία σειρά καινούργιους διαδικτυακούς τόπους και υπηρεσίες που επίσης δραστηριοποιούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Μερικά από αυτά, όπως η γαλλική εταιρεία GuestToGuest, το κάνουν με επαναστατικό τρόπο.

To GuestToGuest ιδρύθηκε το 2011 από τους Charles-Edouard Girard και Emmanuel Arnaud και είναι κάπως σαν την ευρωπαϊκή απάντηση στο Airbnb. Σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες, στο GuestToGuest δεν νοικιάζεις σπίτια με λεφτά αλλά πληρώνεις τη διαμονή σου με πόντους, όπως σημειώνει η LIFO. Ακούγεται κάπως κουλό, αλλά με έναν περίεργο τρόπο λειτουργεί σαν τις πρακτικές του τύπου του couchsurfing.

Βέβαια, δεν είναι κάτι καινούργιο. Βασίζεται σε μια παλιά ιδέα του 1953. Έγινε αρκετά δημοφιλής πρακτική στην Αμερική τη δεκαετία του ’90, πολύ απλά επειδή με το Ίντερνετ η επικοινωνία έγινε πιο εύκολη. Το 1995 ανέβηκε επίσημα η ιστοσελίδα HomeExchange.com. Οι καιροί όμως αλλάζουν και μόλις πριν από μερικούς μήνες η GuestToGuest έκανε το μεγαλύτερό της άνοιγμα, αγοράζοντας το HomeExchange.com. Για έναν απλό άνθρωπο αυτό μπορεί να μη σημαίνει τίποτα, αλλά για την τουριστική βιομηχανία η εισβολή των Γάλλων στην αμερικανική αγορά έχει ταράξει ήδη τα νερά και θεωρείται σημείο καμπής. Για τον Charles-Edouard Girard, που ήταν στην Αθήνα αυτές τις μέρες για ένα συνέδριο, η ανταλλαγή σπιτιών χωρίς χρήματα είναι το μέλλον.

«Είναι ο πιο απλός τρόπος για να ταξιδεύεις» λέει. «Πάω στο σπίτι σου, έρχεσαι στο δικό μου, αυτό το concept δεν έχει αλλάξει, απλώς προσπαθήσαμε να το εξελίξουμε. Η ιδέα ήταν του συνεργάτη μου Emmanuel, μετά από ένα αποτυχημένο ταξίδι του στη Φλωρεντία με αυτό τον τρόπο. Προσπάθησε να οργανώσει ένα ταξίδι εκεί με ανταλλαγή σπιτιών, απλώς οι Ιταλοί δεν ήθελαν να πάνε στο Παρίσι επειδή είχαν επισκεφτεί παλιότερα τη χώρα».

Ο Emmanuel Arnaud σκέφτηκε ένα σύστημα πόντων που θα του επέτρεπε να ταξιδέψει οποιαδήποτε άλλη στιγμή, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, με το ίδιο σύστημα, αλλά χωρίς λεφτά. «Θέλεις να έρθεις στο σπίτι μου, αλλά εγώ δεν θέλω να έρθω στο δικό σου, απλώς μαζεύω πόντους για να πάω αλλού». Ξεκίνησαν αυτή την πατέντα με 21 οικογένειες στη Γαλλία που δέχτηκαν να ανταλλάξουν τα σπίτια τους με αυτό τον τρόπο και πέτυχε. Αυτές οι οικογένειες ακόμη χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα που μοιάζει με του Airbnb και λειτουργεί όπως αυτό, αλλά με πόντους αντί για λεφτά.

«Η πρώτη μας καινοτομία ήταν να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ανταλλαγών, επειδή οι άμεσες ανταλλαγές είναι δύσκολες. Η δεύτερη ήταν να καταργήσουμε τη συνδρομή και να πείσουμε τον κόσμο να το χρησιμοποιήσει. Αυτό το κάνουμε με το να προσφέρουμε την πρώτη ανταλλαγή εμείς: βρίσκουμε σπίτι βάσει του προφίλ κάθε χρήστη και του προσφέρουμε πόντους για να περάσει μια εβδομάδα στη χώρα που θέλει να πάει». «Πόσο εύκολο είναι να πείσεις κάποιον να εμπιστευτεί την υπηρεσία και να προσφέρει το σπίτι του, όταν δεν υπάρχει χρηματική συναλλαγή στη μέση; Τι γίνεται με τις ζημιές;» ρωτάω. «Υπάρχει ένα ποσό σαν προκαταβολή που ζητάει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, που το παίρνεις πίσω, και φυσικά μπορείς να κάνεις ασφάλεια, κάτι που δεν γίνεται με το Airbnb, το οποίο προσπαθεί να διευθετήσει το πρόβλημα με τις αξιολογήσεις». Ο Girard το θεωρεί ιδανικό τρόπο να ταξιδεύουν οικογένειες και άνθρωποι που δεν έχουν μεγάλη οικονομική δυνατότητα και βασίζεται πολύ στην εμπιστοσύνη. Σήμερα, το GuesttoGuest έχει πάνω από 400.000 καταχωρίσεις σπιτιών από 180 χώρες σε όλο τον κόσμο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × two =