αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Μαρίνα Αρπλιά παραιτήθηκε από τη δουλειά της και δημιούργησε την 1η Ολιστική Εκπαιδευτική Πλατφόρμα για γονείς

Η Μαρίνα Αρπλιά παραιτήθηκε από τη δουλειά της και δημιούργησε την 1η Ολιστική Εκπαιδευτική Πλατφόρμα για γονείς

Και τελικά, πως είναι να κάνεις το μεγάλο «άλμα»; Να αφήνεις, δηλαδή, την σταθερή δουλειά σου και να ξεκινάς το δικό σου project. Ακόμα και με μηδενικό αρχικό budget. Η Μαρίνα Αρπλιά το έκανε. Και δημιούργησε το Project Parenting. Την 1η Ολιστική Εκπαιδευτική Πλατφόρμα για Γονείς. Μόλις 5 μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας της, την πλατφόρμα έχουν χρησιμοποιήσει πάνω από 50.000 γονείς- ενώ ήδη συνεργάζεται με 70 experts από 13 διαφορετικές πόλεις και 10 οργανισμούς.

Η ιδρύτρια μιλά στο It’s Possible για το πως αποφάσισε να κάνει την μεγάλη αλλαγή στη ζωή της μετά από ένα ταξίδι στην Κολομβία, εξηγεί τι ακριβώς παρέχει το Project Parenting, ενώ παραθέτει και τους προβληματισμούς που έχουν οι γονείς αυτή την δύσκολη περίοδο.

Τι έχετε σπουδάσει και πώς προέκυψε η ιδέα για την πλατφόρμα σας;

Οι σπουδές μου είναι ταυτόχρονα σχετικές και άσχετες με την πλατφόρμα. Είναι μεν πάνω στην εκπαίδευση, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Πατρών, αλλά δεν ήταν αυτές που με ώθησαν στο να ξεκινήσω το Project Parenting. Το όνειρό μου ήταν από πάντα η ύπαρξη ενός σχολείου που θα είναι ελεύθερο για όλα τα παιδιά, που θα προσαρμόζεται στις δικές τους ανάγκες και θα μπορέσει να τα προετοιμάσει για την πραγματική ζωή.

Έτσι, μετά από πολλές διαφορετικές επαγγελματικές επιλογές και ταξίδια, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά, σε ένα από αυτά, στην Κολομβία, αποφάσισα να παραιτηθώ από την τυπικά καλή σταθερή δουλειά που είχα, η οποία δεν μου κάλυπτε το σημαντικότερο από όλα: την ανάγκη να προσφέρω άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία. Με την επιστροφή μου, και ψάχνοντας να βρω τι θα κάνω και πώς θα προσφέρω, τυχαία – ή όχι και τόσο – γεννήθηκε το Project Parenting.  Έτσι, άφησα τη δουλειά μου και αφοσιώθηκα εξολοκλήρου στη δημιουργία του Project Parenting. Μιας πλατφόρμας που αναγνωρίζει τον πολύτιμο ρόλο όλων των γονέων για την κοινωνία μας και στέκεται δίπλα στους γονείς που διαμορφώνουν την κοινωνία του τώρα αλλά και του αύριο.

Μάλιστα αποφασίσατε να ξεκινήσατε το δικό σας project μέσα στην πανδημία. Δεν λειτούργησε αποτρεπτικά το δυσμενές περιβάλλον;

Επειδή ακριβώς δεν αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το project μέσα στην καραντίνα, αλλά η σύλληψη και η υλοποίηση είχε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2019, δεν μας επηρέασε σε τόσο μεγάλο βαθμό. Δεν ήταν παιδί της πανδημίας, όπως πολλές άλλες πλατφόρμες που ξεκίνησαν να λειτουργούν εξαιτίας της παραμονής μας στο σπίτι. Όταν «έσκασε» λοιπόν το πρώτο lockdown, εννοείται ότι ενώ δεν είχε άμεσο αντίκτυπο – ακριβώς γιατί ήμασταν online – είχε έμμεσο, καθώς επηρέαζε τους ελεύθερους εξειδικευμένους επαγγελματίες που θέλαμε να προσεγγίσουμε ως experts μας, καθώς και τα γυρίσματα.

Έτσι, ξεκινήσαμε με μηδενικό budget και χωρίς υλικό, απλώς χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα για αρχή σαν blog, κάτι το οποίο πήγε πολύ καλά και είχε απήχηση τόσο στους γονείς όσο και στους experts.

Τον Ιούνιο, ξεκινήσαμε κανονικά τα γυρίσματα και λανσάραμε την ολοκληρωμένη πλατφόρμα μας. Μπορεί να καθυστερήσαμε λίγο το λανσάρισμα, αλλά προετοιμάσαμε το έδαφος, γνωρίσαμε επαγγελματίες, χτίσαμε σχέσεις με τους γονείς που ακολούθησαν τη σελίδα μας και κάναμε και μια μεγάλη έρευνα σε περισσότερους από χίλιους γονείς για να αφουγκραστούμε τις πραγματικές τους ανάγκες. 

Με απλά λόγια, πως λειτουργεί η πλατφόρμα σας;

Η πλατφόρμα μας έχει εκπαιδευτικό υλικό, experts και – σε λιγότερο από έναν μήνα – δραστηριότητες και webinars. Το εκπαιδευτικό μας υλικό χωρίζεται σε σειρές, άρθρα και από τον Δεκέμβριο που θα υπάρχει και το Project Parenting Premium, θα έχουμε και τις premium σειρές μας. Οι σειρές αποτελούνται από 4 επεισόδια, στα οποία κάθε expert αγγίζει μια θεματική σχετική με τη γονεϊκότητα ή τον ίδιο τον γονέα ως άνθρωπο, επαγγελματία, σύντροφο και δίνει θεωρητική και πρακτική γνώση. Η διαφορά των premium σειρών είναι ότι θα είναι μεγαλύτερες σε διάρκεια, θα εμβαθύνουν πάνω σε κάποιο θέμα που έχει ήδη αγγίξει ο expert σε κάποια από τις σειρές του και θα συνοδεύονται και από ένα pdf με θεωρία και πρακτικά tips εφαρμογής.

Εάν σε κάποιον γονέα άρεσε ο expert ή τον προβληματίζει το θέμα που έθιξε, μπορεί να βρει όλες τις πληροφορίες του στην πλατφόρμα μας και να τον προσεγγίσει, για να ζητήσει εξειδικευμένες απαντήσεις για τη δική του ατομική ανάγκη. Εάν πάλι θέλει κάτι πιο βιωματικό είτε για εκείνον είτε για το παιδί του, μπορεί να βρει και ποιοτικές, εκπαιδευτικές δραστηριότητες – για μικρούς και μεγάλους – και webinars που οργανώνει κάθε επαγγελματίας ή οργανισμός και μπορεί να παρακολουθήσει.

Με άλλα λόγια, η πλατφόρμα μας είναι ένα ταξίδι. Ξεκινά από τη γνώση και κάθε κομμάτι της σε οδηγεί σε κάτι άλλο. Τόσο στο περιεχόμενο όσο και πρακτικά στο πώς κινείσαι μέσα στην πλατφόρμα.

Μέσα στους πρώτους 5 μήνες, πόσοι γονείς έχουν χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα σας; Και με πόσους επαγγελματίες συνεργάζεστε τώρα;

Η αλήθεια είναι ότι οι χρήστες έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, έχουν χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα μας 50Κ+ γονείς. Κάτι που για εμάς είναι πολύ μεγάλη χαρά και τιμή. Συνεργαζόμαστε με 70 experts από 13 διαφορετικές πόλεις και 10 οργανισμούς. Στόχος μας σαφώς είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο επαγγελματιών σε όλη την Ελλάδα, ώστε να μπορούν όλοι οι χρήστες να βρίσκουν τόσο online όσο και διά ζώσης υλικό για τους ίδιους, αλλά και για τα παιδιά τους όπως δραστηριότητες, workshops και σεμινάρια.

Με βάση την εικόνα που έχετε, ποιοι είναι οι προβληματισμοί και τα γενικότερα θέματα που απασχολούν τους γονείς αυτή την ιδιαίτερη περίοδο;

Η αλήθεια είναι πως αυτή η πραγματικότητα που βιώνουμε, απαιτεί πολλή ψυχική δύναμη και πολλή ενσυνειδητότητα από τους γονείς. Εκτός από το ότι έχουν να εξισορροπήσουν τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, συντροφικότητα και περιορισμό στο σπίτι, καλούνται να εξηγήσουν και στα παιδιά τους αυτό που συμβαίνει. Καλούνται να τους εξηγήσουν κάτι που ούτε και οι ίδιοι γνωρίζουν 100%.

Ταυτόχρονα, δεν σταματούν να τους απασχολούν πράγματα όπως το αν είναι καλοί γονείς γενικά, πώς θα εντάξουν τα λαχανικά στη διατροφή των παιδιών τους, πώς και πότε πρέπει να θηλάσουν και πολλά πολλά ακόμα. Λένε ότι το να είσαι γονιός είναι μια full time εργασία και επί της ουσίας είναι μια for life εργασία.

Για αυτό προσπαθούμε κι εμείς όσο μπορούμε, να παράγουμε υλικό τόσο για τις ιδιαιτερότητες αυτής της περιόδου όσο όμως και για τις πάγιες ανάγκες τους που δεν σταματούν να υφίστανται επειδή υπάρχει η πανδημία. Για αυτό κάνουμε και τα lives! Εφόσον δεν μπορούμε να κάνουμε γυρίσματα, παρέχουμε εκπαιδευτικό υλικό δωρεάν για όλους τους γονείς μέσα από τις live εκπομπές που κάνουμε στο Facebook με τους experts μας. Ταυτόχρονα, μιλάμε για το lockdown με story και άρθρα και ίσως καλύψουμε και τέτοια θέματα στα lives μας.

Πως θέλατε να είναι το project σας σε 1 χρόνο από σήμερα;

Σε έναν χρόνο το Project Parenting θέλουμε να είναι η πρώτη διαδικτυακή Σχολή Γονέων στην Ελλάδα και να είμαστε επίσημα και στην Κύπρο. Εκτός από τις σειρές που μπορεί κάποιος να δει ή τα άρθρα και τις δραστηριότητες, θέλουμε να μπορεί κάποιος να βρει masterclasses που θα αποτελούν μεμονωμένα ‘’μαθήματα’’ πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα με πολλά βίντεο και πρακτικά εργαλεία, τα δικά μας webinars, workshops, σεμινάρια, retreats και πολλά πολλά ακόμα.

Έχω οραματιστεί/ ονειρευτεί πού μπορεί να φτάσει το Project Parenting τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά, το ίδιο με πάει από μόνο του σε καινούρια μονοπάτια και αποκτά το δικό του σχήμα, κυρίως γιατί είναι μια ενεργή, διαδραστική πλατφόρμα που έχει να κάνει με μάθηση και ανθρώπους. Εγώ είμαι εκεί για να μπορώ να επιβεβαιώνω ότι κάθε βήμα που κάνουμε καλύπτει ολοένα και περισσότερο τις ανάγκες των γονέων, των παιδιών και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 4 =