αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Μαρία Κατσώνη ξεκίνησε με 800 ευρώ και έφτιαξε το δικό της ανατρεπτικό brand ρούχων

Η Μαρία Κατσώνη ξεκίνησε με 800 ευρώ και έφτιαξε το δικό της ανατρεπτικό brand ρούχων

Στην εποχή της κρίσης, έχουμε δει πολλούς ανθρώπους να φεύγουν στο εξωτερικό. Ενώ αρκετοί άλλοι, μπερδεμένοι και απογοητευμένοι, μπαίνουν σε μια φάση «παράλυσης», λέγοντας πως δεν έχουν επιλογές μπροστά τους. Τι γίνεται όμως όταν αποφασίσεις να κάνεις ένα τολμηρό βήμα προς εμπρός; Η Μαρία Κατσώνη δημιούργησε το brand Karavan, μέσα στην κρίση. Και έφτασε στην επιτυχία.

Όταν την ρωτάς για το αν την αποθάρρυνε η δύσκολη οικονομική συγκυρία απαντά: «Καθόλου, ίσα- ίσα με ενθάρρυνε. Δεν είχα τίποτα να χάσω μιας και το αρχικό μου κεφάλαιο δεν ήτανε περισσότερο από μόλις 800€(!) και επίσης πιθανολογούσα πως την συγκεκριμένη εποχή θα είχα περιορισμένο ανταγωνισμό στην αγορά μιας η πλειοψηφία φοβάται να κάνει επαγγελματικές κινήσεις σε περίοδο οικονομικής ύφεσης». Η ίδια μιλά στο It’s Possible για όλο το story της μέχρι εδώ.

Όπως έχετε πει σε παλαιότερη συνέντευξη σας, το όνομα Karavan προήλθε από το «Planet Caravan» των Black Sabbath. Τελικά, είστε ροκ άνθρωπος; Γιατί η αλήθεια είναι ότι τα δημιουργήματα σας δεν μοιάζουν ροκ με την πρώτη ματιά

Τα ρούχα Karavan δεν είναι ροκ με την συμβατική έννοια του κατά τα αλλά ολοκληρωτικά αντισυμβατικού όρου. Δεν έχουνε κρόσια και καρφιά, δεν πήρανε τα εξώφυλλα των άλμπουμ των ζέπελιν να τα κάνουνε τισερτ ούτε κοπιάραμε τις ροκ μπάντες ή τους ακόλουθους τους για να συστηθούνε στον κόσμο. Τα Karavan είναι αντισυμβατικά στην ουσία τους. Είναι γεννημένα την εποχή της βαθιάς για την Ελλάδα κρίσης, είναι αυθεντικά, φιλικά, έχουν άποψη και ιδεολογία χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν συμβαδίζουν με τον καιρό τους.

Στα Karavan δεν θέλουμε να είμαστε γραφικοί, θέλουμε να είμαστε μαγικοί και αυτή η θέληση από μόνη της κάνει τα πάντα ροκ.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το brand σας;

Το brand μας περιλαμβάνει κάθε σεζόν μια συλλογή των Karavan που είναι και η συλλογή η οποία διατίθεται στα περίπου εκατό συνεργαζόμενα καταστήματα μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μια των KRVN η οποία είναι η πιο basic συλλογή μας και την οποία θα βρείτε μόνο στο site μας (www.karavanclothing.com). Τέλος, στο ατελιέ μας και κατοπιν ραντεβού βρίσκεται η νυφική collection.

Ξεκινήσατε την επιχειρηματική σας προσπάθεια μέσα στην κρίση. Δεν σας αποθάρρυνε η δύσκολη οικονομική συγκυρία;

Καθόλου, ίσα ίσα με ενθάρρυνε. Δεν είχα τίποτα να χάσω μιας και το αρχικό μου κεφάλαιο δεν ήτανε περισσότερο από μολις 800€(!) και επίσης πιθανολογούσα πως την συγκεκριμένη εποχή θα είχα περιορισμένο ανταγωνισμό στην αγορά μιας η πλειοψηφία φοβαται να κάνει επαγγελματικές κινήσεις σε περίοδο οικονομικής ύφεσης.

Όπως έχετε ξανά πει, στο ξεκίνημα σας πολλοί δεν πίστεψαν στις δυνατότητες και στα σχέδια που είχατε δημιουργήσει. Πόσο μπορεί να επηρεάσει κάτι τέτοιο έναν νέο επιχειρηματία και πως μπορεί να το ξεπεράσει;

Πολύ εύκολα μπορεί ο καινούριος επιχειρηματίας να επηρεαστεί από τις γνώμες και συμβουλές τρίτων.

Εκτός από τις απόψεις λοιπόν που λαμβάνεις για το προιον της δουλειάς σου (αποθαρρυντικές ή ενθαρρυντικές), η πιο γνωστή-αποτρεπτική- συμβουλή που σου δίνουνε φίλοι και γνωστοί είναι «να μην μπλέξεις με την εφορία» εννοώντας πως ένα οποιοδήποτε εγχείρημα μιας μικρής ή μικρομεσαίας επιχείρησης δεν έχει καμία υποστήριξη από το φορολογικό μας σύστημα (και εχουνε μάλλον δίκιο). Όποτε για να συνεχισεις παίζει ρόλο το ποσο πολύ πιστευεις εσυ στις δυνατοτητες σου και την δουλειά σου και το πόσο έτοιμος είσαι να αναλάβεις ευθύνες και να ισορροπήσεις την δημιουργικότητα σου με τα πρακτικά ζητήματα μιας νεοσύστατης επιχείρησης.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο που ντύνονται οι Ελληνίδες;

Όλος ο κόσμος πια παίρνει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση από το Ίντερνετ όποτε και οι Ελληνίδες ακολουθούνε (μιλώντας πάντα για την πλειοψηφια). Δεν μπορώ να πω αν αυτό που βλέπω είναι όμορφο ή όχι, δεν μπορώ όμως και να μην επικροτήσω την προσπάθεια για έκφραση της αισθητικής τους μέσω των ρούχων και του στυλ τους.

Ποια είναι η συμβουλή που θα δίνατε σε έναν 20χρονο/η που θα σας έλεγε ότι θέλει να ξεκινήσει το δικό του project;

Να μην φοβάται να αποτύχει κάποιες στιγμές γιατί είναι το μόνο αναπόφευκτο και να είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα πριν τελειώσει το προηγούμενο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + 19 =