αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ μέθοδος με τα διαλείμματα, για να μαθαίνεις τα πάντα πιο γρήγορα

Η μέθοδος με τα διαλείμματα, για να μαθαίνεις τα πάντα πιο γρήγορα

Το να μαθαίνεις καινούργια πράγματα, είναι από τους καλύτερους τρόπους να φτάσεις πιο ψηλά σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο. Εξάλλου, αν θέλεις να πετύχεις κάτι, η δια βίου μάθηση είναι ο μόνος τρόπος. Από την άλλη, αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται να μάθουν κάτι καινούργιο και το βλέπουν κυριολεκτικά βουνό. Όμως, με την κατάλληλη τεχνική όλοι μπορούν να βελτιωθούν και σιγά – σιγά να κατακτήσουν μια νέα γνώση.

Αν και δεν είναι δύσκολο, όπως όλα τα πράγματα παίρνουν χρόνο αν και τα καλά νέα είναι πως δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός ώστε να πάρεις τα αποτελέσματα που θέλεις. Απλά πρέπει να έχεις στο νου σου με την πρακτική, θα τελειοποιήσεις ό,τι βάζεις στόχο.

Επιπλέον, τα πλεονεκτήματα του να μαθαίνεις κάτι καινούργιο είναι τεράστια, ειδικά για την μνήμη σου. «Το να αναπτύσσεις νέες ικανότητες βοηθάει κατά πολύ τον εγκέφαλό σου, μιας και θέτει συγκεκριμένους μηχανισμούς σε λειτουργία», αναφέρει έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell.

«Για να συγκρατεί πληροφορίες, ο εγκέφαλός σου αναγκάζεται να μεγαλώσει κυριολεκτικά, μιας και πρέπει να τις ταξινομεί σε συγκεκριμένες περιοχές», αναφέρει το Scientific American. Και μιας και είναι μυς, όσο τον γυμνάζεις τόσο μεγαλώνει.

Επιπλέον, το να μαθαίνεις κάτι καινούργιο σε κάνει πιο χαρούμενο, μιας και η ίδια έρευνα έδειξε ότι ο εγκέφαλός μας εκκρίνει ντοπαμίνη κατά την διάρκεια της εκμάθησης. Είτε λοιπόν μαθαίνεις μια γλώσσα, είτε πώς να χειρίζεσαι ένα κινητό, υπάρχουν τεχνικές που θα σε κάνουν καλύτερο και πιο γρήγορο. Το να βρεις ποια σου ταιριάζει, είναι το κλειδί.

Παρακάτω θα βρεις τι ακριβώς μπορείς να κάνεις, για να γίνεις ο master της γνώσης:

Κάνε συχνά διαλείμματα για να μείνει η γνώση μέσα σου

Το να κάνεις συχνά διαλείμματα κατά τη διαδικασία εκμάθησης, είναι απαραίτητο, μιας και σύμφωνα με έρευνα με το να κάνεις μικρά αλλά συχνά διαλείμματα, ο εγκέφαλός σου βοηθιέται ώστε να μάθει καινούργια πράγματα πιο γρήγορα και πιο εύκολα.

«Όλοι νομίζουν ότι πρέπει να εξασκούνται χωρίς σταματημό για να μάθουν κάτι καινούργιο. Ωστόσο, εμείς ανακαλύψαμε ότι το να ξεκουράζεσαι συχνά και για μικρή διάρκεια, είναι φοβερά σημαντικό για την διαδικασία εκμάθησης», τονίζει ο Leonardo G. Cohen, επικεφαλής ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Νευρολογίας των ΗΠΑ.

Με το να κάνεις διαλείμματα ο εγκέφαλός σου ταξινομεί τις πληροφορίες που έλαβε. Η γιατρός Marlene Bönstrup, αναφέρει σχετικά: «Παρατήρησα ότι τα κύματα του εγκεφάλου κινούνταν περισσότερο κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, συγκριτικά με τη διάρκεια που κάποιος λάμβανε νέες πληροφορίες».

Ό,τι και αν έχεις σκοπό να μάθεις, πρέπει να έχεις στο νου σου ότι τα διαλείμματα είναι απαραίτητα. Γενικά, όσο πιο πολύ θέλεις να παραμείνει μια γνώση στο κεφάλι σου, τόσο πιο μεγάλα πρέπει να είναι τα διαλείμματα που κάνεις λέει μια κοινή έρευνα των Cepeda, Pashler, Vul, Wixted, και Rohrer.

«Οι μαθητές που έκαναν διάλειμμα μιας ημέρας είχαν καλύτερη απόδοση σε διάρκεια δέκα ημερών, και εκείνοι που έκαναν διακοπή για έναν μήνα είχαν καλύτερη απόδοση για έξι μήνες. Αυτό δείχνει ότι τα μεγάλα διαλείμματα βοηθούν στην μακροχρόνια γνώση», αναφέρουν οι ερευνητές.

Με το να κάνεις διαλείμματα ηθελημένα, μαθαίνεις πιο γρήγορα

Όταν ξεκινάς να μάθεις κάτι καινούργιο, συνήθως πέφτεις στην παγίδα του να εργάζεσαι αδιάκοπα πάνω σε αυτό, με συχνά άσχημα αποτελέσματα. Όμως, έρευνα έδειξε ότι η καλύτερη πρακτική είναι να κάνεις διαλείμματα, για να μάθεις πιο γρήγορα.

«Τα διαλείμματα είναι απαραίτητα για να μείνει η γνώση μέσα σου. Όταν ο εγκέφαλός σου αναγκάζεται να μάθει πολλά πράγματα μαζί, χωρίς διακοπή τότε οι νέες γνώσεις στιβάζονται πάνω στις παλιές και γίνεται μπέρδεμα», γράφει ο David Cox στο The Guardian.

Αν μάλιστα είσαι πολυάσχολος, τότε η «διαλειμματική γνώση» θα σε βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Αν λοιπόν θέλεις να μάθεις μια καινούργια γλώσσα γρήγορα, τότε απλά δώσε χρόνο στον εαυτό σου και χώρισε τα μαθήματά σου με κενά ανάμεσα στην ίδια μέρα.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Louisiana συνιστούν συνεδρίες 30 με 50 λεπτών. «Οτιδήποτε κάτω από 30 λεπτά δεν είναι αρκετό αλλά οτιδήποτε που διαρκεί πάνω από 50 είναι απλά πάρα πολύ. Ο εγκέφαλός σου, δεν θα μπορέσει να καταχωρήσει νέες πληροφορίες τόσο γρήγορα» συμβουλεύει η Ellen Dunn. Το να μαθαίνεις αργά αλλά σταθερά θα λειτουργήσει καλύτερα για τον εγκέφαλό σου, μιας και ο ίδιος αλλάζει και καταχωρεί νέες πληροφορίες.

«Οι αλλαγές στον εγκέφαλο βοηθούν στο να γίνεται πιο έντονα η επικοινωνία ανάμεσα στους νεύρωνες που βοηθούν να αναπτύσσονται οι νέες ικανότητες. Όμως ο πιο σωστός τρόπος να γίνεται αυτή η διαδικασία πιο γρήγορα είναι να μαθαίνουμε πράγματα σιγά – σιγά και χωρίς βιασύνη», συνιστά ο νευρολόγος Hadley Bergstrom.

Με το να μαθαίνεις κάτι σιγά – σιγά πρακτικά ο εγκέφαλός σου δυναμώνει.

Καθάρισε την σκέψη σου

Την επόμενη φορά που θα επιλέξεις να μάθεις κάτι καινούργιο, δώσε χρόνο στον εαυτό σου να καθαρίσει τις σκέψεις σου ώστε η γνώση να διαρκέσει. Αποφάσισε τι θες να μάθεις και χώρισέ το σε πολλά μικρά μαθήματα, κάνε πιο εύκολη την πρακτική σου και χώρισε τα διαλείμματά σου στοχευμένα. Μάλιστα για να σου μείνει ακόμα περισσότερο αυτή η νέα σου «κατάκτηση», προσπάθησε να διδάξεις ό,τι έμαθες και σε κάποιον άλλον.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + 15 =