αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ μέθοδος για να σου ανοίγονται οι άνθρωποι που μόλις γνώρισες: Εξηγεί ένας πρώην πράκτορας του FBI

Η μέθοδος για να σου ανοίγονται οι άνθρωποι που μόλις γνώρισες: Εξηγεί ένας πρώην πράκτορας του FBI

Ίσως το έχεις βιώσει: Είναι μερικοί άνθρωποι που σου βγάζουν θετικά συναισθήματα και οικειότητα, από τις πρώτες στιγμές που θα βρεθούν κοντά σου. Αισθάνεσαι ότι έχεις δημιουργήσει εμπιστοσύνη και ένα δέσιμο μαζί τους.

Αλλά πως μπορείς να πετύχεις κάτι τέτοιο; Ο Joe Navarro είναι πρώην πράκτορας του FBI. Στην διάρκεια της διαδρομής του έχει έρθει σε επαφή με αμέτρητους ανθρώπους. Με ανθρώπους που πριν γνώριζε ελάχιστα ή καθόλου. Για τη διεξαγωγή ερευνών, την ανάπτυξη πηγών ή απλώς τη συνεργασία με άλλες υπηρεσίες.

«Ως ερευνητής ανθρώπινης συμπεριφοράς, διαπίστωσα ότι η μέθοδος “συμφωνώ και προσθέτω” είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βοηθήσετε τους ανθρώπους να αισθανθούν πιο άνετα και να σας ανοίχτούν» σημειώνει ο ίδιος στο CNBC.

Βασικά, λειτουργεί έτσι: Το άλλο άτομο μπορεί να πει, “Αυτή η διαδρομή είναι χάλια!”. Και εσύ να πεις: “Είναι πραγματικά χάλια” και, στη συνέχεια να προσθέσεις, “ειδικά όταν συμβαίνει κάποιο ατύχημα”.

Με αυτό τον απλό τρόπο δίνεις το σήμα στον άλλο ότι τον ακούς, συμφωνείς μαζί του και καταλαβαίνεις αυτό που λέει.

Ένα άλλο παράδειγμα: Κάποιος λέει: «Είναι τόσο… παντογνώστης». Σε αυτό απαντάς: «Είναι, σωστά; Πρέπει πάντα να έχει τον τελευταίο λόγο». Αυτή είναι μια απλή επανάληψη των όσων ειπώθηκαν, με κάτι μικρό που προστέθηκε και δείχνει στον άλλο ότι τον κατάλαβες και ταυτίζεσαι μαζί του.

«Όταν χρησιμοποιούσα αυτήν την τεχνική με τις πηγές μου, τους έκανα να με συμπαθούν, να με εμπιστευτούν και να νιώσουν πιο άνετα μαζί μου, νιώθοντας έτσι ότι μπορούν να ανοιχτούν και να είναι ειλικρινείς» εξηγεί ο Navarro.

Είναι επίσης πολύ καλύτερο από το να πείτε “ναι” ή “εεεε” ή απλά να κάνετε μερικά σιωπηλά νεύματα. Σίγουρα, μερικές φορές ένα καταφατικό νεύμα λειτουργεί μια χαρά. Αλλά για την επικύρωση των σκέψεων και των συναισθημάτων των άλλων, η παραπάνω μέθοδος λειτουργεί καλύτερα.

Παρεμπιπτόντως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να διαφωνήσετε. Αν είστε εντελώς αντίθετοι σε κάτι που λέει κάποιος και το θεωρείτε απαράδεκτο, μη διστάσετε να το εκφράσετε. Αλλά υπάρχει τρόπος για να το κάνετε σωστά. Όπως και πριν, είναι καλύτερο να συμφωνήσετε αρχικά και να προσθέτετε κάτι – αλλά στη συνέχεια παραθέστε τις δικές σας σκέψεις ή πεποιθήσεις για το θέμα. Μπορεί να πάει κάπως έτσι: «Ναι, οι μετακινήσεις είναι πραγματικά χάλια, ειδικά το χειμώνα». Στη συνέχεια, μετά από λίγα δευτερόλεπτα, συμπληρώστε: «Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, είναι αξιοσημείωτο πώς κρατούν τους δρόμους ανοιχτούς μετά από ένα δυνατό χιόνι».

Το να δείχνετε ότι ακούτε και αναγνωρίζετε τα λόγια κάποιου δεν σημαίνει πάντα να υποκλίνεστε σε όλα όσα λένε. Υπάρχει μια θέση για τη δική σας άποψη και είναι ο τρόπος με τον οποίο αποδεικνύετε την ειλικρίνεια και την αυθεντικότητα σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − ten =