αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ λίστα του 2020: Αυτές είναι οι 10 ισχυρότερες χώρες του κόσμου

Η λίστα του 2020: Αυτές είναι οι 10 ισχυρότερες χώρες του κόσμου

Τα δέκα πιο ισχυρά κράτη στον κόσμο, όπως τα παρουσίασε το Πανεπιστήμιο Wharton και η παγκόσμια εταιρεία συμβούλων BAF Group.

Οι πιο ισχυρές χώρες του κόσμου διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη χάραξη πολιτικής και στη διαμόρφωση παγκόσμιων οικονομικών προτύπων, ενώ οι εξωτερικές πολιτικές και οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί τους παρακολουθούνται συνεχώς. Η εν λόγω λίστα, που δημοσιεύτηκε από την ιστοσελίδα «US News» και συντάχθηκε από τον κολοσσό BAF Group και το φημισμένο Πανεπιστήμιο Wharton,  εστιάζει στην πολιτική, οικονομική και στρατιωτική επιρροή που ασκούν χώρες ανά τον κόσμο.

Ιδού λοιπόν οι πιο ισχυρές χώρες για το 2020.

1. ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι η πιο ισχυρή δύναμη παγκοσμίως. Διαθέτουν τη μεγαλύτερη οικονομία στην οποία ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει είναι η τεράστια βιομηχανία μέσων και ψυχαγωγίας. Οι ΗΠΑ διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο σε σχεδόν όλα τα διεθνή ζητήματα, ιδίως όσον αφορά την παγκόσμια ασφάλεια. Ο στρατός των ΗΠΑ είναι ο πιο ισχυρός παγκοσμίως. Έχει το πιο εξελιγμένο και εκσυγχρονισμένο οπλικό σύστημα και διατηρεί τεράστια ποσότητα πυρηνικών κεφαλών.

2. Ρωσία

Η μεγαλύτερη χώρα ανά περιοχή παγκοσμίως είναι η Ρωσία, η οποία καλύπτει εξ ολοκλήρου τη Βόρεια Ασία καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης. Η οικονομία της είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, διατηρούμενη από τους τεράστιους φυσικούς πόρους της χώρας. Η Ρωσία είναι επίσης παγκόσμιος ηγέτης όσον αφορά τα αποθέματα φυσικού αερίου και το πετρέλαιο. Παράλληλα, διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων. Ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών αυτής της χώρας είναι περίπου 7.000.

3. Κίνα

Ανάμεσα σε όλα τα έθνη παγκοσμίως, η Κίνα έχει τον υψηλότερο πληθυσμό. Ασκεί τεράστια οικονομική επιρροή και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ. Για πάνω από τρεις δεκαετίες, η οικονομία της Κίνας εξελίσσεται με μεγάλο ρυθμό, κάτι που στο μέλλον ενδέχεται να ξεπεράσει την οικονομία των ΗΠΑ. Όσον αφορά τις εξαγωγές, αυτή η χώρα έχει δικαίως τον τίτλο του ηγέτη. Η Κίνα διαθέτει εκατοντάδες αεροσκάφη, πλοία και περισσότερα από 200.000 στρατεύματα. Συνεπώς, έχει έναν βαρύ στρατιωτικό προϋπολογισμό παγκοσμίως και διαθέτει πυρηνικά όπλα. Η Κίνα διατηρεί επίσης ισχυρές σχέσεις με άλλες χώρες, ιδίως με τη Ρωσία.

4. Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μια ομολογουμένως ισχυρή οικονομική δύναμη, αν και περιβάλλεται από ορισμένες αβεβαιότητες λόγω του περίφημου Brexit. Επισήμως, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα κράτος με πυρηνικά όπλα, όπως η Γαλλία. Οι βρετανικές ναυτικές δυνάμεις είναι από τις καλύτερες παγκοσμίως. Επίσης, διαθέτει υπηρεσία μυστικών πληροφοριών, κοινώς γνωστή ως M16. Η πολιτική και οικονομική επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξαιρετικά ισχυρές, ενώ υπήρξε πρωτοπόρος σε διάφορους τομείς όπως η μόδα, οι τέχνες, η τεχνολογία, ο πολιτισμός και οι επιστήμες.

5. Γερμανία

Για μια χρονική περίοδο η Γερμανία ήταν από τα πιο ισχυρά έθνη παγκοσμίως. Η οικονομία της κατατάσσεται συνεχώς μεταξύ των καλύτερων παγκοσμίως, λόγω των υψηλά μορφωμένων και εξειδικευμένων πολιτών της. Είναι ένα ανεπτυγμένο κράτος με υψηλό κόστος ζωής, ενώ είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς με ισχυρή οικονομική και πολιτική επιρροή παγκοσμίως και σταθερές διεθνείς σχέσεις. Η Γερμανία διαθέτει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, πυρηνικά όπλα και ικανό στρατό.

6. Γαλλία

Η Γαλλία βρίσκεται στη Δυτική Ευρώπη κάτω από το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Έχει διεθνείς συμμαχίες, καθώς εμπλέκεται σε θέματα παγκόσμιας ασφάλειας και σε διάφορα διεθνή θέματα. Η Γαλλία είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στη βιομηχανίας της μόδας.

7. Ιαπωνία

Όσον αφορά την τεχνολογία, η Ιαπωνία είναι από τις πιο σημαντικές χώρες παγκοσμίως. Θεωρείται ως ο πυρήνας της τεχνολογικής καινοτομίας εδώ και αρκετό καιρό και χωρίς αμφιβολία είναι πιο προηγμένη τεχνολογικά ακόμα και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο λόγος πίσω από την οικονομική της δύναμη είναι οι καλά μορφωμένοι και υψηλής ειδίκευσης πολίτες της. Η Ιαπωνία συγκαταλέγεται μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών όσον αφορά την εξαγωγή προϊόντων, ιδίως στην τεχνολογία. Είναι μέλος του ΟΗΕ και έχει ισχυρές σχέσεις με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις. Ωστόσο, έχει κάποια προβλήματα με άλλους γείτονες όπως η Βόρεια Κορέα και η Κίνα.

8. Ισραήλ

Στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ είναι μια από τις πιο ισχυρές χώρες με τεράστια οικονομία και υψηλό κόστος ζωής. Διαθέτει ένα καλά ανεπτυγμένο πυρηνικό πρόγραμμα και ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, εξαιρετικά εκπαιδευμένες και πολύ αποτελεσματικές στην εξουδετέρωση διαφόρων απειλών, είτε εσωτερικών είτε διεθνών.

9. Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία είναι από τις πιο ισχυρές και μεγαλύτερες αραβικές χώρες και ανοιχτή σε όσους θέλουν να εργαστούν εκεί. Η πολιτική της επιρροή είναι ισχυρή εντός της περιοχής και συνδέεται στενά με το Πακιστάν. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία είναι πιο συντηρητική σε σύγκριση με τα ΗΑΕ. Επιπλέον, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο.

10. Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα έχει δει σταθερή ανάπτυξη και μείωση της φτώχειας από τη δεκαετία του 1960 και είναι τώρα ο έβδομος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο και η 11η μεγαλύτερη οικονομία συνολικά. Διαθέτει οικονομία υψηλής τεχνολογίας και υπηρεσιών γεγονός που οφείλεται στις ξένες επενδύσεις. Η Νότια Κορέα είναι μέλος πολλών διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, της G-20, της Ένωσης Περιφερειακών Φόρουμ Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Πηγή: Fortune Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × four =