αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ λέξη «ηρέμησε» φέρνει συχνά τα… αντίθετα αποτελέσματα. Εδώ είναι 5 άλλες φράσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις

Η λέξη «ηρέμησε» φέρνει συχνά τα… αντίθετα αποτελέσματα. Εδώ είναι 5 άλλες φράσεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις

Συχνά η λέξη «ηρέμησε» φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ειδικά την λες με δυνατή φωνή, κάπου μέσα σε μια λογομαχία. Είτε αυτή συμβαίνει στο σπίτι σου, είτε σε ένα γραφείο με συναδέλφους.

Το πρόβλημα με τη φράση είναι ότι συχνά βάζει τους ανθρώπους σε στάση άμυνας – υπονοώντας ότι οι αντιδράσεις τους είναι το πρόβλημα. Ακόμα κι αν αυτό έχει κάποια αντικειμενική αλήθεια, και πράγματι οι αντιδράσεις τους φαίνονται δυσανάλογες με την κατάσταση, η επαναφορά τους στη συναισθηματική ισορροπία πιθανότατα δεν θα έρθει κατηγορώντας τους ότι έχουν μια «ακατάλληλη» αντίδραση.

Ένα άλλο πρόβλημα με την συγκεκριμένη εντολή είναι ότι δεν δίνει έναν… οδικό χάρτη για να τεθεί σε εφαρμογή. Όταν κάποιος είναι θυμωμένος, ανήσυχος ή γενικά αναστατωμένος, στο βαθμό που κάποιος άλλος του λέει ότι πρέπει να ηρεμήσει, τότε εξ ορισμού χτυπούν… οι κώδωνες του κινδύνου— και δεν μπορούν απλώς να σβήσουν γρήγορα επειδή κάποιος του το λέει. Και αν αυτός που λέει “ηρέμησε” δεν ακούγεται τόσο ήρεμος; Τότε είναι πιθανό να ρίξει λάδι στη φωτιά της κλιμάκωσης.

Την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να πείτε σε κάποιον να ηρεμήσει, κάντε μια παύση, και χρησιμοποιείστε κάποια από τις παρακάτω φράσεις, όπως εξηγεί το psychology today.

1. «Καταλαβαίνω ότι αυτό σε έκανε να αναστατωθείς»

Η αξία αυτής της δήλωσης είναι ότι δείχνει άμεση ενσυναίσθηση, και αντί να κάνετε το άτομο να αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί του – κάτι που μπορεί να τον απομακρύνει – προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια σύνδεση. Δηλώνοντας ότι καταλαβαίνετε την στενοχώριας τους, είναι λιγότερο πιθανό να τους κάνετε να στραφούν εναντίον σας.

2. «Μου είναι δύσκολο να μιλήσω μαζί σου όταν τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα»

Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο να το πείτε όταν υπάρχει μια έντονη διαμάχη και η κατάσταση ξεφεύγει πέρα από το όριο στο οποίο μπορεί να γίνει παραγωγική συζήτηση και να βρεθεί λύση. Το κλειδί είναι να μεταδώσετε ότι θέλετε ακόμα να συζητήσετε, αλλά αλλά η τωρινή έντονη κατάσταση δεν ωφελεί κανένα. Δείτε το ως ένα… σωσίβιο που δίνετε σε κάποιον— φωτίζοντας ένα μονοπάτι μακριά από τα έντονα συναισθήματα. Μην χρησιμοποιείτε τη φράση, ωστόσο, ως τελεσίγραφο ή ως απειλή ότι θα τον ξεκόψετε ή θα φύγετε εάν δεν ηρεμήσει αμέσως.

3. «Ας κάνουμε μία παύση για λίγο»

Αυτή η φράση μπορεί να είναι χρήσιμη σε μια σύγκρουση και μπορεί να φέρει την χαλάρωση, χωρίς να κατηγορείται κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη. Κάντε αληθινή παύση— είτε σας ακολουθήσουν οι άλλοι είτε όχι. «Τεντώστε το σώμα σας, πάρτε λίγο αέρα ή κάντε ασκήσεις αναπνοής. Ακόμα κι αν δεν ακολουθήσουν το παράδειγμά σας, τουλάχιστον ξέρετε ότι θα είστε σε καλύτερη θέση για να διαχειριστείτε αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει—και να δείξετε το παράδειγμα» λέει το psychology today.

4. «Οκ, είμαι μαζί σου»

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε καταστάσεις όπου τα «έντονα συναισθήματα» των ανθρώπων έχουν κάνει την εμφάνιση τους. Για τα περισσότερα ανθρώπινα όντα, είναι βαθιά παρηγορητικό να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι και ότι κάποιος κατανοεί τους λόγους της αναστάτωσης τους. Συχνά όταν κάποιος είναι αναστατωμένος, ψάχνουμε την «τέλεια απάντηση» για να του δώσουμε. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί απλά να του πούμε ότι τον καταλαβαίνουμε και είμαστε στην ίδια πλευρά μαζί του.

5. «Πως μπορώ να σε βοηθήσω να το αντιμετωπίσουμε;»

Πολύ συχνά, λέμε «ηρέμησε» γιατί μας δίνει την αίσθηση ότι προχωράμε μπροστά. Φυσικά, αυτό είναι πιθανώς μια λανθασμένη αίσθηση, αλλά είναι αυτό που θέλουμε περισσότερο εκείνη τη στιγμή—τη διαβεβαίωση ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε οτιδήποτε συμβαίνει και να λύσουμε το πρόβλημα, κατά προτίμηση γρήγορα. Αντί λοιπόν να χρησιμοποιήσεις την συγκεκριμένη λέξη, πες ακριβώς αυτό που θες, έτσι ώστε να το καταλάβει άμεσα το άλλο άτομο: Πως μπορώ να σε βοηθήσω να το αντιμετωπίσουμε; Προσφέροντας τη βοήθειά σας, είναι πιο πιθανό να σβήσετε… την φωτιά. Και ο άλλος θα καταλάβει τις προθέσεις σας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To ελληνικό παραθαλάσσιο χωριό στο οποίο θέλει να… μετακομίσει όλη η Ευρώπη (BINTEO)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 1 =