αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ κυβέρνηση απαντά στο ΔΝΤ με αριθμούς

Η κυβέρνηση απαντά στο ΔΝΤ με αριθμούς

Αιχμηρή απέναντι στο ΔΝΤ εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, απαντώντας στο ανώτατο επίπεδο, αυτό του πρωθυπουργού, στο άρθρο που δημοσίευσαν οι κ.κ. Όμπστφελντ και Τόμσεν, τις εκτιμήσεις των οποίων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως «λανθασμένες» και τις πληροφορίες τους ως «ψευδείς».

Από τη Νίσυρο, την οποία επισκέφθηκε χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε των αποφάσεών του για την εφάπαξ ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τόνισε: «Ακούω τώρα τελευταία διάφορους τεχνοκράτες, ανόητους θα έλεγα -τους έχουμε υποτίθεται για να μας λένε σωστά τους αριθμούς, ούτε αυτούς δεν μας λένε σωστά. Έχουν παραδεχτεί αρκετές φορές ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς, αλλά μας λένε τώρα ξανά ότι το λάθος είναι το σωστό… Και μας λέγανε από το 2010 ότι με αυτό το πρόγραμμα θα βγούμε από την κρίση. Απέτυχε αυτό και το επόμενο του 2012, έκαναν υπεραισιόδοξες προβλέψεις επιβάλλοντας μέτρα σκληρής λιτότητας, και τώρα που έχουμε ένα πρόγραμμα με ήπια προσαρμογή κάνουν προβλέψεις ύφεσης, ενώ έχουμε γυρίσει στην ανάπτυξη, και προβλέψεις ελλείμματος για το 2015 και 2016, ενώ έχουμε ξεπεράσει τις προβλέψεις και έχουμε υπεραπόδοση στόχων».

ta-lathi-ton-problepseon-tou-dnt-gia-to-elliniko-aep

Συνεχίζοντας σε υψηλούς τόνους, ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε: «Θέλω, λοιπόν, να απαντήσω σε όλους αυτούς ότι η Ελλάδα βεβαίως και είναι μια χώρα της Ε.Ε., βεβαίως και θα φροντίσει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό, αλλά δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της υποστήριξης της κοινωνικής της συνοχής… Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, αλλά οποιαδήποτε υπέρβαση σε στόχους και έσοδα υπάρχει μέσα από την τήρηση του προγράμματος δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε αυτά τα χρήματα σε αυτούς που το έχουν ανάγκη περισσότερο». Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων μετά το πέρας του προγράμματος, σημείωσε ότι επιδιώκει να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, «αλλά χωρίς νέα μέτρα».

Ο κ. Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας το άρθρο των κ.κ. Τόμσεν και Όμπστφελντ, παρατήρησε ότι ενώ υποστηρίζουν πως το Ταμείο δεν επιθυμεί περαιτέρω λιτότητα και υπερασπίζεται πλεονάσματα 1,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος, την ίδια στιγμή αυτοαναιρούνται καθώς «αναφέρουν ότι θα αποδεχτούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και ότι θα απαιτήσουν νέα μέτρα λιτότητας, καθώς εκτιμούν ότι οι προβλέψεις πάνω στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα είναι υπεραισιόδοξες. Οι εκτιμήσεις τους όμως είναι λανθασμένες, ενώ οι πληροφορίες που αναφέρουν είναι ψευδείς».

Για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε κι υπενθύμισε τις παλαιότερες προβλέψεις του ΔΝΤ, από το 2010 και μετά, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν από την πραγματικότητα, σημείωσε πως «τα δεδομένα όμως που επικαλείται το άρθρο για την ελληνική οικονομία είναι ψευδή και συγκεκριμένα ούτε το 50% των νοικοκυριών εξαιρείται από τη φορολογία, ούτε οι καταβαλλόμενες συντάξεις έχουν ύψος αντίστοιχο με αυτές που καταβάλλονται από ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες. Οι δαπάνες της Ελλάδας για συντάξεις και άλλα επιδόματα βρίσκονται στο 70% του μέσου όρου της Ε.Ε. και στο 52% της Γερμανίας και την ίδια στιγμή το 45% των συνταξιούχων λαμβάνει σύνταξη κάτω από 665 ευρώ, που αποτελεί το όριο της φτώχειας, ενώ πάνω από 4 εκατομμύρια Έλληνες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

«Το ΔΝΤ, λοιπόν, οφείλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στη διεθνή κοινότητα επιμένοντας στην ανάγκη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος και βελτιώνοντας την τεχνοκρατική του επάρκεια σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις του» κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + 15 =