αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ κρίσιμη ημέρα για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ

Η κρίσιμη ημέρα για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ

Έτοιμο θεωρείται πλέον το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές από ενδιαφερόμενους επενδυτές ορίστηκε να υποβληθούν στις 26 Αυγούστου και στους δύο διαγωνισμούς, για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου, που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, και την πώληση των μεταλλείων, που έχει ανατεθεί στον Ειδικό Διαχειριστή της εταιρίας.

Μετά την απόρριψη από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών των ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλαν τα πέντε σωματεία της ΛΑΡΚΟ για να μπλοκάρουν τις μαζικές απολύσεις, οι 1.060 εργαζόμενοι απολύθηκαν στις 28 Ιουλίου και έλαβαν τις αποζημιώσεις τους. Μία ημέρα μετά, στις 29 Ιουλίου, προσλήφθηκαν εκ νέου, με δίμηνες συμβάσεις, εκτός από περίπου 150 εργαζομένους που βγαίνουν σε σύνταξη. Επαναπροσλήφθηκε ως και το προσωπικό που προέρχεται από εργολαβικές επιχειρήσεις.

Έτσι, η βασική αίρεση που είχαν θέσει οι επενδυτές, να απολυθεί το προσωπικό, εν πολλοίς ικανοποιήθηκε, αν και το αρχικό σχέδιο των αρμόδιων υπουργείων ήταν να επαναπροσληφθούν περί τους 400 εργαζόμενοι, για να παραμείνει εν λειτουργία το συγκρότημα, και οι υπόλοιποι, όσοι δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, να ενταχθούν σε προγράμματα απασχόλησης.

Τελικά, αυτό το σχέδιο ακυρώθηκε, κάτι το οποίο θεωρούν «ως νίκη» οι συνδικαλιστές, ωστόσο, άλλες πηγές με γνώση των συμβάντων, εκτιμούν ότι «ήταν βολικό και για την κυβέρνηση να μην έχει απέναντι της δυσαρεστημένους εργαζομένους, με αμφίβολη απασχόληση».

Να σημειωθεί ότι το προσωπικό που εξασφάλισε δίμηνες συμβάσεις διατηρεί τις ίδιες αμοιβές και ταυτόχρονα έλαβε τη διαβεβαίωση από τα εμπλεκόμενα υπουργεία και την Ειδική Διαχείριση ότι θα παραμείνει στη θέση του τουλάχιστον για πέντε μήνες. Όπως είπαν συνδικαλιστές στο Euro2day.gr, αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με τον νέο ιδιοκτήτη την παραμονή τους στις θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, η παραγωγική μονάδα της ΛΑΡΚΟ έχει σταματήσει τη λειτουργία της, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ. Η Ειδική Διαχείριση έχει πολύ περιορισμένα κονδύλια, λένε οι ίδιες πληροφορίες, για να καλύψει και την επιβάρυνση από την αυξημένη τιμή της κιλοβατώρας, γι’ αυτό και διέκοψε τη λειτουργία του εργοστασίου. Η εξέλιξη αυτή σήμανε συναγερμό για τους εργαζομένους του συγκροτήματος, που επιδιώκουν μέσω των σωματείων τους, να υπάρξει πρόγραμμα συντήρησης και προετοιμασία επανεκκίνησης της παραγωγικής μηχανής.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + ten =