αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Κομισιόν ξεκινά αντιμονοπωλιακή έρευνα σε βάρος της ΔΕΗ

Η Κομισιόν ξεκινά αντιμονοπωλιακή έρευνα σε βάρος της ΔΕΗ

Την έναρξη επίσημης αντιμονοπωλιακής έρευνας σε βάρος της ΔΕΗ για πιθανή καταχρηστική συμπεριφορά στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού ανακοίνωσε προ ολίγου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργκρίτ Βερστάγκερ, η οποία ηγείται του χαρτοφυλακίου του ανταγωνισμού “σήμερα ξεκινά έρευνα για τη συμπεριφορά της ΔΕΗ στις χονδρεμπορικές αγορές του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, που πιθανόν να έχει οδηγήσει σε στρέβλωση του ανταγωνισμού και να έχει οδηγήσει σε επιβράδυνση των επενδύσεων στην παραγωγή από πιο πράσινες μορφές ενέργειας”. Η Ελλάδα, προσθέτει η κ. Βερστάγκερ, πρόσφατα υιοθέτησε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την έξοδο από τον λιγνίτη. Η διασφάλιση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να επιτευχθεί η ανταγωνιστική τιμολόγηση του ηλεκτρισμού, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις καθώς επίσης για να τονώσει τις επενδύσεις σε λιγότερο ρυπογόνες ενεργειακές πηγές, υπογραμμίζει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕ, έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι η ΔΕΗ μπορεί να έχει περιορίσει τον ανταγωνισμό στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού της χώρας μας, με τις πρακτικές που ακολουθεί ως προς την υποβολή των προσφορών της. Δηλαδή σύμφωνα με πληροφορίες διερευνάται το κατά πόσο οι προσφορές που υπέβαλε η ΔΕΗ για τη συμμετοχή των μονάδων της στην ημερήσια αγορά ηλεκτρισμού, συμμορφωνόταν με το κανονιστικό πλαίσιο της αγοράς και δεν παραβιάζουν τους κανόνες ανταγωνισμού. 

Ειδικότερα εάν ληφθεί υπόψη η θέση της ΔΕΗ τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική, εξετάζεται εάν η επιχείρηση έχει υιοθετήσει επιθετικές στρατηγικές υποβολής προσφορών, περιορίζοντας τη δυνατότητα των ανταγωνιστών της να την ανταγωνιστούν, τόσο στη χονδρική όσο και στις άλλες αγορές του ηλεκτρισμού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση αφορά στην έρευνα που ξεκίνησε το 2017 όταν και πραγματοποιήθηκε έφοδος από κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, στα γραφεία τόσο της ΔΕΗ όσο και του ΑΔΜΗΕ. 

Εφόσον αποδειχθεί η εν λόγω πρακτική, μπορεί να στοιχειοθετηθεί, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, συμπεριφορά που παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ ιδίως σε σχέση με πιθανή κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας. Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι η έναρξη της διαδικασίας έρευνας σημαίνει ότι θα εξεταστεί κατά προτεραιότητα η υπόθεση χωρίς αυτό να προϊδεάζει για το αποτέλεσμά της. 

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η έναρξη της έρευνας δεν σχετίζεται και είναι διαφορετική με την υπόθεση της προνομιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στην αγορά του λιγνίτη, υπόθεση για την οποία έχει ήδη καταδικαστεί η χώρα μας και βρίσκονται σε διαδικασία εφαρμογής τα σχετικά μέτρα συμμόρφωσης.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + eight =