αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ ιστορία του Jack Dorsey: Από τις πανκ συναυλίες, στην ξέφρενη επιτυχία του Twitter

Η ιστορία του Jack Dorsey: Από τις πανκ συναυλίες, στην ξέφρενη επιτυχία του Twitter

Αν κάποιος αρχίσει να ψάχνει πληροφορίες για τον Mr Twitter, Jack Dorsey, γρήγορα θα καταλάβει ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Ή τουλάχιστον, δεν είναι ένας συμβατικός- κλασικός επιχειρηματίας.

Από την μια πρόκειται για έναν άνθρωπο που ζει σε πολυτελές σπίτι στο Σαν Φραντσίσκο, αξίας περίπου 10 εκατ. Δολαρίων και διαθέτει μια πανάκριβη BMW 3 Series. Από την άλλη, ο Jack Dorsey, πολλές μέρες πηγαίνει στις δουλειές του με… το λεωφορείο. Ναι, αυτό έχει δηλώσει ο συνιδρυτής του Twitter, σε συνέντευξη του στο περιοδικό New Yorker.

«Χρησιμοποιώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για να κάνω έρευνα αγοράς. Είδα την άνοδο του Instagram εκεί, την άνοδο του Vine και του Snapchat. Είδα επίσης το πόσοι χρησιμοποιούν Twitter και Facebook» έχει δηλώσει ο Jack Dorsey.

Είναι, δηλαδή, ένας άνθρωπος που από τη μια κάνει μια πολυτελή ζωή – είναι άλλωστε δισεκατομμυριούχος- όμως την ίδια στιγμή, θέλει να κρατιέται σε άμεση επαφή με το ευρύ κοινό. Ακόμα και μέσα σε ένα λεωφορείο. Να κρατά επαφή, με όλους αυτούς που χρησιμοποιούν το Twitter, το δικό του δημιούργημα που τον έκανε γνωστό σε όλο τον πλανήτη.

dorsey-e1425334374873-1940x1091-tenderΕίναι ο ίδιος άνθρωπος που μερικά χρόνια πριν, πήγαινε σε πανκ συναυλίες. Ενώ παράλληλα, είχε… τρέλα για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Paris Match o νεαρός επιχειρηματίας λέει ότι η σχέση του με τους υπολογιστές είχε αρχίσει από τα παιδικά του χρόνια. Ο πατέρας του ήταν μηχανικός, αλλά θαύμαζε τους υπολογιστές. Το 1984, όταν ο Jack ήταν μόλις οκτώ ετών, του πήγε στο σπίτι ένα Macintosh. Αυτή ήταν η αρχή ενός μεγάλου έρωτα για τον μικρό Jack Dorsey. Λίγο αργότερα, ο πρώτος υπολογιστής αντικαταστάθηκε από ένα PC της IBM.

Η ιστορία επιτυχίας του ξεκινά πίσω, στο 2006. Τότε που το My Space, φάνταζε ο απόλυτος κυρίαρχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ένα άλλο νέο project είχε αρχίσει να εξαπλώνεται: ήταν το Facebook του Mark Zuckerberg.

Κάπου εκεί, ο Jack Dorsey σκέφτηκε, ότι μπορούσε να μπει «σφήνα» και να δημιουργήσει το δικό του κοινωνικό δίκτυο. Λίγο πριν, είχε βρεθεί… άνεργος, αφού η εταιρία Odeo, στην οποία εργαζόταν, έκλεισε. Ωστόσο, από αυτή του τη δουλειά, ο ίδιος είχε αποκομίσει ένα μεγάλο κέρδος: γνώρισε τους ανθρώπους, μαζί με τους οποίους θα έφτιανε έναν τεχνολογικό γίγαντα. Πρόκειται για τους: Evan Williams, Biz Stone και Noah Glass.

Η ιδέα του Dorsey έμοιαζε απλή. Ήθελε να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο, στο οποίο οι άνθρωποι θα επικοινωνούν, με τον τρόπο που το έκανε αυτός με τους φίλους του. Δηλαδή, γρήγορα και απλά. Όπως γινόταν και με τα SMS. Έτσι μετά από κάποιες συζητήσεις, οι 4 φιλόδοξοι επιχειρηματίες, αποφάσισαν να βάλουν τον γνωστό περιορισμό των 140 χαρακτήρων, για το κάθε tweet.

Μάλιστα, η αρχική ονομασία του project τους ήταν Twttr. Επηρεαζόμενοι και από ένα άλλο διάσημο project, το Flickr. Αλλά και για έναν ακόμα λόγο: όταν ο Jack Dorsey και η παρέα του αποφάσισαν να ξεκινήσουν το εγχείρημα τους, το domain Twitter.com ήταν ήδη πιασμένο. Έτσι, χωρίς να χάσουν χρόνο, ξεκίνησαν την προσπάθεια τους με το πρώτο όνομα, και στη συνέχεια αγόρασαν το domain του Twitter, για περίπου 7.000 δολάρια.

69815-4660623-__hellovon_www_hellovon_com_jackdorsey_03Στις 15 Ιουλίου 2006, το νέο εγχείρημα βγαίνει στον ιντερνετικό αέρα. Και πολύ γρήγορα η φήμη του εξαπλώνεται, αφού πέρα από το ευρύ κοινό, αρχίζουν να το χρησιμοποιούν πολλοί γνωστοί bloggers, celebrities και δημοσιογράφοι.

Το 2007, για κάθε τρίμηνο του έτους, γινόντουσαν συνολικά 400.000 tweets. Ένα χρόνο μετά, σε κάθε τρίμηνο του 2008, πραγματοποιούνταν 100 εκατ. Tweets. Τον Φεβρουάριο του 2010, η χρήστες του Twitter, στέλνουν πάνω από 50 εκατ. «τιτιβίσματα» τη μέρα! Με την ξέφρενη πορεία να μην έχει σταματημό. Και το Twitter να φτάνει τους 310 εκατ. Ενεργούς χρήστες (καταμέτρηση Μαρτίου 2016).

Ο Jack Dorsey και η παρέα του τα είχαν καταφέρει. Είχαν δημιουργήσει το δικό τους κοινωνικό δίκτυο, το οποίο εξαπλώθηκε στο όλο τον κόσμο, και φυσικά τους έφερε πολλά χρήματα. Ωστόσο, η συνεργασία τους δεν ήταν πάντα τέλεια. Περίπου 2 χρόνια μετά την ίδρυση του Twitter, ο Jack Dorsey είχε αποχωρήσει από την εταιρία. Σε εκείνο το χρονικό σημείο, επένδυσε στο Foursquare (του οποίου είναι επίσης ιδρυτής) και ξεκίνησε μία startup πληρωμών, την Square, που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων να δέχονται πληρωμένες με πιστωτικές κάρτες μέσω smartphone.

Το 2010 έκανε την μεγάλη επιστροφή στο Twitter, όπου παραμένει μέχρι σήμερα κατέχοντας τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Παράλληλα, είναι ένας από τους μετόχους της εταιρίας, με μετοχικό μερίδιο αξίας 575 εκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια στιγμή, είναι Διευθύνοντας Σύμβουλος και στο Foursquare.

Η συνολική του περιουσία αποτιμάται πλέον στα 2,2 δις. Δολάρια. Όσο για το ποιο είναι το μότο ζωής του Jack Dorsey, μετά από όλο αυτό το μαγικό ταξίδι; Το έχει αποκαλύψει ο ίδιος σε δημόσιες ομιλίες του: «Να δημιουργείς και να αναπτύσσεις».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 − seven =