αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Θεσσαλονικιώτικη startup την οποία μόλις εξαγόρασε η Μυτιληναίος, με «χρυσό» deal

Η Θεσσαλονικιώτικη startup την οποία μόλις εξαγόρασε η Μυτιληναίος, με «χρυσό» deal

Ένα ακόμα σημαντικό deal στο ελληνικό startup οικοσύστημα είναι γεγονός. Μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εισηγμένες εταιρείες με δραστηριότητα στους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας και των κατασκευών, η Μυτιληναίος, ανακοίνωσε την εξαγορά μιας startup από τη Θεσσαλονίκη, της εταιρείας Zeologic, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της επεξεργασίας στερεών και υγρών αποβλήτων αξιοποιώντας μια καινοτόμο μέθοδο γεωχημικής διεργασίας (Geochemical Active Clay Sedimentation – GACS).

Tο deal είναι μεγάλο και στο οικονομικό του κομμάτι. Αφού η Μυτιληναίος θα δώσει 4 εκατ. ευρώ για το 60% της startup. Σημειώνεται ότι το το 50% των χρημάτων θα καταβληθεί σε βάθος 3ετίας και στη βάση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων κερδοφορίας.

Η Zeologic με έδρα τη ΒΙΠΕ Σίνδου δημιουργήθηκε το 2014 από τον Σωκράτη Αργυρόπουλο, με στόχο να αξιοποιήσει την μέθοδο GACS, η οποία μάλιστα έχει πιστοποιηθεί με δύο ελληνικές πατέντες, ενώ θεωρείται καινοτόμος σε διεθνές επίπεδο. Όπως έχει αναφέρει ο κ. Αργυρόπουλος, η εταιρεία δημιουργήθηκε από ελληνικά και ελβετικά κεφάλαια και στη διαδρομή της έχει καταφέρει να αναλάβει απαιτητικά έργα προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, την Αφρική και την Κεντρική Ευρώπη.

Η μέθοδος GACS στηρίζεται στις αρχές της νανομηχανικής και επιτυγχάνει την επεξεργασία των αποβλήτων σε επίπεδο νανοκλίμακας με τη χρήση εξειδικευμένων γεωπολυμερών υλικών, με ποικίλες εφαρμογές στην πετρελαϊκή και εξορυκτική βιομηχανία, τη ναυτιλία και τα σύμμεικτα αστικά απόβλητα. Για παράδειγμα η μέθοδος της εταιρείας μπορεί μεταξύ άλλων να καθαρίσει το νερό που έχει επιβαρυνθεί από οποιαδήποτε πηγή όπως π.χ. γεωτρήσεις και να το μετασχηματίσει σε νερό ποιότητας πόσιμου. Μια άλλη εφαρμογή αφορά στην αδρανοποίηση  της λυματολάσπης που έχει επιβαρυνθεί από οποιαδήποτε βιομηχανική δραστηριότητα ή στην αποκατάσταση επιβαρυμένων εδαφών από οποιαδήποτε προηγούμενη βιομηχανική δραστηριότητα και την επεξεργασία αποβλήτων ορυχείων μεταλλείων κλπ.

Σημειώνεται ότι η Zeologic ανάλογα με το έργο που αναλαμβάνει εγκαθιστά ad hoc συστήματα στις εγκαταστάσεις των πελατών ή των project, στα οποία γίνεται η επεξεργασία των αποβλήτων με τη χρήση των απαραίτητων χημικών αναλώσιμων, που προμηθεύει η εταιρεία.

Μεταξύ άλλων το ελληνικό start up έχει δημιουργήσει μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε βιομηχανίες όπως η Alumil, σε ξενοδοχειακές μονάδες όπως το Philoxenia στη Χαλκιδική, σε επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα όπως τυροκομεία, ιχθυοτροφεία, σε ΧΥΤΑ και μονάδες βιοαερίου.

«Η στρατηγική της συνεργασία με την MYTILINEOS θα επιτρέψει στη ZEOLOGIC να διεισδύσει σε νέες αγορές, σε διεθνές επίπεδο, αλλά και να αναπτύξει τις καινοτόμες τεχνολογίες της σε νέες εφαρμογές” τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Ταυτόχρονα, η MYTILINEOS και ειδικότερα ο Τομέας Έργων EPC και Υποδομών μπορούν να επεκτείνουν περαιτέρω την δραστηριότητά τους στον τομέα των Περιβαλλοντικών Έργων και της κυκλικής οικονομίας, μέσω της:

– Δυναμικής εισόδου στον τομέα της επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων με ανταγωνιστικές και καινοτόμες λύσεις

– Επέκτασης σε νέες αγορές με την παροχή λύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 2 =