αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ ευτυχία είναι μεταδοτική. Πρόσεξε με ποιους κάνεις παρέα

Η ευτυχία είναι μεταδοτική. Πρόσεξε με ποιους κάνεις παρέα

Μπορεί να θεωρείς ότι η ευτυχία είναι μόνο… προσωπική υπόθεση, ωστόσο φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, η οποία είχε δημοσιευτεί το «British Medical Journal» το 2014, έδειξε ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και οι άνθρωποι με τους οποίους ερχόμαστε σε άμεση επαφή, επηρεάζουν τα επίπεδα ευτυχίας μας.

Στα πλαίσια εκείνης της έρευνας, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ονομάσουν τους συγγενείς τους, τους στενούς φίλους, τον τόπο κατοικίας και εργασίας τους και παρακολουθήθηκαν για 2 έως 4 χρόνια. Επιπλέον, τους ζητήθηκε να απαντήσουν σε προτάσεις όπως, αν ευχαριστιούνται τη ζωή, αν αισθάνονται αισιόδοξοι για το μέλλον, αν είναι ευτυχισμένοι και αν αισθάνονται το ίδιο καλά όσο άλλοι άνθρωποι.

Στην έρευνα φάνηκε ότι σύντροφοι που συγκατοικούν και γίνονται ευτυχισμένοι αυξάνουν την πιθανότητα ευτυχίας του συντρόφου τους κατά 8%, ενώ παρόμοια επίδραση φάνηκε για αδέρφια που ζουν κοντά, αλλά ακόμα και στους γείτονες.

Η σχέση μεταξύ του επιπέδου ευτυχίας έμοιαζε να εκτείνεται έως τρεις βαθμούς απόστασης-στο φίλο του φίλου του φίλου.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι η φυσική εγγύτητα ήταν σημαντική για την εξάπλωση της ευτυχίας. Ένας άνθρωπος έχει 42% περισσότερες πιθανότητες να νιώθει ευτυχισμένος αν είναι ευτυχισμένος ο φίλος του που ζει σε απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου-επίδραση που μειώνεται όταν η απόσταση είναι μεγαλύτερη.

Συμπέρασμα: Η ευτυχία μας επηρεάζεται από το που ζούμε και το κυριότερο: Από τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας και με τους οποίους ερχόμαστε σε άμεση επαφή.

Οι 5 «τοξικοί» τύποι ανθρώπων που πρέπει να αποφύγεις

Στο It’s Possible έχουμε γράφει αρκετά άρθρα για τους «τοξικούς» ανθρώπους. Τέτοια άτομα μπορεί να έχουμε στον φιλικό μας κύκλο ή μέσα στο εργασιακό μας περιβάλλον. Και είναι ικανά να μας μεταδώσουν την «τοξικότητα» που βγάζουν προς τα έξω. Εδώ θα δεις 5 τύπους «τοξικών» ανθρώπων που πρέπει να αποφύγεις. Κάποιους από αυτούς ίσως να τους έχεις ήδη στην ζωή σου.

1# Οι «κλαψιάρηδες». Θα τους δεις παντού γύρω σου. Ειδικά στην Ελλάδα της κρίσης. Είναι αυτοί που γκρινιάζουν για την δουλειά τους ή για την ζωή τους γενικότερα. Αλλά ποτέ δεν κάνουν κάτι για να αλλάξουν τα δεδομένα. Συχνά προσπαθούν να μεταφέρουν τα αρνητικά τους συναισθήματα και σε άλλους.

2# Αυτοί που δεν βγαίνουν ποτέ έξω από τα πλαίσια. Αγαπημένες τους φράσεις είναι π.χ. το «μα έτσι γινόταν πάντα» ή «αυτό κάνουν όλοι». Δεν ρισκάρουν ποτέ να βγουν έξω από τα παραδοσιακά πλαίσια. Ακόμα κι αν μια κατάσταση δεν τους ικανοποιεί, θα μείνουν εκεί «βαλτωμένοι». Εκτιμώντας ότι «δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο».

3# Αυτοί… που τους χρωστάνε. Θα τους ακούσεις να λένε ότι η ζωή τους… χρωστάει κάτι. Πρέπει να είναι πετυχημένοι χωρίς καν να εργαστούν. Γιατί είναι τόσο καλοί που δεν χρειάζεται να το αποδείξουν. Αυτή η κατηγορία ανθρώπων συνήθως δεν κάνει πράξεις, αλλά μένει μόνο στις ωραίες θεωρίες. Και φυσικά δεν πετυχαίνει ποτέ σπουδαία αποτελέσματα.

4# Οι μόνιμοι επικριτές. Θα ακούσουν τα πλάνα και τα μεγάλα όνειρα σου. Αλλά είναι πάντα οι πρώτοι που θα σου πουν ότι «δεν γίνεται». Η λύση; Μην μοιράζεσαι τα πλάνα σου με αυτούς τους ανθρώπους.

5# Αυτοί που σε θυμούνται μόνο όταν έχουν ανάγκη. Είναι επίσης μια κατηγορία ανθρώπων που ίσως έχεις ήδη στον κύκλο σου. Ειδικά στο επαγγελματικό πεδίο θα τους συναντήσεις συχνά. Είναι αυτοί που σε θυμούνται μόνο όταν θέλουν κάτι. Μετά θα εξαφανιστούν. Για να επιστρέψουν πάλι όταν έχουν ανάγκη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + three =