αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ευρώπη επεξεργάζεται ένα «ψηφιακό ευρώ»- Πότε θα μπορούσε να γίνει το λανσάρισμα του

Η Ευρώπη επεξεργάζεται ένα «ψηφιακό ευρώ»- Πότε θα μπορούσε να γίνει το λανσάρισμα του

Ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε τρία ή τέσσερα χρόνια, αλλά τα τραπεζογραμμάτια θα είναι διαθέσιμα εφόσον υπάρχει ζήτηση για αυτά, δήλωσε ο Fabio Panetta, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για να καταστήσει το ψηφιακό ευρώ διαλειτουργικό με άλλα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών, η ΕΚΤ έχει συνεργαστεί στενά με τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ελβετίας, του Καναδά, της Ιαπωνίας και της Σουηδίας.

«Βρισκόμαστε σε ένα προκαταρκτικό στάδιο όπου συγκρίνουμε σημειώσεις για την πρόοδό μας», είπε ο Fabio Panetta σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ΕΚΤ την Τετάρτη και αναμεταδίδει το Reuters. Προσθέτοντας ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά.

«Ενώ η διαλειτουργικότητα είναι επιθυμητή, διαφορετικοί εθνικοί κανόνες για την εμπιστευτικότητα θα την καθιστούσαν πιο δύσκολη» λέει το στέλεχος της ΕΚΤ.

Στο επίσημο site της ΕΚΤ υπάρχει ήδη ειδική σελίδα για το ψηφιακό ευρώ, στην οποία περιγράφεται το πως τρέχουν οι διαδικασίες.

«Αυτή η φάση διερεύνησης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και αναμένεται να διαρκέσει δύο έτη περίπου, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2023. Εξετάζουμε πώς το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να διανεμηθεί, καθώς και ποια θα μπορούσε να είναι η επίδρασή του στην αγορά. Στη συνέχεια, θα αποφασίσουμε αν θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία υλοποίησής του» διαβάζουμε μεταξύ άλλων.

Η ΕΚΤ δίνει και μία σύντομη περιγραφή για το πως… θα έμοιαζε το ψηφιακό ευρώ: «Το ψηφιακό ευρώ θα ήταν ένα ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε στη ζώνη του ευρώ. Θα ήταν ασφαλές και εύχρηστο, όπως είναι σήμερα τα μετρητά. Καθώς θα ήταν χρήμα κεντρικής τράπεζας που εκδίδεται από την ΕΚΤ, θα ήταν διαφορετικό από το «ιδιωτικό χρήμα». Ωστόσο, θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε μια κάρτα ή μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο για να πραγματοποιείτε τις πληρωμές σας με ψηφιακά ευρώ».

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστηρίζει ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να προσφέρει στους ανθρώπους έναν τρόπο να πραγματοποιούν αγορές χωρίς να εξαρτώνται από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που ελέγχονται από μη ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως οι Mastercard, Visa, Apple Pay και Google Pay.

Δεν θα αντικαθιστούσε τα μετρητά, αλλά θα προσθέσει έναν άλλο τρόπο κατοχής ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − two =