αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ εταιρία που παίρνει στα χέρια της τα ακίνητα της «Μπουτάρης»

Η εταιρία που παίρνει στα χέρια της τα ακίνητα της «Μπουτάρης»

Ακίνητα µε σημαντική «κρυμμένη» υπεραξία αναμένεται να αποκτήσει η Premia Properties στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για την εξυγίανση της ιστορικής οινοποιίας της οικογένειας Μπουτάρη. Η εισηγμένη εταιρεία, σε συνεργασία με τον βασικό της μέτοχο, τη σουηδική Sterner Stenhus, του ομογενούς επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, ήρθαν σε συμφωνία με τους πιστωτές και την ίδια την οινοποιία, βάσει της οποίας τα ακίνητα θα διαχωριστούν από την παραγωγική δραστηριότητα. Η μεν Premia θα αποκτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας, η δε Sterner Stenhus (μέσω της SSG Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε.) θα αναλάβει σε συνεργασία και με μέλη της οικογένειας Μπουτάρη την οινοποιητική, παραγωγική και εμπορική δραστηριότητά της.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη υποβληθεί συμφωνία εξυγίανσης προς επικύρωση από το Πρωτοδικείο Βέροιας. Η συμφωνία, η οποία φέρει τη σύμφωνη γνώμη και των πιστωτών, προβλέπει τη ρύθμιση του συνόλου των υφιστάμενων υποχρεώσεων των εταιρειών της «Μπουτάρης», ύψους 74 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 εκατ. ευρώ αφορούν τραπεζικά δάνεια, 20 εκατ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο, 11 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις σε συνδεδεμένα μέρη και 7,5 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις προς τρίτους. Το συνολικό τίμημα για ακίνητα, τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία και την αποπληρωμή υποχρεώσεων σε πιστωτές και Δημόσιο ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ. Η νέα εταιρεία θα έχει μηδενίσει τις τραπεζικές της οφειλές και δεν θα έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα απορροφήσει και το σύνολο του προσωπικού της «Μπουτάρης».

Οσον αφορά την Premia Properties, η εταιρεία αναμένει άμεση απόδοση της επένδυσης, καθώς θα εισπράττει 1 εκατ. ευρώ ετήσιων εσόδων από την ενοικίαση πέντε αμπελώνων 600 στρεμμάτων και συναφών εγκαταστάσεων στην «Μπουτάρης». Παράλληλα, θα αποκτήσει και μια σειρά ακινήτων κατάλληλων για μελλοντική αξιοποίηση. Συνολικά, εκτός από τους αμπελώνες, η εισηγμένη θα αποκτήσει κτίρια συνολικής επιφάνειας 28.000 τ.μ., μεταξύ των οποίων και κτίριο γραφείων στο Πικέρμι, αλλά και σημαντικές εκτάσεις στη Σαντορίνη και στην Κρήτη (πλησίον της Κνωσού). Ειδικά οι δύο τελευταίες περιπτώσεις κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές προσθήκες, καθώς συγκεντρώνουν πολύ υψηλό τουριστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον, για αξιοποίηση στον τομέα του οινοτουρισμού. Για παράδειγμα, όπως σημειώνουν στελέχη της Premia, η έκταση στην Κρήτη διαθέτει ήδη τρεις σουίτες που αξιοποιούνται τουριστικά. Οι εκτιμήσεις των επενδυτών είναι ότι πως η συμφωνία εξυγίανσης είναι πιθανό να έχει επικυρωθεί ίσως και πριν εκπνεύσει το 2022. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Μαρκάζο, διευθύνοντα σύμβουλο της Premia Properties, «η εταιρεία παραμένει συνεπής στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, ιδιαίτερα με ακίνητα, τα οποία εντάσσονται στους στρατηγικούς τομείς ενδιαφέροντός της. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται και τα βιομηχανικά ακίνητα ελαφράς όχλησης και ιδιαίτερα εκείνα που πληρούν και κριτήρια βιωσιμότητας, όπως τα ακίνητα της Μπουτάρης».

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen − four =