αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ επένδυση 40 εκατ. ευρώ στη Λ. Συγγρού που ετοιμάζουν οι Prodea και Dimand

Η επένδυση 40 εκατ. ευρώ στη Λ. Συγγρού που ετοιμάζουν οι Prodea και Dimand

Συγκρότημα σύγχρονων χώρων γραφείων συνολικής επιφάνειας 24.000 τ.μ. σχεδιάζει να κατασκευάσει επί της Λ. Συγγρού η Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ), σε συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate. Την προηγούμενη Παρασκευή, οι δύο εταιρείες ολοκλήρωσαν την εξαγορά δύο όμορων ακινήτων από την Τράπεζα Κύπρου, αντί ποσού 10 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας που χρονολογείται από το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Για τον σκοπό αυτό συστάθηκε η εταιρεία ειδικού σκοπού Panterra, στην οποία συμμετέχει με 49% η Prodea και με 51% η Dimand.

Το πρώτο από τα ακίνητα βρίσκεται στη συμβολή της Λ. Συγγρού με την οδό Λαγουμιτζή και είναι επιφάνειας 6.900 τ.μ., ενώ το δεύτερο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ευρυδάμαντος και Λαγουμιτζή και είναι επιφάνειας 2.000 τ.μ. (όπισθεν του ξενοδοχείου Grand Hyatt και πλησίον της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών). Τα εν λόγω ακίνητα βρίσκονται επί οικοπέδου 4,7 στρεμμάτων και αποτέλεσαν τμήμα του χαρτοφυλακίου των 21 ακινήτων που η Πανγαία συμφώνησε να αποκτήσει από την Τράπεζα Κύπρου τον περασμένο Νοέμβριο, αντί συνολικού ποσού της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων και την ανέγερση κτιρίου ή κτιρίων γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών, με έντονα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Η εκτιμώμενη επιφάνεια θα ξεπερνά τα 24.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 14.000 τ.μ. θα αφορούν την επιφάνεια ανωδομής και τα υπόλοιπα 10.000 τ.μ. θα είναι βοηθητικοί χώροι και θέσεις στάθμευσης. Κατά τα πρότυπα ανάλογων συμφωνιών, η Prodea έχει συμφωνήσει για την απόκτηση του υπόλοιπου 51% της Panterra, με το συνολικό ύψος της επένδυσης να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 36 και 40 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η κεφαλαιοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης για ποιοτικούς χώρους γραφείων, γεγονός που ήδη έχει αρχίσει να μεταφράζεται σε υψηλότερες τιμές ενοικίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο η Prodea «τρέχει» σειρά νέων έργων ανάπτυξης ακινήτων. Για παράδειγμα, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσει την κατασκευή ενός νέου βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Πρόκειται για κτίριο με επιφάνεια ανωδομής της τάξεως των 5.000 τ.μ., με το ύψος της επένδυσης να εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους αγοράς του οικοπέδου.

Εκτός από τα κτίρια γραφείων, η εισηγμένη αναμένεται να ενισχύσει τη συμμετοχή της και σε έργα τουριστικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία ανακοίνωσε προ διμήνου ότι θα προχωρήσει σε επένδυση ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με την Dimand Real Estate, στην περιοχή των Χανίων. Αντικείμενο αυτής θα είναι η ανάπτυξη ξενοδοχειακού συγκροτήματος και εξοχικών κατοικιών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται και το ενδεχόμενο της προσθήκης και ορισμένων εμπορικών χρήσεων. Για τον σκοπό αυτό, οι δύο εταιρείες εξαγόρασαν από την Alpha Bank την εταιρεία Alpha Επενδυτική Περιουσία Χανίων Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΕΠ Χανίων Α.Ε.), η οποία έχει στην κατοχή της δύο οικόπεδα στα Χανιά συνολικής επιφάνειας 11,4 στρεμμάτων. Η Prodea ελέγχει το 40%, έχοντας καταβάλει 3,47 εκατ. ευρώ, ενώ η Dimand κατέβαλε 8,6 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο 60%. Οπως προκύπτει, εκτός από το ξενοδοχείο θα αναπτυχθούν και μικρά διαμερίσματα, τα οποία αναμένεται να έχουν κοινά χαρακτηριστικά με αντίστοιχη επένδυση των δύο εταιρειών στην Πάτρα, δηλαδή θα απευθύνονται σε φοιτητές και εργαζομένους της περιοχής, προσφέροντας παράλληλα ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών σε προσιτή τιμή.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 5 =