αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ ελληνική startup που κάνει την διοργάνωση συναυλιών πιο εύκολη

Η ελληνική startup που κάνει την διοργάνωση συναυλιών πιο εύκολη

«Έχετε δοκιμάσει ποτέ να βρείτε στο Google συναυλιακούς χώρους στη Σόφια με ηχολήπτη, κατάλληλο ηχητικό εξοπλισμό, χωρητικότητας μέχρι 200 ανθρώπων και ελεύθερο την τάδε ημερομηνία; Και να μιλάνε και αγγλικά;». Είναι το αρχικό point που βάζει στο τραπέζι ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. Ο ίδιος είναι συνιδρυτής και CEO της πλατφόρμας PerformAnts. Η οποία έχει ως στόχο ακριβώς αυτό: Να κάνει την διοργάνωση συναυλιών πιο εύκολη, μέσα από την τεχνολογία.

Ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος μιλά στο It’s Possible για το πως ακριβώς λειτουργεί η πλατφόρμα που έχει φτιάξει αυτός και η ομάδα του, εξηγεί το πόσο δύσκολο είναι να «τρέξει» κάποιος μια startup στην Ελλάδα, ενώ περιγράφει και τα επόμενα βήματα για το project.

Με τι ασχολούσασταν επαγγελματικά πριν, και πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;

Τo PerformAnts είναι μια web εφαρμογή για την διοργάνωση συναυλιών. Η ομάδα μας λοιπόν δεν θα μπορούσε να μην έχει ισχυρό τεχνικό υπόβαθρο αλλά και γνώση του χώρου από πρώτο χέρι.

Η ομάδα αποτελείται από τέσσερις ανθρώπους εκ των οποίων ο ένας είναι επαγγελματίας μουσικός ενώ οι υπόλοιποι έχουμε ερασιτεχνική αλλά ισχυρή σχέση με τη μουσική. Οι τρεις ιδρυτές του PerformAnts έχουμε πάνω από 15 χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη λογισμικού και την ανάλυση δεδομένων με τεχνικές μηχανικής μάθησης (machine learning), τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και στην αγορά εργασίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μας αρέσει να χρησιμοποιούμε data-driven τεχνικές για να αναπτύξουμε εφαρμογές που λύνουν σημαντικά προβλήματα του πραγματικού κόσμου.

Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι και η δυσκολία της πρόσβασης των μουσικών σε απομακρυσμένες μουσικές σκηνές, το οποίο το γνωρίζουμε πολύ καλά, γιατί έχουμε  να κλείσει περιοδείες για συγκροτήματά μας. Έχετε δοκιμάσει ποτέ να βρείτε στο Google συναυλιακούς χώρους στη Σόφια με ηχολήπτη, κατάλληλο ηχητικό εξοπλισμό, χωρητικότητας μέχρι 200 ανθρώπων και ελεύθερο την τάδε ημερομηνία; Και να μιλάνε και αγγλικά; Κάπως έτσι ξεκίνησε το PerformAnts. Αλλά στην πορεία, άλλαξε πολύ.

Αυτή τη στιγμή έχετε μπει full time στο PerformAnts; Και τι όγκο δουλειάς περιλαμβάνει η εργάσιμη εβδομάδα σας;

Το PerformAnts – όπως και κάθε startup υποθέτω – είναι ένα αδηφάγο τέρας που όσο το ταΐζεις, τόσο πιο πολύ πεινάει. Μέχρι σήμερα ένας από εμάς δούλευε full-time στο project και οι υπόλοιποι part-time, αφιερώνοντας – πολύ χονδρικά – περίπου 75 ώρες την εβδομάδα στο project.

Φυσικά, ο όγκος της δουλειάς είναι πολύ μεγάλος, αλλά αυτό είναι κάτι που σε υποχρεώνει να γίνεσαι επιλεκτικός και μεθοδικός, βάζοντας στη άκρη πολλά σχέδια που ακούγονται ελκυστικά. Όμως αυτό είναι καλό, γιατί αφενός δεν μπορούμε (και δεν πρέπει) να υλοποιήσουμε κάθε ιδέα που μας έρχεται στο κεφάλι και αφετέρου, γιατί θέλουμε να το απολαύσουμε. Ξεκινήσαμε το PerformAnts για να δουλέψουμε μαζί πάνω σε πράγματα που μας ενδιαφέρουν, με τον τρόπο που θέλουμε και θεωρούμε καλύτερο. Αυτό είναι κάτι που δεν ξεχνάμε ποτέ.

Με απλά λόγια, τι κάνει η πλατφόρμα σας;

To PerformAnts είναι μια εφαρμογή που έχει σαν στόχο τη μείωση της πολυπλοκότητας και του κόστους της διοργάνωσης συναυλιών. Είναι ένα περιβάλλον όπου διαχειριστές συγκροτημάτων και συναυλιακών χώρων αναζητούν ο ένας τον άλλον, διαπραγματεύονται και κλείνουν συναυλίες.

Η μυστική μας συνταγή είναι ένα ραντάρ συναυλιών που ονομάζουμε Chain Booking.

Είναι ένας μηχανισμός που ειδοποιεί τις μουσικές σκηνές όταν ταιριαστά συγκροτήματα κλείνουν συναυλίες στη γειτονιά τους. Με τον τρόπο αυτό διοργανώνονται live σε διαδοχικές μέρες και εξοικονομούνται χρήματα από τα μεταφορικά έξοδα.

Για να προλάβουμε τους κακόβουλους που σκέφτονται ότι παρακάμπτουμε το μεσάζοντα, οφείλουμε να πούμε ότι  η διοργάνωση συναυλιών είναι μια δημιουργική δουλειά η οποία δεν γίνεται να αυτοματοποιηθεί πλήρως. Ωστόσο μπορεί να απλοποιηθεί μέσω της τεχνολογίας, έτσι ώστε οι διοργανωτές να εστιάσουν στο δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς τους. Επομένως, αν ο μεσάζοντας προσθέτει αξία στην παραγωγή, μπορεί να χρησιμοποιήσει το PerformAnts για να διαχειρίζεται όλα τα συγκροτήματά του από ένα κοινό σημείο.

Βλέποντας καθαρά το business κομμάτι, θα πει κάποιος: Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει κάποιος ένα τέτοιο project στην Ελλάδα; Εσείς ξεκινήσατε με δικά σας κεφάλαια ή έχετε λάβει κάποια εξωτερική χρηματοδότηση;

Έχοντας «αποφοιτήσει» από το πρόγραμμα Venture Garden του Alba Graduate Business School, τον incubator EGG της Eurobank και έχοντας περάσει μια χρονιά κάνοντας ταξίδια σε όλη την Ευρώπη μέσω του μουσικού accelerator JUMP, μπορώ να σας υπογράψω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσει ένα τέτοιο project στην Ελλάδα. Ειδικά στις δημιουργικές βιομηχανίες για τις οποίες μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερα οργανωμένο. Έχουμε δει αρκετές μουσικές startups στο εξωτερικό να έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση (όχι δάνειο) ακόμα και σε επίπεδο ιδέας, χωρίς λειτουργικό περιβάλλον (working prototype). Στην Ελλάδα το τοπίο είναι πάρα πολύ διαφορετικό και προς το παρόν, κοιτάμε την Ευρώπη με κιάλια. Παρόλα αυτά, δεν είμαστε ξεκομμένοι από το Ευρωπαϊκό οικοσύστημα οπότε, θεσμικά, υπάρχουν προγράμματα στα οποία μπορούν υπό προϋποθέσεις να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα στα αρχικά της στάδια.

Το PerformAnts ξεκίνησε με δικά μας κεφάλαια και με πολλή προσωπική δουλειά. Μέσω συνεργασιών θα έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε κάποια από τα επόμενά μας βήματα. Στο μέλλον δεν αποκλείεται να αναζητήσουμε πόρους από επενδυτές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Είναι ακόμα νωρίς όμως για αυτό.

Σε τι φάση βρίσκεται αυτή την στιγμή το project σας και ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική καμπή όπου έχουμε στα χέρια μας ένα working prototype και μια κρίσιμη μάζα χρηστών. Φυσικά, το ιερό δισκοπότηρο κάθε startup είναι το product-market fit και αυτό θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε.

Με τη βοήθεια πολύ καλών συνεργατών, οι επόμενοι μήνες θα αφιερωθούν σε συναντήσεις από-κοινού σχεδιασμού (user-centered design meetups) στα οποία θα καλέσουμε χρήστες και θα σχεδιάσουμε το μέλλον της εφαρμογής μαζί τους. Είναι πολύ δημιουργική διαδικασία. Παράλληλα έχουμε στα σκαριά 2 φεστιβάλ δικής μας κοπής, με τη διοργάνωση μέσα από την εφαρμογή μας. Και φυσικά δεν θα σταματήσουμε να αναζητούμε συνεργασίες με ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα μαζί μας σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι.

 

*Στην κεντρική φωτογραφία εικονίζονται ο συνιδρυτής και CEO, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, και η συνιδρύτρια Μάρω Παυλίδου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 2 =