αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ ελληνική startup που βρήκε έναν θησαυρό στα απόβλητα του καφέ. Ο 21χρονος συνιδρυτής μιλά στο It’s Possible

Η ελληνική startup που βρήκε έναν θησαυρό στα απόβλητα του καφέ. Ο 21χρονος συνιδρυτής μιλά στο It’s Possible

Μπορεί να πίνεις καφέ καθημερινά. Σε διάφορες versions. Έχεις σκεφτεί όμως που πάνε τα απόβλητα του καφέ; Μια ελληνική startup δίνει την δική της απάντηση. Η Coffeeco στηρίζεται πάνω σε μια φράση «from trash to treasure».

«Αξιοποιούμε τα οργανικά υπολείμματα του καφέ με σκοπό να βγάλουμε μέσα από αυτά όλες τις θρεπτικές ουσίες που κρύβονται μέσα τους και συνεχίζουν να παραμένουν ενεργές», λέει στο It’s Possible ο συνιδρυτής του project, Μάριος Βλαχογιάννης. Ο ίδιος μαζί με τον έτερο συνιδρυτή Αλέξη Παντζιαρο και όλη την ομάδα τους, «τρέχουν» το project. Όπως εξηγεί, οι ουσίες αυτές είναι γνωστές στην αγορά ως πολυφαινολες και έχουμε μεγάλη αγοραστική αξία και ζήτηση στις βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών.

Ο ίδιος μιλά στο It’s Possible για το πως ξεκίνησε –κάπως τυχαία- η startup, πως κατάφεραν να κλείσουν συνεργασία με την Nestle Hellas, και ποια είναι τα επόμενα βήματα.

Η startup σας «γεννήθηκε» μέσα στη σχολή Χημικών Μηχανικών, στο Πολυτεχνείο της Πάτρας. Πως έγινε η αρχή και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει ένα business project μέσα σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο;

Η ερευνά για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων καφέ ξεκίνησε όντως μέσα στα εργαστήρια της σχολής των Χημικών Μηχανικών .Όμως για να γίνει μια ιδέα/ερευνά επιχείρηση , και το πιο σημαντικό βιώσιμη επιχείρηση, πρέπει να βγει έξω από το εργαστήριο .Οπότε η start up μας «γεννήθηκε» μέσα σε έναν επιχειρηματικό διαγωνισμό που είναι και αρκετά σύνηθες για τις περισσότερες νεοφυείς εγχειρήσεις.

Πρόκειται για μια τεράστια συγκύρια .Όλα ξεκίνησαν τον προπέρσινο Μάρτιο οπού και είχα δηλώσει συμμετοχή στο entrepreneurship school ,την συμμετοχή την έκανα εντελώς ασυναίσθητα αφού το πέτυχα τυχαία μια μέρα στο ιντερνέτ και είπα γιατί όχι. Εκεί μας χώρισαν τυχαία σε ομάδες τον 8-9 ατόμων με στόχο να βρούμε μια επιχειρηματική ιδέα και να την παρουσιάσουμε μέσα σε 5 μέρες .Αφού γνωριστήκαμε με την ομάδα προτάθηκε να κάνουμε κάτι με οικολογικό ενδιαφέρον ,εκεί κατευθείαν μου ήρθε στο μυαλό και πρότεινα στους υπολοίπους ότι ύπαρχε δυνατότητα να επεξεργαστείς τα υπολείμματα του καφέ και να βγάλεις μέσα από αυτά πολλές ουσίες μεγάλης αξίας( τις πολυφαινολες). Όμως οι συμπτώσεις δεν σταματάνε εκεί γιατί την επόμενη μέρα οι διοργανωτές είχαν καλέσει κάποιους μέντορες για να μας βοηθήσουν με την επιχειρηματική μας ιδέα .Ένας μέντορας από αυτούς που ήταν Χημικός Μηχανικός και όχι δεν είναι αυτή η σύμπτωση αλλά το ότι εκείνη την περίοδο κάνει ερευνά στο εργαστήριο του για ακριβώς την ίδια ιδέα .Πραγματικά απίστευτο, κάνεις μας δε το πίστευε ,καθίσαμε κατευθείαν όλοι μαζί και πιάσαμε δουλειά την επόμενη κι κόλας μέρα πήγαμε στο εργαστήριο του και δομήσαμε την ιδέα όσο καλύτερα γινόταν .Βγήκαμε πρώτοι σε αυτόν τον διαγωνισμό και σε άλλους 3 αμέσως μετά .Τα πράγματα είχανε πάρει πλέον το δρόμο τους.

Οι Αλέξης Παντζιαρος και Μάριος Βλαχογιαννης

Τι ακριβώς κάνει η Coffeco;

Η Coffeco στηρίζεται πάνω σε μια φράση from trash to treasure, να αξιοποιούμε δηλαδή ότι οι υπόλοιποι θεωρούν ότι είναι για πέταμα. Τι κάνουμε λοιπόν: αξιοποιούμε τα οργανικά υπολείμματα του καφέ με σκοπό να βγάλουμε μέσα από αυτά όλες τις θρεπτικές ουσίες που κρύβονται μέσα τους και συνεχίζουν να παραμένουν ενεργές. Οι ουσίες αυτές είναι γνωστές στην αγορά ως πολυφαινολες και έχουμε μεγάλη αγοραστική αξία και ζήτηση στις βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών.

H Coffeco ουσιαστικά δεν ανακάλυψε μια καινούργια ιδέα, αλλά μια καινούργια ευκαιρία μέσα σε αυτά τα υπολείμματα τα οποία κακώς πετιούνται ανεκμετάλλευτα σε τεράστιες ποσότητες κάθε χρόνο, της τάξεων των χιλιάδων τόνων.

Για να καταλάβουμε τα μεγέθη, πόσα απόβλητα καφέ δημιουργούνται στην Ελλάδα αλλά και στο όλο τον κόσμο σε ένα βάθος χρόνου;

H Coffeco ουσιαστικά δεν ανακάλυψε μια καινούργια ιδέα αλλά μια καινούργια ευκαιρία μέσα σε αυτά τα υπολείμματα τα οποία κακώς πετιούνται ανεκμετάλλευτα σε τεράστιες ποσότητες κάθε χρόνο της τάξεως των χιλιάδων τόνων. Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την Ελλάδα υπάρχουν διαθέσιμα πάνω από 50 χιλιάδες τόνοι υπολειμμάτων καφέ ποικιλίας εσπρέσο. Όσον αφορά τώρα την παγκόσμια αγορά οι όγκοι των υπολειμμάτων καφέ αγγίζουν έως και τους 6 εκατομμύρια τόνου ετησίως.

Η ομάδα σας αποτελείτε αποκλειστικά από φοιτητές; Και ποια είναι τα πρώτα πράγματα που σας έχουν κάνει εντύπωση από την business καθημερινότητα στην οποία έχετε μπει; Μιας και φαντάζομαι ότι πριν δεν είχατε κάποια επιχειρηματική εμπειρία

Η αλήθεια είναι πως στην Coffeco υπάρχει ένας προπτυχιακός φοιτητής μόνο. Ακόμη υπάρχει ένα υποψήφιος διδάκτορας αλλά και άλλα άτομα με σημαντική εμπειρία από τον κόσμο των επιχειρήσεων . Οπότε υπάρχει επιχειρηματική εμπειρία στην Coffeco . Αυτό όμως που έκανε περισσότερο εντύπωση στους περισσοτέρους είναι ότι πραγματικά υπάρχουν προοπτικές να επιχειρήσεις στην Ελλάδα καθώς η πρόσβαση σε επενδυτές της Ελλάδας και όχι μόνο είναι πολύ πιο εύκολη καθώς οι περισσότεροι επενδυτές είναι προσιτοί και ψάχνουν να επενδύσουν σε ενδιαφέρουσες ιδέες που θα δουν ανθρώπου πρόθυμους ,συνεργατικούς και εξωστρεφείς.

Έχετε ήδη κλείσει μια συνεργασία με την Nestle Hellas. Τελικά τι πρέπει να κάνει ένας νέος startuper, για να κλείσει μια συνεργασία με μια μεγάλη εταιρία;

Με την Nestle Hellas ήρθαμε σε επαφή μέσα από τον πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργανώνει σε συνεργασία με το AceiN . Ο διαγωνισμός διήρκεσε 6 μήνες και αποτελούταν από 3 φάσης στις οποίες και προκριθήκαμε φτάνοντας να διακριθούμε στην 3 θέση στην τελική κατάταξη. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν αφού είχαμε κάνει αρκετές συζητήσεις ήδη με τους ανθρώπους της Nestle Hellas προχωρήσαμε σε μια συμφωνία συνεργασίας ώστε να μας βοηθήσουν να μορφοποιήσουμε ακόμα καλυτέρα την Coffeco αλλά και να τρέξουμε μαζί κάποια pilot planning πολύ καθοριστικά για το μέλλον της Coffeco. Αναμφισβήτητα λοιπόν προτείνω σε όλους νοσούν επιχειρούν κάτι καινούργιο να συμμετέχουν σε όσους περισσοτέρους επιχειρηματικούς διαγωνισμούς μπορούν καθώς πολλές μεγάλες εταιρίες βρίσκονται εκεί και είναι αρκετά προσιτές να ακούσουν καινούργιες ιδέες.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα που σχεδιάζετε;

Για να μπορέσουμε να φέρουμε εις πέρας το συγκεκριμένο έργο είναι σημαντικό να δούμε τις ανάγκες της κάθε φάσης και να μπορέσουμε να τις καλύψουμε. Για τη πρώτη φάση και με τη συμφωνία την οποία θα έχουμε με μία από τις εταιρίες τις οποίες συζητάμε αυτή τη στιγμή θα μπορέσουμε να έχουμε την πρώτη ύλη χωρίς να χρειαστούν κάποιες ενέργειες από μεριάς μας.

Για τη δεύτερη φάση στην οποία εμπλεκόμαστε και περισσότερο με τη τεχνογνωσία μας θα πρέπει να φτιαχτεί μια πρότυπη μονάδα όπως την έχουμε σχεδιάσει. Παράλληλα με αυτό θα πρέπει μαζί με τον παραγωγό να δουλέψουμε για να πάρουμε κάποιες πιστοποιήσεις έτσι ώστε το προϊόν να είναι εγκεκριμένο για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Σε αυτό το σημείο αξίζει να δώσουμε έμφαση ότι αυτή η φάση είναι η φάση της καινοτομίας μας. Για αυτό ακριβώς το λόγο χρειάζεται συνεχώς βελτίωση και καινούριες ιδέες βασισμένες σε έρευνα και μελέτη. Θα φτιαχτεί και μια εξειδικευμένη ομάδα από διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές οι οποίοι θα ασχολούνται με την μελέτη και βελτιστοποίηση παραγωγής αντιοξειδωτικών ουσιών από αγροτοβιομηχανικά απόβλητα.

Για τη τρίτη και τελευταία φάση, όπου είναι η φάση παραγωγής ενέργειας από το απόβλητο του καφέ έχουμε ήδη έρθει σε συμφωνία με την εταιρία Aenaos Energy.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight − four =