αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ ελληνική startup που «ακούει» τους μελισσοκόμους

Η ελληνική startup που «ακούει» τους μελισσοκόμους

«Είναι αλήθεια ότι μόνος ίσως πας πιο γρήγορα, με παρέα όμως σίγουρα πας πιο μακριά». Είναι ένα από τα βασικά στοιχεία στα οποία εστιάζουν οι ιδρυτές της Beenotes. Πρόκειται για μια ελληνική εφαρμογή που «ακούει» τους μελισσοκόμους και λύνει ένα σημαντικό πρόβλημα στη δουλειά τους.

Οι ιδρυτές του project, ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια την προσπάθεια τους, και φτάνουν μέχρι το σήμερα μέσα από αρκετές δοκιμές, αλλαγές, και βελτιώσεις. Ο Michael Sabethai (τρέχει το project μαζί με τον Νότη Παπασουλιώτη) μιλά στο It’s Possible για το πως ακριβώς λειτουργεί η εφαρμογή τους, τι όγκος δουλειάς υπάρχει πίσω από την εφαρμογή, ενώ παραθέτουν και τα επόμενα βήματα τους.

Ξεκινήσατε την προσπάθεια σας πριν μερικά χρόνια, και κάνατε αρκετές δοκιμές και αλλαγές στο project σας φτάνοντας μέχρι το σήμερα. Πως ακριβώς κινηθήκατε, και με βάση την εμπειρία σας τι συμβουλή θα δίνατε σε ένα νέο επιχειρηματία που έχει μια ιδέα;

Το κλειδί για να πετύχεις σε μία startup είναι η ομαδική δουλειά και η σωστή επιλογή συνεργατών με κοινό όραμα. Είναι αλήθεια ότι μόνος ίσως πας πιο γρήγορα, με παρέα όμως σίγουρα πας πιο μακριά. Όταν η ομάδα μοιράζεται το ίδιο όραμα, το υλοποιεί υπηρετώντας κοινές αξίες και υπάρχει ισορροπία στους ρόλους που απαιτούνται κάθε φορά, τα καλά αποτελέσματα έρχονται. Βέβαια χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια  για να μη χαθεί η ισορροπία. Αν αυτή χαθεί τότε τα κεκτημένα γρήγορα ακυρώνονται.

Η συμβουλή μου σε έναν νέο επιχειρηματία είναι να μην κάνει το ίδιο λάθος δύο φορές, και δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται.

Με απλά λόγια, πως λειτουργεί το project σας; Στην version που έχετε φτάσει τώρα

Για τη μελισσοκομία η επί τόπου συλλογή δεδομένων χρησιμοποιώντας ‘χαρτί και μολύβι’ κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων των μελισσιών είναι πρακτικά αδύνατη από τον παραγωγό καθώς τα χέρια του είναι συνεχώς απασχολημένα με τις μέλισσες και συχνά φοράει γάντια.

Η Beenotes™, είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που αποτελείται από μια εφαρμογή στο κινητό, διαθέσιμη στο Google Play Store, και μια web εφαρμογή προσβάσιμη από την ιστοσελίδα μας www.beenotes.com . H εφαρμογή στο κινητό, λειτουργεί με τεχνολογία αναγνώρισης φωνής και καταγράφει τα δεδομένα της επιθεώρησης του μελισσοκόμου. Συγκεντρώνει τα δεδομένα της μελισσοκομικής πρακτικής από τις κυψέλες που επιθεωρούνται, σαν ένας πραγματικός βοηθός και στη συνέχεια όλες οι πληροφορίες μεταφέρονται αυτόματα στη web εφαρμογή όπου επεξεργάζονται και απεικονίζονται  σε γραφήματα. Επιπλέον,  προτείνονται λύσεις που προστατεύουν την υγεία των μελισσών και βελτιώνουν θεαματικά την διαδικασία παραγωγής των μελισσοκομικών προϊόντων εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό.

Βλέποντας το καθαρά business κομμάτι, θα πει κάποιος: Ωραία ιδέα, αλλά πως μπορεί να βγάλει χρήματα μια τέτοια πλατφόρμα;

Ο παραγωγός μπορεί πλέον να έχει το πλήρες ιστορικό των ενεργειών του και να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα για τις αποφάσεις του, όχι μόνο στη μνήμη, στο ένστικτο και στην εμπειρία του.  Μπορεί να ξέρει με ακρίβεια ποιά είναι τα μελίσσια που θα του δώσουν παραγωγή  και ποιά θα χρειαστούν υποστήριξη. Ποιά είναι η καλύτερη βασίλισσα που διαθέτει  ώστε να παράξει περισσότερες εξίσου καλές και να βελτιώσει το γενετικό δυναμικό του μελισσοκομείου του. Έτσι τα κόστη θα μειωθούν και η  παραγωγικότητα θα αυξηθεί.

Επιπλέον, τα δεδομένα της μελισσοκομικής πρακτικής στο σύνολο τους, μπορούν να βοηθήσουν μεγαλύτερους οργανισμούς και φορείς χάραξης αγροτικής πολιτικής στην προστασία του πληθυσμού των μελισσών, στην παρακολούθηση της ποιότητας του μελιού και στην επίλυση των τρεχόντων και μελλοντικών προβλημάτων στην επικονίαση  των φυτών.

Δεν είναι απλά μια τεχνολογική διευκόλυνση αλλά η λύση στο πραγματικό και σημαντικό πρόβλημα της καταγραφής με απόλυτα μετρήσιμα οφέλη, που δημιουργούν αξία για το χρήστη.

 Η υπηρεσία μας θα προσφέρεται με ετήσια οικονομική συνδρομή που αντιστοιχεί σε ένα μικρό ποσοστό της αξίας που δημιουργείται. Φυσικά προβλέπουμε και μια δωρεάν δοκιμαστική περίοδο.

Τι όγκος δουλειάς υπάρχει πίσω από την πλατφόρμα και πως έχει διαμορφωθεί η καθημερινότητα σας όλο αυτό το διάστημα;

Δεν είναι εύκολο να αναλύεις τη μελισσοκομική πρακτική και να την επικοινωνείς σε προγραμματιστές που θα τη μετατρέψουν σε κώδικα. Χρειάζεται να έχεις γνώσεις σε βάθος από μελισσοκομία αλλά και από τεχνολογία ώστε να συνδυάσεις αυτούς τους τομείς που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους και να παράγεις το σωστό αποτέλεσμα. Παράλληλα ψάχνουμε τρόπους για να εξασφαλίσουμε οικονομικούς πόρους αλλά και να διασφαλίσουμε ότι καλύπτουμε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς μας. Δεν είναι μόνο τα θέματα της ανάπτυξης, είναι και του marketing, της υποστήριξης, τα νομικά, τα λογιστικά, τα διαχειριστικά. Μια startup είναι μια κανονική εταιρεία, η οποία πρέπει να λειτουργήσει με σύνεση, αλλά σε πλήρη έκταση. Πρέπει να καταφέρεις να παραμείνει βιώσιμη η εταιρεία μέχρι ν’ αρχίσει να βγάζει χρήματα και να αυτοσυντηρείται, συχνά με πολύ μικρούς προϋπολογισμούς.

Για να κρατήσεις τα έξοδα σε χαμηλά επίπεδα πρέπει να έχεις σωστή οργάνωση, σχέδιο και πειθαρχεία. Είναι μια καθημερινή μάχη σε πολλαπλά μέτωπα. Πρέπει να το πιστεύεις και να το αγαπάς.

Σε τι φάση είναι αυτή τη στιγμή το project και ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Δε σταματάμε ποτέ να δοκιμάζουμε, να εμπλουτίζουμε και να βελτιώνουμε το προϊόν μας πάντα με πυξίδα τις ανάγκες των χρηστών μας. Κάθε αποικία μελισσών είναι διαφορετική και μεγαλώνει με το δικό της ρυθμό. Η δουλειά του μελισσοκόμου είναι να συγχρονίσει την ανάπτυξη αυτή με τις ανθοφορίες στη φύση. Πρέπει να είσαι δημιουργικός για να το κάνεις, να βρίσκεις  λύσεις γρήγορα σε πολλά και διαφορετικά προβλήματα.

Στην παρούσα φάση βελτιώνουμε τον τρόπο που δουλεύει η αναγνώριση ομιλίας. Την κάνουμε πιο γρήγορη, πιο εξατομικευμένη και πιο διαδραστική ώστε να ανταποκρίνεται στον ξεχωριστό ρυθμό δουλειάς του κάθε παραγωγού. Θα έχουμε έτοιμη τη νέα έκδοση στα μέσα Οκτωβρίου. Στόχος μας είναι να ταιριάξουμε ακριβώς τη λύση μας στις ανάγκες των χρηστών μας μέχρι το Φεβρουάριο του 2021. Στη συνέχεια, θα την αναπτύξουμε και στα Ισπανικά, Ιταλικά και Γαλλικά ώστε μαζί με τα Ελληνικά και Αγγλικά που ήδη έχουμε, να καλύπτουμε ένα μεγάλο κομμάτι των μελισσοκόμων διεθνώς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + sixteen =