αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Ελληνική εφαρμογή που «ζωντανεύει» ιστορικά μνημεία μπροστά στα μάτια σου

Η Ελληνική εφαρμογή που «ζωντανεύει» ιστορικά μνημεία μπροστά στα μάτια σου

Πως θα σου φαινόταν αν μπορούσες να δεις ένα αρχαίο μνημείο όπως ήταν στην αρχική του μορφή την περίοδο της ακμής του; Κάτι τέτοιο κάνει η ελληνική εφαρμογή Culture App. «Η αρχική ιδέα προέκυψε μετά από μια τυπική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης με συγγενείς από το εξωτερικό. Η προσπάθεια μας να τους εξηγήσουμε για το τι υπήρχε παλαιότερα εκεί αλλά και να τους δώσουμε να καταλάβουν την ιστορική αξία του χώρου ήταν μια αποτυχία! Η μερική ή ολική καταστροφή των μνημείων δεν μας βοηθούσε καθόλου», λέει στο It’s Possible ο συνιδρυτής της εφαρμογής, Κωνσταντίνος Τερζής.

Παράλληλα εξηγεί πως ακριβώς μπορεί κάποιος χρήστης να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή. Ενώ παραθέτει και την άποψη του για το ελληνικό startup οικοσύστημα.

Πως προέκυψε η ιδέα για το app σας;

Η αρχική ιδέα προέκυψε μετά από μια τυπική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης με συγγενείς από το εξωτερικό. Η προσπάθεια μας να τους εξηγήσουμε για το τι υπήρχε παλαιότερα εκεί αλλά και να τους δώσουμε να καταλάβουν την ιστορική αξία του χώρου ήταν μια αποτυχία! Η μερική ή ολική καταστροφή των μνημείων δεν μας βοηθούσε καθόλου.

Στις συζητήσεις μετά την επίσκεψη μας γεννήθηκε η απορία ‘αν θα μπορούσε η τεχνολογία να μας βοηθήσει να αναγνωρίζουμε τα μνημεία ή να τα δούμε στην αρχική τους μορφή’. Έτσι στις αρχές του 2019 συγκεντρώσαμε μια ομάδα ακαδημαϊκών και επαγγελματιών που ειδικεύονται σε τομείς όπως ο τουρισμός, η πληροφορική, η αρχαιολογία, η αρχιτεκτονική, η ιστορία, αλλά και επιμελητές, δημιουργικοί καλλιτέχνες και ξεναγοί για να συζητήσουμε τα εμπόδια στην υιοθέτηση της τεχνολογίας στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αποτέλεσμα όλων των συζητήσεων είναι αυτό που σήμερα ονομάζεται Culture App.

Στην προσπάθεια αυτή έχω την βοήθεια των δύο συνιδρυτών μου, της Μαρίνας Τερζή και του Τάσου Παπαβασιλείου, χωρίς τους οποίους τίποτα δεν θα είχε πραγματοποιηθεί.

Με απλά λόγια τι μπορεί να κάνει ο χρήστης μέσα από αυτό;

Ο τελικός χρήστης μπορεί με την βοήθεια της εφαρμογής να κάνει τρία βασικά πράγματα. Αρχικά να αναγνωρίσει το όνομα ενός μνημείου ή τη θέση του στο χώρο. Επίσης μπορεί να δει το μνημείο όπως ήταν στην αρχική του μορφή την περίοδο της ακμής του. Τέλος, μπορεί να  διαβάσει ή να ακούσει περισσότερα για την ιστορική του αξία.

Η Culture App δίνει την δυνατότητα στους τελικούς χρήστες να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή τόσο εντός όσο και εκτός των αρχαιολογικών χώρων. Αξιοποιούμε την επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) για όσους επισκέπτονται τους χώρους με φυσική παρουσία και την μεικτή πραγματικότητα (mixed reality) για όσους προτιμούν να απολαύσουν ένα ταξίδι στο χρόνο από την άνεση του σπιτιού τους.

Πως συλλέγετε πληροφορίες και τι δουλειά χρειάζεται γενικότερα, για να δημιουργήσετε όλα αυτά τα 3D περιβάλλοντα στο app;

Η συλλογή και παραγωγή του υλικού μας είναι μια πολύ-επίπεδη και χρονοβόρα διαδικασία. Το υλικό είναι η καρδιά της εταιρίας άρα και της εφαρμογής. Καταλάβαμε λοιπόν σχετικά νωρίς πως για να τα διασφαλίσουμε την διαφάνεια και την αξιοπιστία του θα έπρεπε να ζητήσουμε τη βοήθεια και την συνδρομή των ειδικών από διάφορους επιστημονικούς χώρους. Για αυτό το λόγο συστήθηκε μια ομάδα από ειδικούς στους τομείς της αρχαιολογίας, αρχιτεκτονικής, ιστορίας καθώς επίσης ξεναγούς και μουσειολόγους. Σκοπός αυτής της ομάδας είναι η συλλογή των πληροφοριών, πάντα μέσα από επιστημονικές πηγές, για πολιτιστικούς χώρους και μνημεία που θέλουμε να κατασκευάσουμε. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλείας παραδίδονται στην ομάδα των γραφικών η οποία έχει ως βασικό σκοπό την δημιουργία του ψηφιακού υλικού, 3D μοντέλα, αναπαραστάσεις και φωτογραφίες. Τέλος η ομάδα λογισμικού είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και βελτιστοποίηση της τεχνολογική μας υποδομής, άρα των δυνατοτήτων και των λειτουργιών, για την καλύτερη παρουσίαση του υλικό μας στον τελικό χρήστη.

Σε τι φάση είναι αυτή τη στιγμή το project σας και ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας της Culture App είναι διαθέσιμη από το Apple Store και το Google Play. Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε σε πέντε αρχαιολογικούς χώρους, στην Ακρόπολη, την Νότια Κλιτύ, το Ολυμπιείο, την Αρχαία Κόρινθο και την Λίνδο. Η ομάδα μας έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με tour operators προκειμένου να εντάξουμε την εφαρμογή στα πακέτα των εκδρομών τους αλλά και με ξενοδοχεία για την διάθεσή της μέσα από το δίκτυο τους στους πελάτες τους.

Η υγειονομική κρίση επηρέασε αρκετά τα επόμενα βήματά μας δίνοντας της μια νέα διάσταση που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο στόχος της ομάδας μας είναι η ανάδειξη και η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η πολιτιστική βιομηχανία επηρεάστηκε καθολικά από την κρίση. Σχεδόν όλοι οι πολιτιστικοί χώροι έκλεισαν ή έθεσαν περιορισμούς μερικοί εκ των οποίων ισχύουν μέχρι σήμερα. Μέσα στην κρίση λοιπόν προσπαθήσαμε να βρούμε καινοτόμες λύσεις για την επίλυση των νέων προβλημάτων. Στα άμεσα σχέδια μας περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της κατασκευής μιας καινοτόμου διαδικτυακής πλατφόρμας για την ανάδειξη και προβολή πολιτιστικών χώρων και μνημείων. Σχεδιάζουμε επίσης να επεκτείνουμε το διαθέσιμο υλικό μας σε περισσότερους χώρους και σημεία της Ελλάδας.

Ξεκινήσατε σχετικά πρόσφατα την προσπάθεια σας. Τι θετικά και τι αρνητικά έχετε δει μέχρι τώρα στο Ελληνικό startup οικοσύστημα;

Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό startup οικοσύστημα βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Σκεφτείτε αρχικά πόσο εξοικειωμένοι είμαστε οι περισσότεροι με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των startup επιχειρήσεων όπως επίσης και πόσο ευκολότερα κατανοητές είναι πλέον οι ορολογίες που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα μας. Επίσης, η δυναμική που έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια οι εξαγορές νεοφυών επιχειρήσεων λειτουργεί θετικά και υποστηρίχτηκα για όλο το οικοσύστημα.

Κοιτώντας τώρα το οικοσύστημα από την πλευρά μιας startup, η πρόσβαση που έχουμε σήμερα σε πηγές και προγράμματα στήριξης είναι περισσότερη από το παρελθόν. Στα αρχικά βήματα μιας startup είναι σημαντική η βοήθεια από φορείς και η στήριξη από ανθρώπους με εμπειρία στο χώρο των επιχειρήσεων. Εμείς είχαμε την χαρά να ολοκληρώσουμε πριν λίγες εβδομάδες το πεντάμηνο πρόγραμμα επιτάχυνσης του CapsuleT, μια από τις δράσεις στήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων του ΞΕΕ. Τέτοιες δράσεις ειδικά στη δύσκολη συγκυρίας της υγειονομικής κρίσης είναι για όλες τις startup μια σανίδα σωτηρίας.

Σημαντική είναι επίσης και η προσπάθεια από το κράτος, μέσω του Elevate Greece, για την χαρτογράφηση και την υποστήριξη του ελληνικού οικοσυστήματος. Οποιαδήποτε προσπάθεια γίνετε για ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον με περισσότερα κίνητρα, μεγιστοποιεί τις πιθανότητες νέων ιδεών σαν τη δική μας, να μετατραπούν σε βιώσιμες επιχειρήσεις με προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − 10 =