αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Ελληνίδα travel blogger που έχει ταξιδέψει στα πιο εξωτικά μέρη του κόσμου, μιλά στο It’s Possible

Η Ελληνίδα travel blogger που έχει ταξιδέψει στα πιο εξωτικά μέρη του κόσμου, μιλά στο It’s Possible

Πως θα σου φαινόταν, αν μπορούσες να ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο, μετά να γράφεις τις εμπειρίες σου σε ένα blog και να τις διαβάζουν χιλιάδες άνθρωποι; Και παράλληλα να βγάζεις χρήματα από αυτό. Με απλά λόγια, να είσαι ένας travel blogger.

Στο εξωτερικό έχουμε δει πολλούς τέτοιους ανθρώπους, οι οποίοι διαθέτουν κοινό που τους ακολουθεί φανατικά. Ενώ οι ίδιοι, έχουν ως βασικό τους επάγγελμα αυτό το αντικείμενο. Η τέλεια δουλειά! Τι γίνεται όμως στα ελληνικά δεδομένα; Η Ελληνίδα travel blogger, Μαρία Κόφου, η οποία έχει το blog Travelstories from my world, μιλά στο It’s Possible. Αναφέρεται στα ταξίδια που έχει κάνει, το πως είναι η καθημερινότητα της, το αν μπορεί ένας Έλληνας travel blogger να βρει έσοδα από αυτή την ασχολία, ενώ απαντά και στην ερώτηση για τις θυσίες που απαιτούν τα συνεχή ταξίδια.

Πώς είναι η καθημερινότητα ενός travel blogger; Ας υποθέσουμε μέσα σε ένα μήνα ο οποίος εμπεριέχει ταξίδια.

Το καλό του να είσαι travel blogger είναι ότι κάθε ημέρα σου είναι διαφορετική. Τη μία ημέρα μπορεί να είσαι στο σπίτι και να γράφεις, την επόμενη μπορεί να βρίσκεσαι σε μια καφετέρια και να δουλεύεις και την μεθεπόμενη μπορεί να βρίσκεσαι στο Ελευθέριος Βενιζέλος και να ετοιμάζεσαι να μπεις στο αεροπλάνο.

Προσωπικά, έχοντας αφήσει εδώ και ένα μήνα την full-time δουλειά γραφείου, έχω δημιουργήσει μια δική μου «καθημερινότητα» η οποία περιλαμβάνει διάβασμα, γράψιμο, ψάξιμο για αεροπορικά εισιτήρια σε οικονομικούς προορισμούς και τουλάχιστον 2 ταξίδια τον μήνα.

Φέτος σκοπεύω να ταξιδέψω και πολύ περισσότερο εντός Ελλάδας. Ήδη τώρα που μιλάμε βρίσκομαι στην Καλαμάτα και προετοιμάζω το επόμενο ταξίδι μου για το Λεωνίδιο και μάλλον και για τη Μάνη. Θα ακολουθήσει η Θάσος και αρκετοί ακόμα προορισμοί.

Ινδία

Μπορείτε να μας περιγράψετε μέσα σε μια παράγραφο, τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει ένας travel blogger;

Ο blogger ουσιαστικά είναι αυτός που γράφει και διηγείται ιστορίες μέσα από την δική του προσωπική ματιά. Γράφει ή βιντεοσκοπεί την ημέρα του, την καθημερινότητά του, τις σκέψεις του. Ο travel blogger τώρα, είναι αυτός που όπως δηλώνει η λέξη travel: ταξιδεύει και γράφει. Αλλά δε γράφει απλά για προορισμούς αλλά για τις εμπειρίες του από το κάθε ταξίδι, δίνει ιδέες, tips και συμβουλές για το πού και πώς να ταξιδεύει κάποιος.

Πως προέκυψε η ιδέα να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο αντικείμενο; (Πέρα από το ότι… μάλλον σας αρέσουν τα ταξίδια)

Σπούδασα δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο καθώς από μικρή μου άρεσε να εκφράζομαι μέσω του γραπτού. Στη συνέχεια σπούδασα στην Ιταλία Επικοινωνία και Ψηφιακά Μέσα και αυτή ήταν και η αφορμή να παντρέψω την online με την offline γραφή. Η ανάγκη μου να γράφω και να μοιράζομαι τις σκέψεις και τις ιστορίες μου με τους γύρω μου ήταν και η αρχή της δημιουργίας του blog το οποίο- όπως λέω πάντα όταν με ρωτάνε- «γεννήθηκε» σε ένα τρένο με κατεύθυνση το Μιλάνο, τον Αύγουστο του 2012.

Η καταγραφή των ταξιδιών μου ήταν η φυσική εξέλιξη του blog καθώς όταν ξεκίνησα να γράφω δεν υπήρχαν ακόμα πολλά γνωστά ελληνικά travel blogs (1 με 2 το πολύ) και ήταν δύσκολο να βρεις πληροφορίες στα ελληνικά για απαιτητικά ταξίδια εκτός Ευρώπης όπως για παράδειγμα ο Υπερσιβηρικός, όπου οι μόνες πληροφορίες που έβρισκες ήταν σε ξένα Websites και blogs.

Μαρόκο

Έχετε βρεθεί σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε πολλές πιο εξωτικές όπως η Ταϊλάνδη. Στο οικονομικό σκέλος, πόσο εύκολο είναι για έναν νέο άνθρωπο να κάνει αυτά τα ενδιαφέροντα ταξίδια;

Ομολογώ πως τα ταξίδια εκτός Ευρώπης εξακολουθούν να είναι ακριβά παρόλο που τα αεροπορικά εισιτήρια πλέον έχουν γίνει πολύ πιο οικονομικά. Είναι όμως όλα επιλογές και προτεραιότητες. Αυτό λέω πάντα.

Αν αποφασίσεις να κάνεις ένα ταξίδι, θα βάλεις στο μυαλό σου την αποταμίευση, θα μειώσεις περιττά έξοδα, θα βγεις λιγότερο, θα παραγγείλεις πολύ λιγότερες φορές απ’ έξω και θα δεις που στο τέλος θα τα καταφέρεις να το κάνεις αυτό το ταξίδι που τόσο ονειρευόσουν.

Από όλα τα ταξίδια που έχετε κάνει, ποιο θα ορίζατε ως το Νο1, που σας εντυπωσίασε περισσότερο;

Αυτή την ερώτηση κάθε φορά την απαντάω με δυσκολία γιατί κάθε ταξίδι είχε κάτι να μου δώσει. Δε θα χρησιμοποιούσα το ρήμα «εντυπωσίασε» γιατί κάθε χώρα, πόλη, χωριό ή ταξίδι γενικότερα καταφέρνει να με εντυπωσιάσει με κάποιο τρόπο. Το ταξίδι όμως που σίγουρα με σημάδεψε και κρατάω μια ξεχωριστή θέση μέσα μου είναι το πρώτο μου solo ταξίδι εκτός Ευρώπης σε Ρωσία, Μογγολία και Κίνα με τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο.

Πεκίνο

Στο εξωτερικό, βλέπουμε πολλούς travel bloggers να έχουν αυτή τους την ιδιότητα ως βασικό επάγγελμα. Και μάλιστα αρκετοί από αυτούς βγάζουν πολλά χρήματα. Πιστεύετε ότι μπορεί αν γίνει κάτι τέτοιο με Έλληνα/ιδα travel blogger;

Πιστεύω πως ναι. Ίσως όχι τόσο σύντομα και άμεσα αλλά πλέον οι εταιρείες δείχνουν πιο διαθέσιμες και ανοιχτές σε χρηματοδοτήσεις και δωρεάν παροχές. Συνεργασίες με οικονομική απολαβή υπάρχουν ήδη, αυτό που δεν υπάρχει ακόμα και που αποτρέπει τον Έλληνα travel blogger να ζει μόνο από το blogging, είναι η απουσία σταθερών συνεργασιών και συμβολαίων.

Τι θυσίες χρειάζονται στην προσωπική ζωή κάποιου, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει τόσα πολλά και συχνά ταξίδια;

Μαθαίνεις να λες πολλά όχι, να περιορίζεις εξόδους και έξοδα. Αναγκάζεσαι να χάσεις πολλές στιγμές με τους δικούς σου ανθρώπους και ακόμη χειρότερα να χάνεις επαφή με την καθημερινότητά τους. Τυχαίνει να σε χρειάζονται και να είσαι χιλιόμετρα μακριά. Αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να μου συμβεί όσο ταξιδεύω. Να γνωρίζω ότι ένα αγαπημένο μου πρόσωπο με χρειάζεται δίπλα του και εγώ είμαι ας πούμε στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Και φυσικά είναι και το ερωτικό κομμάτι. Όταν ταξιδεύεις τόσο συχνά, αν δεν έχεις δίπλα σου κάποιον να είναι σαν εσένα ή στην ίδια φάση με σένα, τότε είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσεις μια υγιή, νορμάλ σχέση. Όταν άλλωστε προτεραιότητά σου είναι να ταξιδεύεις, ακόμα και αν ο άλλος θέλει να είναι μαζί σου, είναι πολύ εγωιστικό να πιστεύεις πως θα πρέπει να είναι εκεί και να σε περιμένει μετά από κάθε σου ταξίδι.

Κοπεγχάγη

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten − five =