αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ Ελληνίδα Blogger που ταξιδεύει, κλείνει συμφωνίες με brands, και όλα ξεκίνησαν κάποτε από το Facebook

Η Ελληνίδα Blogger που ταξιδεύει, κλείνει συμφωνίες με brands, και όλα ξεκίνησαν κάποτε από το Facebook

Πολλές φορές, ακούμε για ξένες Bloggers που ταξιδεύουν, κλείνουν συμφωνίες με εταιρίες, και έχουν καταφέρει να φτάσουν σε ένα επαγγελματικό επίπεδο. Και ενώ ένα τέτοιο story μπορεί να μοιάζει… ως κάτι που συμβαίνει μόνο σε μέρη μακρινά, υπάρχουν περιπτώσεις που δείχνουν ότι μια blogging ιστορία επιτυχίας μπορεί να ξεκινήσει από οπουδήποτε- ναι, ακόμα κι από την Ελλάδα.

Το It’s Possible συνάντησε την Άννα Αντωνιάδου. Είναι η Fashion Blogger πίσω από το Via Dell’Anna. Είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Ψυχολογίας, πλέον ασχολείται επαγγελματικά με το blog της, ενώ το 2016 ήταν υποψήφια στα Marie Claire Blog Awards. Όλα όμως ξεκίνησαν κάποτε από το Facebook…

Πριν φτιάξετε το blog σας, ξεκινήσατε με μια Facebook Page το 2014. Πως έγινε αυτή η επιλογή και πως εξελίχθηκε η διαδρομή σας από εκεί και πέρα

Εγώ το επεξεργαζόμουν όλο αυτό με το blogging πολλά χρόνια πριν. Από τότε που η Κιάρα Φεράνι ξεκίναγε το δικό της blog. Κάπου εκεί χρονικά, με είχε ρωτήσει η αδερφή μου, πάνω σε μια συζήτηση: «Τι σου αρέσει στην ζωή σου να κάνεις;». Της είχα πει ότι εμένα μου αρέσει η μόδα. Εγώ χάνομαι εκεί, συγκινούμαι. Τότε μου είπε η αδερφή μου: «Γιατί δεν κάνεις κάτι παρόμοιο με την Κιάρα Φεράνι;». Κάπου εκεί ξεκίνησα να σκέφτομαι την ιδέα του δικού μου blog.

Δεν ένιωθα όμως έτοιμη. Έφτασε τελικά μια ημέρα που είπα «τέλος, θα το κάνω». Αλλά το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσα να φτιάξω μέσα σε μια ημέρα site. Έπρεπε να βρω το άτομο που θα μου φτιάξει το site, να έχω κάποιες φωτογραφήσεις έτοιμες, έπρεπε να βρω makeup artist και κομμώτρια για να συνεργαστώ. Επίσης έπρεπε να βρω τα κατάλληλα ρούχα, και γραφίστα. Όλα αυτά θέλανε τουλάχιστον 2-3 μήνες. Οπότε ξεκίνησα φτιάχνοντας μια Facebook Page, δειλά- δειλά. Με στόχο να φτιάξω και ένα κοινό που θα με ακολουθεί.

Μιας και αναφέρατε όλα αυτά για γραφίστες, makeup artists και κομμωτές, θέλω να ρωτήσω τι συνεργάτες χρειάζεται ένας blogger και τι εξοπλισμό;

Χρειάζεσαι σίγουρα μια καλή κάμερα. Ακόμα κι αν έχεις φωτογράφο, χρειάζεσαι μια κάμερα γιατί π.χ. πηγαίνεις ταξίδια και πρέπει να βγάζεις καλές φωτογραφίες. Το κινητό δεν μπορεί να σε καλύψει. Χρειάζεσαι επίσης φώτα.

Εσείς έχετε δικά σας φώτα δηλαδή;

Ναι, έχω δικά μου φώτα. Επίσης, αν ξεκινήσεις YouTube χρειάζεσαι μικρόφωνο. Θέλεις ένα καλό laptop και ένα καλό κινητό. Χρειάζεσαι αρκετά gadgets τα οποία συνολικά κοστίζουν ένα σεβαστό χρηματικό ποσό.

Σε ότι έχει να κάνει με το site, πρέπει να βρεις έναν προγραμματιστή για να στο φτιάξει. Επίσης, πρέπει να βρεις 1 ή 2 συνεργάτες για makeup και μαλλιά. Αυτοί κυρίως χρησιμεύουν στην περίπτωση που θέλεις να κάνεις μια φωτογράφηση με πιο δύσκολο concept, και δεν μπορείς να φτιαχτείς και να βαφτείς μόνης σου.

Χωρίς όλο αυτό τον εξοπλισμό και τους συνεργάτες, μπορεί να γίνει κάποιος/α blogger;

Γίνεται. Μπορείς, για παράδειγμα, σιγά σιγά να μαθαίνεις να κάνεις μόνη σου κάποια χτενίσματα και μακιγιάζ. Πάντως εγώ είμαι της άποψης ότι ο κάθε ένας πρέπει να είναι στο είδος του. Μπορώ να κάνω το styling στον εαυτό μου, αλλά από και πέρα εμπιστεύομαι τον φωτογράφο, την κομμώτρια μου και την μακιγιέζ μου. Αν όμως δεν υπάρχει το μπάτζετ, μπορείς να τα κάνεις και μόνος σου.

Φτάνουμε χρονικά στην δημιουργία του blog σας. Πως εξελίχτηκαν τα πράγματα από εκεί και πέρα;

Φτιάχνοντας το blog, αυτομάτως έπρεπε να έχω και ένα κείμενο για κάθε ανάρτηση, το οποίο θα υποστήριζε την εκάστοτε φωτογράφηση. Χρειάζεται και μια συχνότητα στις αναρτήσεις, κάτι που κάνει τα δεδομένα αρκετά πιο δύσκολα. Η συνέπεια είναι το «κλειδί».

Κάνετε πολλά ταξίδια. Πως το διαχειρίζεστε όλο αυτό και πως το «συνδέετε» πάντα με το blog; Γιατί φαντάζομαι πλέον όταν πάτε ένα ταξίδι, έχετε στο μυαλό σας ότι θα κάνετε κάτι και για το blog

Αυτό είναι κυρίως δύσκολο… για τους άλλους που έρχονται μαζί. Γιατί ο περισσότερος κόσμος όταν πάει ταξίδια θέλει να χαλαρώσει και να διασκεδάσει. Οι Bloggers πάνε ταξίδια και αγχώνονται. Γιατί πρέπει να βγει μια δουλειά. Τους αναγνώστες τους ενδιαφέρουν τα ταξίδια. Αν έχεις μάλιστα blog και YouTube, πρέπει να βγάζεις φωτογραφίες και βίντεο παράλληλα. Α, και να ανεβάζεις στα social media το που είσαι και τι κάνεις.

Πηγαίνοντας ένα ταξίδι έχεις εξ αρχής ένα σχεδιάγραμμα στο μυαλό σου, 3 ή 4 outfits, και ξέρεις ότι θα φτιάξεις υλικό για κάποιες αναρτήσεις. Ξέρεις επίσης τα μέρη που θα βγάλεις φωτογραφίες. Ενώ αν έχει κάπου Εβδομάδα Μόδας, πας συγκεκριμένα για αυτό.

Θα πει ίσως κάποιος: Οκ, καλά μας τα λέτε για τα ταξίδια, αλλά πως μπορεί κάποιος να το διαχειριστεί αυτό στο οικονομικό κομμάτι; Διότι φαντάζομαι ότι όλη αυτή η διαδικασία, χρειάζεται ένα μπάτζετ

Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να μαζέψεις μερικές συνεργασίες με brands, και αυτά θα μπορούσαν να σου καλύψουν ένα μέρος από το κόστος κάποιου ταξιδιού. Αφού θα φωτογραφηθείς και με τα προϊόντα τους εκεί που θα πας. Πρέπει βέβαια να έχεις και εσύ κάποια χρήματα στην άκρη.

Μια blogger που ξεκινά τώρα, χρειάζεται σίγουρα  έχει ένα μπάτζετ. Αφού ουσιαστικά βάζει όλα τα χρήματα από την τσέπη της. Πάντως, αν θέλεις να γίνεις λίγο πιο international, τα ταξίδια είναι απαραίτητα.

Πρέπει να πηγαίνεις ειδικά στα fashion weeks που γίνονται σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Ακόμα κι αν δεν έχεις καν προσκλήσεις. Ας πηγαίνεις έξω από τα events, δεν έχει σημασία. Γνωρίζεις κόσμο.

Και μια ερώτηση που κάνω πάντα στους bloggers: Τελικά, το blogging μπορεί να είναι το επάγγελμα κάποιου στην Ελλάδα;

Αν το διαχειριστεί σωστά, κάνει καλή δουλειά, είναι συνεπής και εργάζεται πολλές ώρες, μπορεί να το δει σαν επάγγελμα. Ανάλογα το τι ανάγκες έχει όμως. Αν για παράδειγμα κάποιος/α έχει οικογένεια και ένα σπίτι να συντηρήσει, ίσως χρειάζεται να κάνει και κάποια άλλα πράγματα συνδυαστικά. Μπορεί να είναι και πράγματα που έχει μάθει από το blogging. Να διαχειρίζεται π.χ. instagram accounts εταιριών, και να πληρώνεται από αυτό. Μέσα από τους ανθρώπους που γνωρίζεις, είναι πιθανό να σου ανοιχτούν και άλλες πόρτες.

Σε ότι αφορά το blogging αυτό κάθε αυτό, για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω πόσες κοπέλες στην Ελλάδα μπορούν να βγάλουν έναν καλό μισθό από αυτό. Και όπως είπα παίζουν ρόλο και οι ανάγκες που έχεις. Διότι για να στηρίξεις ένα σπίτι, χρειάζεσαι ας πούμε 800 ή 1.000 ή 1.500 ευρώ τον μήνα. Δεν ξέρω πόσες θα μπορούσαν να βρουν αυτά τα χρήματα.

Επίσης, πρέπει να έχετε υπόψη ότι στο blogging οι συνεργασίες σου δεν είναι σταθερές. Μπορεί τον έναν μήνα να έχεις 5-6 συνεργασίες και τον επόμενο μήνα να μην έχεις καμία.

Η Άννα Αντωνιάδου στην Βενετία

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, πως αντιμετωπίζουν τα brands τους blogger; Και πόσο έχει αλλάξει αυτό σε σχέση με λίγο παλαιότερα

Σίγουρα σε σχέση με τότε που ξεκίναγα, πριν από περίπου 4 χρόνια, οι εταιρίες πλησιάζουν πολύ περισσότερο τους bloggers. Όταν ξεκίναγα μου είχε τύχει πολλές φορές να πω ότι είμαι fashion blogger, και να μου πουν «τι είναι αυτό;». Παλιά θα σε κοιτάζανε λίγο περίεργα. Τώρα πολλές εταιρίες θα σου που «οκ, ποια είναι η τιμή για να το κάνουμε αυτό;». Παλιά τους έλεγες «η τιμή για να κάνουμε αυτό, είναι η τάδε», και σου απάνταγαν «δεν περιμέναμε ότι έπρεπε να πληρώσουμε».

Το καλό είναι ότι το κοινό μιας blogger ή μιας youtuber είναι πολύ πιο στοχευμένο, σε σχέση με το κοινό π.χ. ενός διάσημου προσώπου. Έτσι οι εταιρίες μπορούν να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Αρκεί βέβαια και οι εταιρίες να προσέχουν με ποιον συνεργάζονται.

Τι είναι αυτό που δεν θα κάνατε ποτέ ως blogger;

Δεν θα έκανα μια πρόστυχη φωτογράφηση. Δεν λέω ότι δεν θα έκανα μια σέξι φωτογράφηση, που θα φοράω π.χ. μαγιό ή κάτι αποκαλυπτικό. Αυτό είναι οκ. Αλλά δεν θα έκανα μια πρόστυχη φωτογράφηση. Επίσης δεν θα έκανα κάποια πλαστική, για χάρη του blog ή του youtube. Υπάρχουν αρκετές κοπέλες που το κάνουν για να μοιάσουν στα πρότυπα τους. Εμένα μου αρέσει να βλέπω διαφορετικές κοπέλες.

Τέλος, δεν θα παρουσίαζα ποτέ στο κοινό μου ένα προϊόν ή έναν σχεδιαστή που τον θεωρώ κακό. Γιατί μετά δεν θα με εμπιστευόταν το κοινό μου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + eleven =