αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ελλάδα πήρε το ΟΚ από τον ESM για τη δόση. Τη Δευτέρα έρχεται το πρώτο πακέτο

Η Ελλάδα πήρε το ΟΚ από τον ESM για τη δόση. Τη Δευτέρα έρχεται το πρώτο πακέτο

Με το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του ESM. Στη σχετική ανακοίνωση, το Ταμείο επισημαίνει ότι η απόφαση έρχεται μετά την έγκριση του συμπληρωματικού μνημονίου και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως είναι γνωστό, το πρώτο τμήμα είναι συνολικά 7,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να εκταμιευτεί από τον ESM τη Δευτέρα. Από το ποσό αυτό συνολικά 6,9 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την εξόφληση χρέους και 800 εκατομμύρια ευρώ για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, σημειώνει το Euro2day.gr.

«Η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM δείχνει ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν σε αυτό το στάδιο. Η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός δικαιούνται αναγνώριση για το ότι έκαναν πολύ δρόμο για την επιστροφή στη δημοσιονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο, για να ξαναχτίσει μια ανταγωνιστική οικονομία και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μια ακόμα εκταμίευση για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων του δημοσίου 0,8 δισ. ευρώ μπορεί να γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου, η οποία θα εξαρτηθεί από το αν η Ελλάδα θα σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αποπληρωμή των οφειλών, με χρήση των δικών της πόρων μαζί με τη χρηματοδότηση από την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα. Αυτό θα εξαρτηθεί από επόμενη απόφαση του συμβουλίου του ESM.

Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η οικονομική αρωγή από τον ESM στην Ελλάδα θα φτάσει στα 39,4 δισ. ευρώ, από συνολικά 86 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος. Μαζί ο ESM και ο EFSF έχουν εκταμιεύσει μέχρι στιγμής 181,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (περιλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης, τους μεγαλύτερους πιστωτές της χώρας μέχρι στιγμής.

Με αφορμή την ανακοίνωση του ESM, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «αυτή η πληρωμή είναι αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών που ο ελληνικός λαός συνεχίζει να κάνει για να σταθεροποιήσει την οικονομία του. Σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα, που θα πρέπει να αφορά στις θέσεις εργασίας, στις επενδύσεις και στην ανάκαμψη, για το καλό όλων».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − 3 =