αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ελλάδα μπορεί να περπατά με ψηλά το κεφάλι: Νέο άρθρο του Bloomberg

Η Ελλάδα μπορεί να περπατά με ψηλά το κεφάλι: Νέο άρθρο του Bloomberg

Σύγκριση στο πως αντιμετώπισαν την πανδημία, κάνει το Bloomberg σε νέο άρθρο του. Αποδίδοντας τα εύσημα στην Ελλάδα. «Η πανδημία του κορωνοϊού αποκάλυψε τις φτωχές ηγεσίες και κυβερνήσεις παγκοσμίως. Από την Ισπανία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείς, οι πολιτικοί περίμεναν υπερβολικά πολύ προτού λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Η Ελλάδα είναι η μόνη αξιοπρόσεκτη -και μάλλον αναπάντεχη- εξαίρεση στην τάση αυτή», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα το Bloomberg.

Όπως γράφει ο αρθρογράφος Φερντινάντο Τζουλιάνο, «η κυβέρνηση επέβαλε σοβαρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε πολύ πρώιμο στάδιο της πανδημίας απ’ότι άλλες χώρες της Ευρώπης. Προς το παρόν, η ταχεία αυτή αντίδραση βοήθησε την Ελλάδα να αποφύγει μια τραγική κρίση στο σύστημα υγείας της σε σύγκριση με εκείνες που αντιμετωπίζουν πλουσιότερες χώρες».

Το δημοσίευμα επικαλείται τον Τάκη Παππά, πολιτικό επιστήμονα στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, που συγκρίνει την ταχύτητα στην ανταπόκριση των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας στον κορωνοϊό. Όπως λέει η Αθήνα έκλεισε τα καταστήματα μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο από κορωνοϊό, εν αντιθέσει με Ιταλία και Ισπανία που προχώρησαν στην ανάλογη ενέργεια, 18 και 30 ημέρες μετά, αντιστοίχως.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, αυτό που παραμένει ανησυχητικό για την Ελλάδα είναι το τι θα συμβεί με την οικονομία της καθώς «η πανδημία ενέσκυψε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την Αθήνα, μετά από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης» όταν η ελληνική οικονομία κατέγραφε πορεία επαναφοράς. Γίνεται αναφορά στο πλήγμα που υπέστη ο τουρισμός «που εκπροσωπεί το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής» καθώς και οι μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από το 80% της εργατικής δύναμης που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας, προμηθειών και πωλήσεων.

To θετικό: «δεδομένου της έγκαιρης ανταπόκρισής της στην πανδημία, η χώρα ίσως καταφέρει να ορθοποδήσει νωρίτερα από άλλες» σημειώνεται στο άρθρο που παραθέτει τα μέτρα της ΕΚΤ για την Ελλάδα. «Για χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θεωρούσε την Ελλάδα ως ένα άλυτο πρόβλημα. Με όλες τις εγγενείς αδυναμίες της, σε αυτήν την πανδημία η Αθήνα μπορεί να περπατά με το κεφάλι ψηλά» καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + eight =