αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Ελλάδα κλείνει δουλειές… στο διάστημα- Ποιες εταιρίες έχουν ήδη μπει στο συγκεκριμένο πεδίο

Η Ελλάδα κλείνει δουλειές… στο διάστημα- Ποιες εταιρίες έχουν ήδη μπει στο συγκεκριμένο πεδίο

Μερίδιο σε μια αγορά πολλών δισ. ευρώ, αυτή του διαστήματος, διεκδικεί η Ελλάδα. Η χώρα, οι επιχειρήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό δείχνουν σήμερα πιο ώριμα από ποτέ να αντιμετωπίσουν την πρόκληση του διαστήματος με πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία της χώρας.

Όπως σημειώνει το Euro2day.gr, χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμμετοχή πέντε ελληνικών εταιρειών σε πρόγραμμα της Airbus και της Διαστημικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατασκευή του δορυφόρου TRUTHS (Traceable Radiometry Underpinning Terrestrial – and Helio – Studies).

Ήδη προχώρησε η υπογραφή συμβάσεων συνεργασίας Ελληνικών επιχειρήσεων με την Airbus Defence και Space UK στα πλαίσια της ανάπτυξης και κατασκευής του δορυφόρου TRUTHS από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και την Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο δορυφόρος TRUTHS, είναι μέρος του προγράμματος Earth Watch της ESA και αποτελεί μια πρωτοβουλία πέντε χωρών μελών του, με μεγαλύτερο συνδρομητή το Ηνωμένο Βασίλειο. Στο πρόγραμμα αυτό η βιομηχανία της χώρας μας έχει πλέον ουσιαστική συμμετοχή στην ανάπτυξη, την πιστοποίηση και τον έλεγχο λογισμικού και υλικού (H/W), κρίσιμα για την ομαλή λειτουργία του δορυφόρου.  

Η επιτυχία αυτή αποτελεί αναγνώριση της ωριμότητας και των δυνατοτήτων της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας και αναμένεται να δώσει ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλει η Ελληνική Κυβέρνηση για την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην νέα ευρωπαϊκή στρατηγική στο διάστημα, όπως ανακοινώθηκε από τον Commissioner Thierry Breton στις 12 Ιανουαρίου 2021 κατά την διάρκεια του 13ου European Spac e Conference σχετικά με το πρόγραμμα Spac e Connectivity ύψους 6 δισ. ευρώ. 

Η εκτόξευση του δορυφόρου TRUTHS αναμένεται να πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ESA, πριν το τέλος της δεκαετίας αυτής. Θα συντελέσει στην παρακολούθηση του κλίματος στον πλανήτη μας, συνδράμοντας καθοριστικά στην μέτρηση βασικών παραμέτρων που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή, όπως αυτής του ισοζυγίου της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει και παραμένει στη Γη καθώς και την βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων που συλλέγονται από άλλους δορυφόρους τηλεπισκόπησης. 

Ο Δρ. Θανάσης Πότσης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) μιλώντας στο Euro2day.gr, τόνισε ότι πρόκειται για μία διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης. Μάλιστα τόνισε ότι η επόμενη κίνηση είναι η συμμετοχή στο επόμενο πρόγραμμα της ΕΕ που θα βοηθήσει σημαντικά στην αλλαγή της καθημερινότητας στην χώρα τόσο στην ναυτιλία όσο και την εθνική άμυνα. 

Ειδικότερα ανέφερε ότι η κατασκευή του δορυφόρου έχει μεγάλη σημασία γιατί πέρα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα η τεχνογνωσία που θα παραχθεί θα μεταφερθεί σε πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας 

Μάλιστα  τόνισε ότι η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών  είναι σε επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία για το θέμα αυτό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + fifteen =