αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΗ διαστημική ελληνική εταιρία που γεννήθηκε μέσα στην κρίση, και έφτασε στην παγκόσμια ελίτ

Η διαστημική ελληνική εταιρία που γεννήθηκε μέσα στην κρίση, και έφτασε στην παγκόσμια ελίτ

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα υψηλής τεχνολογίας και προδιαγραφών της ESA, (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία), στην Ελλάδα υλοποιεί μία νέα εταιρεία η οποία ιδρύθηκε μόλις το 2012, εν μέσω της οικονομικής κρίσης που δοκίμαζε και συνεχίζει να δοκιμάζει τη χώρας μας.

Πρόκειται για την εταιρεία ADAMANT COMPOSITES Ε.Π.Ε, με έδρα την Πάτρα, η οποία ανέλαβε από την ESA κατόπιν διαγωνισμού την ανάπτυξη υπερ-ελαφρών εκπτυσσόμενων κατασκευών, με δυνατότητα ευέλικτου και αρθρωτού σχεδιασμού για να προσαρμόζονται σε διαφορετικά προφίλ διαστημικών αποστολών και οργάνων μέτρησης, με χαμηλό βάρος και χαμηλό λόγο συσκευασίας (LAGARD Project).

Η τεχνολογία εκπτυσσόμενων κατασκευών είναι εξαιρετικά σημαντική στον τομέα των διαστημικών κατασκευών. Οτιδήποτε πρέπει να επιτελέσει έναν σκοπό στο διάστημα πρέπει να προσαρμοστεί στον χώρο που διαθέτει ο πύραυλος. Εάν η τελική κατασκευή είναι πολύ μεγάλη, τότε ο μόνος τρόπος να χωρέσει στον πύραυλο η κατασκευή είναι να είναι εκπτυσσόμενη και να ξεδιπλώνεται όταν τεθεί σε λειτουργία. Η Adamant Composites είναι μια από τις λίγες εταιρείες στον κόσμο που στρατηγικά και σε συνεργασία με την ESA αναπτύσσει τέτοιες τεχνολογίες, όπως διαβάζουμε στο Defence-point.gr.

H ESA ανέδειξε την Ελληνική αυτή προσπάθεια μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας και υποστήριξε την φάση υλοποίησης της κατασκευής από Ελληνική εταιρία, έχοντας παρακολουθήσει στενά την φάση σχεδιασμού και μελέτης. Παρόμοιες τεχνολογίες έχουν χρησιμοποιηθεί σε διαστημικές αποστολές και σε τηλεσκόπια της NASA για την εξερεύνηση του διαστήματος και στην Ιαπωνία.

Το σχεδιαζόμενο σύστημα, που προορίζεται για μελλοντικές επιστημονικές αποστολές της ESA (π.χ. η αποστολή ATHENA), έχει διαστάσεις 4 μέτρα διάμετρο και τελικό μήκος 12 μέτρα, ενώ θα μπορεί να συσκευαστεί σε μήκος μόλις 1,5 μέτρα.

Λόγω του έξυπνου σχεδιασμού της, η κατασκευή έχει τη δυνατότητα επέκτασης έως και τα 20 μέτρα τελικό μήκος με προσθήκη επιπλέον τμημάτων. Η κατασκευή χαρακτηρίζεται από υψηλή διαστασιολογική ακρίβεια και σταθερότητα καθώς οι προδιαγραφές ακρίβειας απαιτούν το κέντρο στόχευσης του τηλεσκοπίου να παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής του σε μια νοητή σφαίρα διαμέτρου 1 χιλιοστού!

Το έργο είναι σε φάση υλοποίησης με την συναρμολόγηση της κατασκευής να έχει ολοκληρωθεί και την περίοδο αυτή να εκτελούνται οι λειτουργικές δοκιμές (π.χ. έκτασης και αναδίπλωσης). Ειδικές μελέτες και κατασκευές έχουν εκτελεστεί για την προσομοίωση των συνθηκών λειτουργίας της κατασκευής στο διάστημα με έμφαση στην αναίρεση της βαρύτητας.

Μηχανικοί της ESA και της Ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής βιομηχανίας, έχουν επισκεφθεί την Ελληνική εταιρία για να δουν τις δοκιμές και να πιστοποιήσουν την λειτουργία του συστήματος, με πολύ θετικές κριτικές και ενδιαφέρον για περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος και σε άλλους τομείς της Διαστημικής.

Ως κύριος εργολάβος του έργου, η Adamant Composites συντονίζει τον σχεδιασμό του συστημάτος και το υποσυστημάτων, επιβλέπει και υλοποιεί την κατασκευή και οργανώνει τις διαδικασίες συναρμολόγησης και δοκιμών. Για την υλοποίηση του έργου, σημαντική είναι η στενή συνεργασία με το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Πανεπιστήμιο Πατρών και άλλες εταιρείες στη Δυτική Ελλάδα.

Η τεχνογνωσία που έχει προκύψει από το έργο αυτό είναι πολύτιμη καθώς καλύπτει μεγάλο φάσμα του κύκλου ανάπτυξης ολοκληρωμένων διαστημικών προϊόντων και δίνει μεγάλες δυνατότητες για αξιοποίηση της σε άλλους τομείς (spin-out).

Η ADAMANT COMPOSITES Ε.Π.Ε είναι μια τεχνολογική εταιρεία, υψηλής εξειδίκευσης με δραστηριότητα στον τομέα των Προηγμένων Υλικών και Κατασκευών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2012, εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, με ρίσκο από έμπειρους μηχανικούς-ερευνητές με διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία στην περιοχή της νανοτεχνολογίας, της επεξεργασίας συνθέτων υλικών με αθρακονήματα και πλαστικών, του μηχανολογικού σχεδιασμού και ανάλυσης αεροδιαστημικών συστημάτων και κατασκευών.

Η εταιρεία πλέον παρέχει υπηρεσίες ολοκληρωμένης σχεδίασης, ανάπτυξης, επεξεργασία και κατασκευής προϊόντων που ενσωματώνουν τεχνολογία, απαιτούν υψηλές προδιαγραφές και νέα υλικά. Πελάτες της είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την Ευρώπη, Ευρωπαϊκές Βιομηχανίες, Ερευνητικά Κέντρα, Διεθνείς Οργανισμοί, Επαγγελματίες, και Συμβουλευτικές Εταιρείες.

Συνεργάζεται στενά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) καθώς υλοποιεί μια πληθώρα έργων στον τομέα των διαστημικών κατασκευών, ενώ διατηρεί στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες της Ευρώπης για την ανάπτυξη και την εφαρμογή των καινοτόμων προϊόντων της.

Επίσης υποστηρίζει μεγάλες βιομηχανίες, όπως η ευρωπαϊκή AIRBUS και η γερμανική OHB, και υπεργολάβους τους, στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τις δοκιμές υποσυστημάτων δορυφόρων για διαστημικές αποστολές.

Όραμα της εταιρίας είναι η δημιουργία στην Ελλάδα ενός τεχνολογικού και βιομηχανικού κόμβου σχεδιασμού και κατασκευής προϊόντων και παροχής υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας για εφαρμογές στην διαστημική, την αεροναυπηγική και γενικότερα εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στα θέματα πτυσσόμενων συστημάτων, κατασκευών και προηγμένων υλικών θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Διαστημικών Κατασκευών (15th European Conference on Spacecraft Structures, Materials and Environmental Testing [ECSSMET 2018]), από τις 28 Μαΐου με 1 Ιουνίου στο κέντρο ESTEC της ESA στην Ολλανδία. Η ομάδα της Adamant Composites θα παρουσιάσει και θα προεδρεύσει στις αντίστοιχες θεματικές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + 4 =