αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗ γυμνάστρια που ζωγραφίζει πάνω σε μπλουζάκια. Και όλα γίνονται στο σπίτι της γιαγιάς της

Η γυμνάστρια που ζωγραφίζει πάνω σε μπλουζάκια. Και όλα γίνονται στο σπίτι της γιαγιάς της

Το μπάσκετ, η γυμναστική, οι ζωγραφιές πάνω σε μπλουζάκια. Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά; Η Υρώ Βαλαντάση έχει όλα αυτά τα κομμάτια του παζλ, στο δικό της story. Έχει αγωνιστεί στην Α1 κατηγορία μπάσκετ γυναικών, είναι γυμνάστρια σε σχολείο, και εδώ και λίγο καιρό φτιάχνει τα δικά της μπλουζάκια με το όνομα Yrus και τα προωθεί μέσα από το προφίλ της στο Instagram. Σε ένα εργαστήριο που έχει δημιουργήσει στο σπίτι της γιαγιάς της.

Το It’s Possible την συνάντησε. Η ίδια μιλά για το πως ζωγραφίζει πάνω σε μπλουζάκια (ναι, όλη η διαδικασία γίνεται με το χέρι), πως καταλήγει στα σχέδια και ποια είναι τα μελλοντικά της πλάνα.

Πως προέκυψε η ιδέα με τα μπλουζάκια;

Εγώ από μικρή ζωγράφιζα. Το ίδιο η μαμά μου και ο παππούς μου. Οπότε είχα τέτοιες εικόνες στο σπίτι μου.

Πάντα όλα μου τα βιβλία ήταν γεμάτα με ζωγραφιές. Πάντα μου άρεσε η ζωγραφική. Ουσιαστικά είναι και ένας τρόπος για να εκφράσω κάτι που σκέφτομαι, πάνω στο χαρτί ή σε μια οποιαδήποτε επιφάνεια.

Η ιδέα με τα μπλουζάκια ξεκίνησε αρχικά γιατί ήθελα να φτιάχνω κάποια δώρα για φίλους. Είτε για κάποιο συγκεκριμένο γεγονός (π.χ. μια γιορτή), είτε γιατί ήθελα απλά να κάνω ένα πιο ξεχωριστό δώρο. Ένα δώρο, δηλαδή, που θα έχει αποτυπωμένο κάποιο στοιχείο της προσωπικότητας ή κάποιο επίτευγμα του ανθρώπου για τον οποίο προορίζεται.

Οι φίλοι που είδαν τα πρώτα δημιουργήματα μου, με παρότρυναν να το προωθήσω ακόμα περισσότερο. Και κάπως ξεκίνησα να φτιάχνω τα μπλουζάκια Yrus.

Ποια είναι η διαδικασία για να φτιαχτεί ένα μπλουζάκι; Η αλήθεια είναι ότι με μια πρώτη ματιά, κάποιος θα νομίζει ότι γίνεται με την χρήση μηχανήματος

Αρχικά αποφασίζω τι θέλω να αποτυπώσω. Είτε αυτό είναι μια φωτογραφία που μου έχει δώσει κάποιος, είτε ένα δικό μου σχέδιο. Μπορώ επίσης με κάποια στοιχεία που θα μου δώσει κάποιος, να δημιουργήσω μια ζωγραφιά.

Συνήθως δεν βάζω κατευθείαν την κανονική μπογιά. Αλλά χρησιμοποιώ μολύβι ή κάποια ξυλομπογιά. Και μετά ζωγραφίσω το τελικό σχέδιο, με τις ειδικές μπογιές. Όλη η διαδικασία γίνεται με το χέρι και δεν υπάρχει η χρήση κάποιο μηχανήματος. Έτσι το κάθε σχέδιο που φτιάχνω είναι μοναδικό- δεν υπάρχει άλλο ίδιο.

Είναι σαν να φτιάχνεις έναν πίνακα ζωγραφικής. Απλά ο καμβάς μου είναι το μπλουζάκι.

Και τι γίνεται αν κάτι πάει στραβά και το σχέδιο δεν βγει όπως ακριβώς θέλετε; Αναγκαστικά πετάτε το μπλουζάκι και ξεκινάτε άλλο από την αρχή;

Μπορεί να συμβεί. Μπορεί να έχεις τελειώσει το σχέδιο, και να υπάρξει κάποια απροσεξία (π.χ. να χυθεί μπογιά πάνω στο μπλουζάκι). Εκεί ίσως το διορθώσω, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο σχέδιο. Το δεύτερο σενάριο, αν δεν διορθώνεται το λάθος, είναι να πετάξω το μπλουζάκι και να ξεκινήσω από την αρχή. Για αυτό προσπαθώ να είμαι απόλυτα συγκεντρωμένη όταν κάνω αυτή τη δουλειά.

Πως καταλήγετε στα σχέδια;

Αν μου ζητήσουν κάτι συγκεκριμένο, κάνω αυτό που μου έχουν ζητήσει. Μπορεί απλά να το προσαρμόσω σε μέγεθος.

Μπορεί επίσης κάποιος να μου παραθέσει μια ιστορία. Τότε παίρνω χαρτί και μολύβι, γράφω λέξεις που ίσως χρειαστεί να συνδυάσω ή προσπαθώ να δημιουργήσω μια εικόνα μέσα από την ιστορία που θα μου πει ο άλλος.

Ποιο είναι το πιο περίεργο που σας έχουν ζητήσει; ‘Η κάτι που να σας δυσκόλεψε

Το πιο δύσκολο ήταν όταν μου ζήτησαν να φτιάξω ένα σκυλάκι. Μου έδειξαν, δηλαδή, την φωτογραφία ενός σκύλου και έπρεπε να τον ζωγραφίσω. Αυτό με δυσκόλεψε αρκετά. Αλλά τελικά αποτυπώθηκε το σχέδιο.

Πως είναι να τρέχετε ένα τέτοιο project παράλληλα με την καθημερινή δουλειά σας;

Όντως είναι κάτι δύσκολο. Γιατί πρέπει να πάω να αγοράσω ακόμα και τις μπλούζες ή τα υλικά. Όλα γίνονται από εμένα.

Αυτή τη στιγμή δουλεύω ως γυμνάστρια σε ένα ιδιωτικό σχολείο. Από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Οπότε μένουν κυρίως οι βραδινές ώρες για να ασχοληθώ με τα μπλουζάκια. Αλλά μπορώ να πω ότι εγώ λειτουργώ καλύτερα τις βραδινές ώρες. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα είναι λίγο πιο χαλαρά τα Σαββατοκύριακα.

Από την στιγμή που θα αποφασίσει κάποιος το σχέδιο που θέλει, πόσος χρόνος χρειάζεται για να πάρει στα χέρια του το τελικό προϊόν;

Κατά μέσο όσο, μου παίρνει μια εβδομάδα. Φυσικά αν χρειάζεται κάποιος να το πάρει πιο σύντομα (π.χ. για κάποια γιορτή) θα προσπαθήσω να το ετοιμάσω και πιο γρήγορα. Αλλά συνήθως η δουλειά γίνεται μέσα σε μια εβδομάδα.

Σε περιόδους που είχα πιο μεγάλες παραγγελίες, έχει τύχει να ξενυχτήσω. ‘Η να παίρνω μαζί μου μπλουζάκια στο σχολείο, και στα κενά μεταξύ των μαθημάτων να φτιάχνω κάτι.

Το εργαστήριο σας που είναι;

Έχω διαμορφώσει έναν χώρο στο σπίτι της γιαγιάς μου. Ένα σπίτι το οποίο πλέον δεν κατοικείται. Εκεί υπάρχει ένα μικρό εργαστήριο, και μάλιστα είναι ο χώρος που ως παιδί καθόμουν πολλές ώρες και ζωγράφιζα.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Έχω ξεκινήσει και το προωθώ μέσω Instagram εδώ και περίπου 3-4 μήνες. Τώρα πρέπει όλο αυτό να γίνει γνωστό σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους. Και να δείξω αυτό που με ενδιαφέρει, που είναι η μοναδικότητα του κάθε σχεδίου. Επίσης με ενδιαφέρει να επεκταθώ και σε άλλα αντικείμενα. Έχω ζωγραφίσει, για παράδειγμα, πάνω σε παπούτσια ή καπέλα.

Τελικά τι είναι πιο εύκολο: Να φτιάξετε ένα γυμνασμένο σώμα σε κάποιον ή να φτιάξετε ένα μπλουζάκι;

Θα πω το μπλουζάκι. Γιατί αυτό εξαρτάται 100% από εμένα. Κάθομαι μόνη μου και το φτιάχνω. Ενώ για να φτιάξω ένα γυμνασμένο σώμα σε κάποιον χρειάζονται δύο. Πρέπει να το θέλει και ο άλλος. Μπορείς βέβαια να επηρεάσεις τον άλλο και να τον εμπνεύσεις έτσι ώστε να το κάνει. Και χρησιμοποιώ την λέξη «εμπνεύσεις», γιατί εγώ δουλεύω κυρίως με παιδιά. Οπότε τους δίνω το ερέθισμα έτσι ώστε να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να βάλουν κάτι τέτοιο στην ζωή τους.

Πάντως και οι δύο δραστηριότητες θέλουν κόπο, διάθεση και μεράκι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + fourteen =