αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Γερμανία ψάχνει εναγωνίως ξένους εργαζομένους

Η Γερμανία ψάχνει εναγωνίως ξένους εργαζομένους

Η Γερμανία θα στερηθεί 7 εκατομμύρια εργαζόμενους μέχρι το 2035, αν δεν βρεθεί λύση μέσω της μετανάστευσης.

Την «οικονομική βόμβα» που κρέμεται πάνω από το κεφάλι του Βερολίνου , αποκάλυψε ο Γερμανός υπουργός Εργασίας Ουμπέρτους Χέιλ, σε συνέντευξή του στους Financial Times: «Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που η χώρα είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει ένα από τα πιο σύγχρονα προγράμματα μετανάστευσης στην Ευρώπη», για να αντιμετωπίσει μια διαρκώς διευρυνόμενη έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων. Αλλιώς θα μπει πραγματικό φρένο στην οικονομική ανάπτυξη της ατμομηχανής της Ευρώπης, προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους ο Γερμανός υπουργός Εργασίας.

Η εναγώνια έκκληση του Ουμπέρτους Χέιλ θύμισε σε πολλούς τον δρόμο που διάλεξαν εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια άνθρωποι του ευρωπαϊκού Νότου – οι λεγόμενοι «γκασταρμπάιτερς» , που έφτασαν μετανάστες στην μεταπολεμική Γερμανία και συνέβαλαν και αυτοί στο οικονομικό θαύμα της χώρας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η έλλειψη εργατικού δυναμικού γίνεται εμπόδιο στον παραγωγικό τομέα για πολλές εταιρείες διάσπαρτες σε όλη την Ευρώπη και ειδικότερα στη Γερμανία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έλλειψη εργαζομένων περιορίζει την παραγωγή των γερμανικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών σε 42%,σε 34% για τις βιομηχανίες και 30% για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα.

Σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης, οι εταιρείες και οι αρχές δεν μπορούν άμεσα να καλύψουν δύο εκατομμύρια θέσεις εργασίας.Σε όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα.

Και το χάσμα διευρύνεται: έως το 2060, το εργατικό δυναμικό στη Γερμανία θα συρρικνωθεί κατά 5,3 εκατομμύρια άτομα. Αντί για 45,7 εκατομμύρια, μόνο 40,4 εκατομμύρια άνθρωποι θα είναι τότε διαθέσιμοι για την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με πρόβλεψη του Ινστιτούτου για την Αγορά Εργασίας και την Επαγγελματική Έρευνα (IAB), πρόκειται για μείωση σχεδόν 12% – σε μία μόνο γενιά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − 4 =