αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ «βύθιση» του Airbnb στην Ελλάδα: Κάτω από 400 ευρώ το μέσο μηνιαίο εισόδημα

Η «βύθιση» του Airbnb στην Ελλάδα: Κάτω από 400 ευρώ το μέσο μηνιαίο εισόδημα

Σε επίπεδο χαμηλότερο των 400 ευρώ διαμορφώθηκε το μέσο μηνιαίο εισόδημα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στο κέντρο της Αθήνας κατά τον μήνα Μάιο, από 1.016 τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όταν είχε σημειωθεί το προηγούμενο υψηλό της αγοράς. Αντίστοιχα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA, η πληρότητα υποχώρησε σε μόλις 35%, από 82% τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν τον «μακρύ δρόμο» που καλείται να διανύσει η συγκεκριμένη αγορά προκειμένου να ανακτήσει έστω μέρος των απωλειών που προκλήθηκαν κατά το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου και που πιθανότατα θα δημιουργηθούν και τους επόμενους μήνες. Οπως προκύπτει, παρά το γεγονός ότι και σε διεθνές επίπεδο οι ιδιωτικές κατοικίες προτιμώνται από τους ξένους επισκέπτες (π.χ. συγκριτικά με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες), η ροή των επισκεπτών εξακολουθεί να είναι ισχνή, μη επιτρέποντας στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων να ανακάμψει με ταχύ ρυθμό.

Στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ξένους επισκέπτες και σε πολύ μικρότερο από τους Ελληνες. Ακριβώς αυτός ο έντονα εποχικός χαρακτήρας είναι που έχει πλήξει και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στον σημερινό βαθμό. Για παράδειγμα, σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ ή ακόμα και στην Κίνα, οι κρατήσεις για διαμονή σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ανέκαμψαν σχετικά γρήγορα, σε επίπεδο σχετικά κοντά σε εκείνο που βρίσκονταν πριν από την πανδημία. Η αιτία είναι ότι μεγάλο μέρος των κρατήσεων γίνεται σε επισκέπτες από την εσωτερική αγορά και όχι σε τουρίστες.

Στην Ελλάδα αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, καθώς σχεδόν το 80% των επισκεπτών προέρχεται από χώρες του εξωτερικού. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Τζάκομο Τροβάτο, επικεφαλής της Airbnb για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι πιο σημαντικές αγορές για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα είναι οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία. Με δεδομένο ότι από σήμερα στη χώρα μας δεν μπορούν να ταξιδέψουν ούτε όσοι έρχονται από τις ΗΠΑ και εν πολλοίς ούτε και οι Βρετανοί, είναι προφανές ότι θα υπάρξει σημαντικό πλήγμα.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει η ελπίδα ότι το πλήγμα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μπορεί να μετριαστεί από τον εσωτερικό τουρισμό, με τους Ελληνες να εμφανίζονται περισσότερο κινητικοί φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο και πάλι αυτό αφορά κυρίως τις παραθεριστικές περιοχές και όχι τόσο την αγορά της Αθήνας, η οποία βασίζεται ακόμα περισσότερο στους ξένους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbnb, προς το παρόν ο κύριος όγκος των κρατήσεων πραγματοποιείται από Ελληνες επισκέπτες, οι οποίοι έχουν πλέον αγγίξει το επίπεδο κρατήσεων που είχαν πραγματοποιήσει την ίδια περίοδο του 2019.

Προς το παρόν, όμως, της ανάκαμψης αυτής ηγούνται σχεδόν αποκλειστικά οι Ελληνες επισκέπτες, οι οποίοι έχουν ήδη προσεγγίσει σχεδόν το επίπεδο κρατήσεων που είχαν πραγματοποιήσει την ίδια περίοδο το 2019. «Οι Ελληνες ψηφίζουν Ελλάδα για τις διακοπές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τροβάτο.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 5 =