αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, που χρησιμοποιούν οι Buffett, Musk και Bezos για να «χτίσουν» τον πλούτο τους

Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, που χρησιμοποιούν οι Buffett, Musk και Bezos για να «χτίσουν» τον πλούτο τους

Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Πολύ πίσω. Ας πάμε περίπου στο 300 π.χ., αφού εκεί βρίσκεται ένα από τα «μυστικά» που εφαρμόζουν πολλοί διάσημοι businessmen για να αναπτύξουν τον πλούτο τους. Και προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα.

Ναι, σωστά διάβασες. Το αμερικανικό inc.com κάνει μια πολύ ωραία μίνι ανάλυση. Σε αυτή, εξηγεί ότι πολλοί γνωστοί επιχειρηματίες -οι ποίοι σήμερα είναι ανάμεσα στους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο-, εφαρμόζουν κάτι… από την Αρχαία Ελλάδα, στην ζωή τους. Ανάμεσα τους ο Warren Buffet, ο Jeff Bezos και ο Elon Musk.

Τι κάνουν λοιπόν αυτοί; Εφαρμόζουν στη ζωή τους τον λεγόμενο Στωικισμό. Που αποτελεί μία σημαντική φιλοσοφική σχολή των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων. Ο Στωικισμός εξηγεί, ανάμεσα σε άλλα, το πόσο απρόβλεπτος είναι ο κόσμος μας και έτσι πρέπει να ζούμε κάνοντας πράγματα που έχουν πραγματική αξία για εμάς. Όλα τα υπόλοιπα πράγματα, ευχάριστα ή δυσάρεστα, στερούνται αξίας, είναι «αδιάφορα». Φυσικά, στην εποχή μας, το τι είναι «απαραίτητο» για να ζήσεις και τι έχει πραγματική αξία, είναι κάτι υποκειμενικό και χωρά πολλή συζήτηση.

Είναι πάντως χαρακτηριστική η περίπτωση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή, Warren Buffett. Ο οποίος σήμερα ζει ακόμα στο σπίτι που είχε αγοράσει πριν 59 χρόνια, με μόλις 31.500 δολάρια. Παρά το γεγονός ότι η συνολική του περιουσία υπολογίζεται στα 77 δισ. δολάρια. Δεν τον ενδιαφέρει να μείνει σε κάποιο «παλάτι». Παράλληλα, εξακολουθεί να τρώει πρωινό… από τα McDonalds και μάλιστα το καθημερινό γεύμα του δεν ξεπερνά σε αξία τα 3,17 δολάρια, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος. Ο Buffet ζει κάτω από τα δεδομένα στα οποία θα μπορούσε να φτάσει. Κάνει ότι έχει πραγματικά αξία για αυτόν. Και σε αυτόν τον τρόπο ζωής δεν συμπεριλαμβάνονται ακριβά σπίτια ή αυτοκίνητα. Με αυτό τον τρόπο, αναπτύσσει ακόμα περισσότερο τον πλούτο του και διατηρεί την οικονομική του ελευθερία.

Όπως σημειώνει το inc.com, είχε χρήσιμο για όλους να εφαρμόζουν λίγο από τον Στωικισμό στη ζωή τους. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε μεγάλα επιχειρηματικά success stories, όπως αυτά των παραπάνω ανθρώπων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + three =