αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ αραβική Mubadala «κοιτά» για συγκεκριμένες επενδύσεις στην Ελλάδα

Η αραβική Mubadala «κοιτά» για συγκεκριμένες επενδύσεις στην Ελλάδα

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται αισίως από τη στιγμή που η Mubadala Investment Company, ο κρατικός επενδυτικός οργανισμός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είχε κάνει διερευνητικές επαφές με την τότε Ελληνική Κυβέρνηση για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) ενώ είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Οκτώ χρόνια μετά, τo sovereign fund Mubadala, το οποίο προήλθε από τη συγχώνευση των International Petroleum Investment Company και Mubadala Development Company, βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο Οικονομίας, όπως υποστηρίζουν Κυβερνητικά στελέχη. Σήμερα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) ενώ εσχάτως στην εικόνα “μπήκε” και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).

Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ραντεβού μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας, εκπροσώπων της Mubadala, στελεχών της ελεγκτικής εταιρείας EY και εκπροσώπων της Daneco LLC, με αντικείμενο την ΕΛΒΟ ενώ επίκειται ραντεβού και για την ΕΒΖ. Ενδιαφέρον πάντως το οποίο δεν επιβεβαιώνεται από πηγές κοντά στην Mubadala, που μίλησαν στο Capital.gr.

Το αν εν τέλει το sovereign fund Mubadala θα “κατέβει” στον διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες για την πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων μένει να φανεί, όπως και αν θα “κατεβάσει” πρόταση για την ΕΒΖ.

Πέραν των προβληματικών “κρατικών” επιχειρήσεων, το sovereign fund Mubadala, που μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί σε 13 διαφορετικούς κλάδους σε 30 χώρες με περισσότερα από 10 δισ. ευρώ κεφάλαια, προτίθεται να υλοποιήσει από κοινού με το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας πρόγραμμα συν-επένδυσης συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις. Επενδυτική προτεραιότητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, της υγείας, των τροφίμων και της ενέργειας.

Η συν-επένδυση θα γίνεται με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεων και το ύψος αυτής θα κυμαίνεται από 8 εκατ. ευρώ έως 50 εκατ. ευρώ. Επίσης από κοινού με την Amerra Capital Management συμμετέχει σε μία από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις ελληνικών επιχειρήσεων, αυτής της Νηρεύς και της Σελόντα.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × three =