αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Η ανόητη απόφαση που με οδήγησε στην δουλειά των ονείρων μου»: Εξηγεί ένας άνθρωπος που το έκανε

«Η ανόητη απόφαση που με οδήγησε στην δουλειά των ονείρων μου»: Εξηγεί ένας άνθρωπος που το έκανε

Πολλοί από όσους διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ίσως είστε σε μια δουλειά που δεν σας αρέσει. Αλλά δεν μπορείτε να κάνετε και τίποτα για να το αλλάξετε. ‘Η νομίζετε… ότι δεν μπορείτε. Ας δούμε τι έκανε ο Caribou Honig. Ο οποίος σε άρθρο του στο αμερικανικό Themuse.com περιγράφει το πως παράτησε την καθημερινή δουλειά του, και μια νέα καριέρα ανοίχτηκε μπροστά του:

«Πριν από εννιά χρόνια, πήρα μια όχι και τόσο έξυπνη απόφαση. Άφησα μια υπέροχη δουλειά σε μια εξαιρετική εταιρεία. Ήμουν εκεί για μια δεκαετία και στην ηλικία των 35 χρόνων ένιωθα εξαντλημένος. Με ευθύνες, οικογένεια και αρκετές στοκ επιλογές που περίμεναν να κατοχυρωθούν, θα έπρεπε να είχα ζητήσει εξάμηνη άδεια, αλλά αντί αυτού παραιτήθηκα.

Τι θα έκανα όλο αυτό τον καιρό; Θα άφηνα για λίγο την καθημερινή ρουτίνα για να βρω τι θα έπρεπε να κάνω στη συνέχεια και πώς θα έδινα νόημα ξανά στην καριέρα μου. Από το να περιμένω ελπίζοντας να μου έρθει μια απάντηση μέσω email, θα ξέφευγα τελείως και θα άκουγα το Σύμπαν.

Όπως αποδείχτηκε, αυτή ήταν καλύτερη απόφαση της καριέρας μου.

Γνωρίζω πως δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να παρατήσουν ένα μισθό. Αλλά… όλοι έχουν την επιλογή να ακούσουν το σύμπαν, ακόμη και αν αυτό φαίνεται τρελό τη συγκεκριμένη στιγμή. Όλα όσα έμαθα κατά τη διαδικασία:

Ακόμη και αν δεν αποφασίζεις, έχεις ήδη κάνει μια επιλογή

Έδωσα την παραίτησή μου ένα τυπικό, γκρίζο πρωινό του Γενάρη. Όταν έφυγα από το γραφείου του προϊσταμένου μου, ο ουρανός φαινόταν πιο μπλε. Το γρασίδι πιο πράσινο. Ακόμη και το φαγητό είχε καλύτερη γεύση. Όλα αυτά, πριν συνειδητοποιήσω πως είχα εγκλωβιστεί στην αδράνεια.

Καθώς οι αισθήσεις οξύνθηκαν τις πρώτες μέρες χωρίς δουλειά, αντιλήφθηκα πως το «δεν υπάρχει λάθος» δεν σήμαινε κατ’ ανάγκη πως «υπάρχει κάτι σωστό».

Προβείτε στο παρακάτω τεστ: Πώς είναι συνήθως η όψη σας όταν πηγαίνετε στη δουλειά κάθε πρωί; Να είστε ειλικρινής απέναντι στον εαυτό σας. Στη σωστή δουλειά, είναι δίκαιο να αποζητάς να πας στη δουλειά τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, να είσαι αμφίθυμος έστω μια μέρα και τρομοκρατημένος άλλη μια μέρα (συνήθως Δευτέρα). Εννοείται, πως ακόμη και μια δουλειά που αγαπάς θα περιλαμβάνει τέτοιες κακές μέρες. Αλλά οι καλές θα πρέπει να υπερτερούν των κακών ημερών.

Αν αποδεχτείς πως είσαι δυστυχισμένος στη δουλειά σου, επιλέγεις αυτόματα να νιώθεις ακριβώς έτσι. Οπότε, μην το κάνεις – διάλεξε να είσαι χαρούμενος και αποφάσισε να πάρεις των έλεγχο της καριέρας σου στα χέρια σου.

Η καριέρα σου εξαρτάται από τον τρόπο που εσύ βλέπεις τις σωστές ερωτήσεις και όχι τις σωστές απαντήσεις

Ένας μήνας είχε περάσει από τον πειραματισμό μου και ένιωθα τις μπαταρίες μου να επαναφορτίζονται. Ήμουν τυχερός που μπορούσα να περνάω τις περισσότερες μέρες φροντίζοντας την οικογένειά μου. Διάβαζα και γυμναζόμουν.

Τώρα που το πρόγραμμά μου περιλάμβανε χρόνο για να σκέφτομαι απλά, άρχισα να έχω ιδέες ξανά. Ήταν καινοφανείς και πολυτελείς. Και ήταν η φυσική συνέπεια που επέτρεψα στον εαυτό μου να εξερευνήσει τις σκέψεις του. Μερικές μέρες είχα καταπληκτικές ιδέες, άλλες πάλι όχι. Ελευθερώνοντας τον εαυτό μου, απελευθερώθηκε και η δημιουργικότητά μου. Και συνειδητοποίησα πως δεν χρειάζεται πάντα να έχεις τη στρατηγική, τις απαντήσεις και το σχέδιο.

Το σύμπαν θα σε ακούσει αν δεσμευτείς να ακούς κι εσύ

Ναι, ξέρω τι θα σκεφτείς – το έπαθα κι εγώ, ξέμεινα από χρήματα. Το να έχεις χρόνο να σκεφτείς είναι υπέροχο, αλλά δεν σου πληρώνει τους λογαριασμούς.

Ας γίνω πιο σαφής. Δεν είμαι περήφανος. Αν και ένιωθα πως στόχος της καριέρας μου ήταν να γίνω μέρος της startup κοινότητας, σκέφτηκα ότι ίσως έπρεπε να επιστρέψω στην Corporate America και πέρασα από συνέντευξη σε μια Fortune 500 εταιρεία. Μια φωνή μέσα μου έλεγε «Τι ακατανόητα είναι όλα αυτά περί σύμπαντος;»

Αλλά καθώς η νευρικότητά μου αυξανόταν, το σύμπαν μου μίλησε. Το σημάδι του έφτασε με email από έναν πρώην διευθύνοντα από την προηγούμενη δουλειά μου. Με ενημέρωσε για μια φανταστική ευκαιρία.

Για να μην μακρηγορώ: το email μετατράπηκε σε freelance συμβουλευτική για ένα χρόνο, που είχε σαν συνέπεια τη συν-δημιουργία της επενδυτικής φίρμας QED Investors. Αγαπώ τη δουλειά μου σε σημείο που η γυναίκα μου λέει πως στο αίμα μου κυλάει QED. Και αυτό γιατί πήρα την κατά τα άλλα ανόητη απόφαση να ακούσω το σύμπαν.

Η συμβουλή μου: μην αφήσεις τον εαυτό σου να γίνει θυμα της αδράνειας. Αξίζεις μια ικανοποιητική καριέρα. Βρες ένα τρόπο να εξερευνείς, να ακούς και να συναντάς το σύμπαν όταν αυτό μιλάει».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + 15 =