αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Αθήνα… στερεύει από φθηνά ελεύθερα ακίνητα- Ο χάρτης των τιμών ανά περιοχή

Η Αθήνα… στερεύει από φθηνά ελεύθερα ακίνητα- Ο χάρτης των τιμών ανά περιοχή

Λιγοστεύουν οι ευκαιρίες για την απόκτηση σπιτιού σε προσιτή τιµή, δηλαδή έως περίπου 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο, καθώς ένας σηµαντικός αριθµός φθηνών κατοικιών έχει τεθεί εκτός αγοράς την τελευταία τριετία. Η κτηµαταγορά είναι από τους λιγοστούς τοµείς της ελληνικής οικονοµίας όπου ο νόµος της προσφοράς και της ζήτησης λειτουργεί µε επιτυχία, µε αποτέλεσµα οι ζητούµενες τιµές να εµφανίζουν σταθερά ανοδική πορεία. ∆εν είναι τυχαίο ότι το 2018, σε σχέση µε το προηγούµενο έτος, οι τιµές στις κατοικίες αυξήθηκαν κατά 7,3% πανελλαδικά, όταν είχαν αυξηθεί µόλις κατά 1% το 2017, σε σχέση µε το 2016, σύµφωνα µε πρόσφατη έρευνα του πανελλαδικού µεσιτικού δικτύου RΕ/ΜΑΧ.

Οι βραχυπρόθεσµες µισθώσεις, µε επικρατέστερη αυτήν της αµερικανικής εταιρείας Airbnb, η αύξηση των τουριστικών αφίξεων και η µεγάλη διάρκεια της ελληνικής κρίσης σε συνδυασµό µε τη γήρανση του πληθυσµού -ένα άτοµο ηλικίας 20 ετών το 2010, σήµερα παρουσιάζει αυξηµένες στεγαστικές ανάγκες- έχουν αυξήσει δραµατικά τη ζήτηση για ενοικίαση και αγορά κατοικίας.

Μισθώματα

Η αύξηση των ζητούµενων τιµών προκύπτει και από την άνοδο των µισθωµάτων. Για παράδειγµα, στην περιοχή Ζωγράφου, σήµερα το ενοίκιο είναι κατά µέσο όρο ακριβότερο έως 2 ευρώ ανά τετραγωνικό µέτρο, σε σχέση µε το 2015, σύµφωνα µε στοιχεία του ιστοτόπου της εφηµερίδας «Χρυσή Ευκαιρία». Παράλληλα, σύµφωνα µε την τελευταία τριµηνιαία έκθεση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Knight Frank, η Ελλάδα καταλαµβάνει την 41η θέση, σε συνολικά 56 χώρες, παγκοσµίως, ως προς την αύξηση των αξιών το τέταρτο τρίµηνο του 2018.

Σύµφωνα µε το δίκτυο παροχής συµβουλευτικών υπηρεσιών, το τρίµηνο Οκτωβρίου – ∆εκεµβρίου του 2018, οι τιµές των κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,4%, σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα του προηγούµενου έτους. Στην πρώτη θέση της παγκόσµιας κατάταξης βρίσκεται η Σλοβενία, µε αύξηση τιµών σε ποσοστό 15,1% και ακολουθείται από τη Μάλτα, που εµφανίζει αύξηση τιµών κατά 11,8%, επίδοση που σχετίζεται µε το εκεί πρόγραµµα χορήγησης άδειας διαµονής σε επενδυτές τρίτων χωρών.

Σύµφωνα µε τους αναλυτές της RΕ/ΜΑΧ, η άνοδος των τιµών το 2018, έναντι του 2017, σε ποσοστό 7,3%, «έρχεται ως φυσική συνέχεια της περσινής σταθεροποίησης των τιµών, γεγονός που επιβραβεύει όλους όσοι επέλεξαν τη µεταβατική περίοδο της εξόδου της Ελλάδας από τα µνηµόνια να επενδύσουν στην κτηµαταγορά, µε πολλαπλά οφέλη και επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά ακινήτων µπορεί να αποτελέσει και πάλι την ατµοµηχανή της ελληνικής οικονοµίας όπως είχε συµβεί και πριν την κρίση». Στην Αττική, στα µεταχειρισµένα ακίνητα σηµειώθηκε αύξηση τιµών 6,9%, ενώ αντίθετα στα νεόδµητα ακίνητα η αύξηση ήταν µεγαλύτερη της τάξης του 10,7%.

11.jpg
22.jpg
33.jpg

 

Πηγή: Εθνος

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + 10 =