αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Αθήνα δεν φιλοξενεί αρκετά συνέδρια χάνοντας πολλά έσοδα

Η Αθήνα δεν φιλοξενεί αρκετά συνέδρια χάνοντας πολλά έσοδα

Θετικά αναμένεται να εξελιχθεί το 2017 για τον κλάδο των συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων της χώρας, αν και σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου δεν θα καταφέρει ούτε φέτος να προσεγγίσει τα υψηλά νούμερα του 2008.

Το προεδρείο του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO) αναφέρει ότι παρά τις ανοδικές τάσεις που καταγράφει φέτος η αγορά, η Ελλάδα παραμένει εκτός του παγκόσμιου χάρτη της «χρυσοφόρας» αγοράς διοργάνωσης μεγάλων συνεδριακών εκδηλώσεων λόγω έλλειψης ικανού συνεδριακού χώρου για τη φιλοξενία τους στην Αθήνα. Oπως επισημαίνει, χαρακτηριστικά στην καλύτερη των περιπτώσεων και με βάση τις συνεδριακές δυνατότητες της πρωτεύουσας, μπορούν να φιλοξενηθούν συνέδρια της τάξεως των 4.000 συνέδρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί η χώρα να διεκδικήσει μερίδιο από την παγκόσμια αγορά των μεγάλων συνεδρίων, γεγονός που συνιστά απώλεια σημαντικών εσόδων, καθώς το οικονομικό όφελος για έναν προορισμό από ένα σύνεδρο είναι έως και 7 φορές υψηλότερο σε σχέση με έναν μέσο τουρίστα. Σύμφωνα με το προεδρείο του Συνδέσμου, η Ελλάδα δεν πρέπει να επαναπαυθεί στην αυξητική τάση του μαζικού τουρισμού που ευνοήθηκε από τις εξελίξεις των γειτονικών χωρών αλλά να εστιάσει και στην ανάπτυξη του επαγγελματικού τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Διεθνής Οργανισμός Εκπροσώπησης Εταιρειών Διοργάνωσης Συνεδρίων (ΙAPCO), που διαθέτει 116 μέλη από 41 χώρες, πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα το εκπαιδευτικό του σεμινάριο IAPCO EDGE. Βάσει των τελευταίων διαθέσιμων στοιχείων από τον IAPCO, τα μέλη του το 2015 διοργάνωσαν εκδηλώσεις ανά τον κόσμο παράγοντας οικονομικό αποτέλεσμα ύψους άνω των 5,1 δισ. ευρώ. Την έλευση του σεμιναρίου -που αποτελεί το κορυφαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Οργανισμού- στην Αθήνα πέτυχαν με κοινό αίτημα τα 3 ελληνικά γραφεία Erasmus, Afea και Εra, μοναδικά μέλη από τη χώρα μας στον ΙΑPCO. Η ανταγωνιστική σχέση των 3 γραφείων δεν στάθηκε εμπόδιο για τη διεκδίκηση της εκδήλωσης, γεγονός που επιδοκιμάστηκε από υψηλόβαθμα στελέχη του IAPCO. Ετσι, οι τρεις εταιρείες αποφάσισαν να θέσουν υποψηφιότητα στα βραβεία Collaboration Award που απονέμει κάθε χρόνο η IAPCO σε επιτυχημένες συνεργασίες. Το 2015 τα μέλη του IAPCO διοργάνωσαν, διεθνώς, 8.591 εκδηλώσεις έναντι 7.075 το 2014. Συγκεκριμένα, 4.537 εταιρικές εκδηλώσεις από 3.308 το 2014, 831 εκδηλώσεις κυβερνητικών φορέων από 656 το 2014 και 3.223 εκδηλώσεις επιστημονικών και άλλων φορέων από 3.111 το 2014.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − seven =