αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ ΑΑΔΕ επισπεύδει την επιστροφή ΦΠΑ

Η ΑΑΔΕ επισπεύδει την επιστροφή ΦΠΑ

Λήξη στο μαρτύριο χιλιάδων δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ ετοιμάζεται να δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σταματώντας τις καθυστερήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να περιμένουν από μήνες έως και χρόνια προκειμένου να εισπράξουν την επιστροφή του ΦΠΑ που τους αναλογούσε.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος οι διαδικασίες να γίνονται άμεσα προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης αυτοματοποιήση του συστήματος,

Οι ενδιαφερόμενοι δεν θα έχουν καμία εμπλοκή στη διαδικασία, αλλά και καμία αναμονή για την είσπραξη. Το μόνο που θα έχουν δικαίωμα να κάνουν είναι να διορθώσουν την προσυμπληρωμένη δήλωση εφόσον διαπιστωθούν λάθη.

Επόμενα βήματα έχουν ήδη προαναγγελθεί καθώς ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έχει δηλώσει την πρόθεση της υπηρεσίας μέσα στο 2022 να ξεκινήσει πιλοτικά η προσυμπλήρωση δεδομένων για τις δηλώσεις ΦΠΑ.

Στο πρώτο στάδιο σχεδιάζεται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να έχουν δυνατότητα παρέμβασης στα στοιχεία, τα οποία ωστόσο θα βρίσκουν προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση.

Το δρόμο για τη προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ έχει ανοίξει το MyDATA καθώς εκεί ήδη δηλώνονται τα στοιχεία εσόδων και εξόδων. Αυτό επιτρέπει στις αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να υπολογίσουν με τρόπο ηλεκτρονικό και αυτοματοποιημένο το ποσό ΦΠΑ που καλείται να καταβάλλει η επιχείρηση ή δικαιούται να λάβει ως επιστροφή.

Σε πρώτη φάση, οι δηλώσεις δεν θα είναι «κλειδωμένες» αλλά οι κωδικοί θα δέχονται αλλαγές, με τα λογιστήρια να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις τυχόν διορθώσεις.

Με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ εκτιμάται πως επιτυγχάνεται αφενός δραστική μείωση του διαχειριστικού κόστους για τις επιχειρήσεις με επιτάχυνση και των διαδικασιών επιστροφής του φόρου, αφετέρου, περιορίζονται τα περιθώρια φοροδιαφυγής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 − three =