αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ άλλη πλευρά: Πως θα μετατρέψεις την ζήλια σε «ελατήριο» που θα σε φτάσει στον μεγάλο στόχο σου

Η άλλη πλευρά: Πως θα μετατρέψεις την ζήλια σε «ελατήριο» που θα σε φτάσει στον μεγάλο στόχο σου

Σίγουρα ξέρεις ότι δεν πρέπει να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους. Καλή η θεωρία. Στην πράξη όμως τι γίνεται; Η σύγκριση είναι στην ανθρώπινη φύση. Και είναι ένας τρόπος να αξιολογήσεις εσένα τον ίδιο, προσπαθώντας να καταλάβεις τι κάνεις εσύ σε σχέση με το τι κάνουν οι άλλοι γύρω σου. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό – ανάλογα βέβαια με το πώς ερμηνεύεις τη σύγκριση – γιατί μπορεί να σε κάνει να καταλάβεις σε ποιους τομείς της ζωής σου πρέπει να βελτιωθείς.

Δυστυχώς οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε αρνητικά τη σύγκριση, με αποτέλεσμα να νιώθουμε μειονεκτικά απέναντι στους άλλους. Και αυτό συμβαίνει κάθε φορά που διαπιστώνουμε ότι οι άλλοι έχουν αυτό που νομίζουμε ότι θέλουμε. Ας δώσουμε όμως ένα παράδειγμα για να μπορέσεις κι εσύ να καταλάβεις τι εννοούμε. Γύρω σου βλέπεις ευτυχισμένα ζευγάρια κι εσύ είσαι μόνος σου. Μήπως ζηλεύεις, υποτιμάς τον εαυτό σου και νιώθεις ανασφάλεια; Έχεις δύο επιλογές:

Η πρώτη είναι να παραδοθείς στο αρνητικό συναίσθημα που σε κατακλύζει, με αποτέλεσμα εσύ ο ίδιος να βάζεις τρικλοποδιά σε εσένα. Αν σκέφτεσαι ότι δεν θα αποκτήσεις ποτέ αυτό που έχει ο άλλος, μπλοκάρεις τον εαυτό σου, με αποτέλεσμα να μην κάνεις τίποτα για να το αποκτήσεις.

Γιατί; Γιατί τη στιγμή που συγκρίνεις αρνητικά τον εαυτό σου σε σχέση με τους άλλους, ενεργοποιείς το μέρος του εγκεφάλου σου που σου λέει ότι δεν είσαι αρκετός και ότι υστερείς σε κάτι.

Αν λοιπόν επιλέγεις αυτόν τον τρόπο σκέψης, είναι καιρός να αλλάξεις νοοτροπία. Εσύ ο ίδιος καθορίζεις της ζωής σου, γι΄αυτό επίλεξε το ρόλο του νικητή αντί για εκείνον του χαμένου.

Αντί να σκέφτεσαι τι δεν έχεις, σκέψου τι έχεις. Αντί να εστιάζεις στη ζωή των άλλων, εστίασε στην δική σου και διοχέτευσε σε αυτήν όλη την ενέργειά σου.

Η άλλη επιλογή είναι να ξεπεράσεις το αίσθημα της ζήλειας και να σκεφτείς πέρα από αυτό. Να μετατρέψεις δηλαδή τη ζήλεια σε κινητήρια δύναμη. Το άτομο που βρίσκεται απέναντί σου έχει κάτι που εσύ δεν έχεις. Οπότε σκέψου τι μπορείς να κάνεις εσύ που θα σε φέρει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που θέλεις; Τι πρέπει να βελτιώσεις στην ζωή, τη συμπεριφορά, τις σχέσεις, τη δουλειά ή τον τρόπο που διαχειρίζεσαι τα χρήματά σου για να γίνεις καλύτερος και να αποκτήσεις κι εσύ αυτό που έχει ο άλλος.

Μάθε να είσαι ο νικητής

Δεν είναι εύκολο να σταματήσεις τις συγκρίσεις από τη μία στιγμή στην άλλη. Αντί να ασχολείσαι με τους άλλους όμως, μπορείς να ασχοληθείς με εσένα και όλα αυτά που έχεις ήδη στην ζωή σου. Αναγνώρισε λοιπόν όλα τα σημαντικά που υπάρχουν στην ζωή σου, άφησε στην άκρη τη ζήλια και άσε την ευγνωμοσύνη να σε πλημμυρίσει.

Αντί να σκέφτεσαι τι δεν έχεις, σκέψου τι έχεις. Αντί να εστιάζεις στη ζωή των άλλων, εστίασε στην δική σου και διοχέτευσε σε αυτήν όλη την ενέργειά σου. Αντί να αμφιβάλλεις, να λυπάσαι και να μην εκτιμάς τον εαυτό σου, θυμήσου όλα όσα σε κάνουν ξεχωριστό.

Πηγή: Thrive Global Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + 16 =