αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΗ «άγνωστη» ιστορία με την ελληνική Silicon Valley που ανακοινώθηκε το 1999, αλλά δεν προχώρησε ποτέ

Η «άγνωστη» ιστορία με την ελληνική Silicon Valley που ανακοινώθηκε το 1999, αλλά δεν προχώρησε ποτέ

Η ιστορία ίσως να ήταν διαφορετική σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στη χώρα μας, αν είχε προχωρήσει μια ιδέα που έδειχνε να παίρνει σάρκα και οστά το μακρινό 1999.

Τι ακριβώς είχε συμβεί τότε, όπως σημειώνει σε άρθρο του το Economistas.gr: Πάνω από 130 εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών συγκεντρώθηκαν και ανακοίνωσαν το 1999 την δημιουργία της ελληνικής Silicon Valley στις Αφίδνες.

Θα ήταν ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα τεχνολογικό πάρκο, ενώ οι εταιρείες που συμμετείχαν στο project, προχώρησαν στην ίδρυση της πολυμετοχικής εταιρείας «Τεχνόπολη-Ακρόπολις».

Προχώρησαν δε και στην αγορά του ανενεργού ορυχείου αργίλου της ΑΓΕΤ-Ηρακλής, μια έκταση 216 στρεμμάτων με στόχο την υλοποίηση εγκαταστάσεων σε έκταση 110 χιλιάδων τ.μ.

Από τότε ξεκίνησε η οδύσσεια του έργου. Χρειάστηκαν πολλές υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα να εκδοθούν για την υλοποίηση της επένδυσης, ενώ στην διαδικασία αδειοδότησης ενεπλάκησαν η B΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δασαρχείο.

Mάλιστα οι εταιρείες που συμμετείχαν στο σχήμα επένδυσαν 12 εκατ ευρώ για την δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου που θα δημιουργούσε περίπου 8.000 νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες και διοικητικούς υπαλλήλους και θα έφερνε επενδύσεις συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, με την απόφασή 2880/2012 του Συμβουλίου της Επικρατείας έβαλε οριστικό φρένο στην επένδυση, κρίνοντας ότι ο χώρος που θα γινόταν (Πάρνηθα) βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας αλλά και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, το οποίο προβλέπει προστασία των ορεινών όγκων και ανάσχεση της εξάπλωσης των πόλεων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + 11 =