αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕτοιμάζουν μείωση του ΦΠΑ σε είδη διατροφής

Ετοιμάζουν μείωση του ΦΠΑ σε είδη διατροφής

Ελαφρύνσεις μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η μείωση του ΦΠΑ και του κατώτατου φορολογικού συντελεστή βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, εξηγώντας ότι η καλή πορεία της οικονομίας δίνει το περιθώριο για τέτοιες κινήσεις και επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση κατεβάζει το βαρύ πυροβολικό εν όψει εκλογών.

Στο πλαίσιο του νέου κύκλου παροχών που έχει ανοίξει η κυβέρνηση και αναμένεται να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά το Πάσχα, θα περιλαμβάνονται σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων και οι μετατάξεις προϊόντων από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% στο χαμηλό 13% και σε επόμενο στάδιο η μείωση του φόρου από το 24% στο 22%.

Η μείωση του ΦΠΑ αναμένεται να αγγίξει δεκάδες είδη διατροφής που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Στον υψηλό συντελεστή βρίσκονται σήμερα ο καφές, το κακάο, το τσάι, το χαμομήλι και άλλα αφεψήματα, η ζάχαρη, τα αλλαντικά, οι μαρμελάδες, οι σοκολάτες, οι γκοφρέτες, τα μπισκότα, τα παγωτά, τα κρουασάν, τα μπαχαρικά, τα ζαχαρωτά και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής, το αλάτι, το ξύδι, το προψημένο ψωμί, τα προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, οι φρυγανιές, τα παξιμάδια, τα πατατάκια, τα ποπ κορν, κορν φλέικς, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, φυτικές λιπαρές ουσίες, κονσέρβες.

Με ΦΠΑ 24% επιβαρύνεται και ο κλάδος της εστίασης – catering (έτοιμα γεύματα και λοιπά σερβιριζόμενα είδη από εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, ψητοπωλεία, οβελιστήρια, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, σνακ μπαρ, αρτοποιεία, πιτσαρίες, φαστφουντάδκα, κυλικεία, καντίνες κ.λπ., προς επιτόπια κατανάλωση).

Η λίστα με όλα τα προϊόντα που επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο το οποίο μετά το Πάσχα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Για τη ρύθμιση της εφορίας η Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε ότι θα είναι πιο ευνοϊκή για τα χαμηλά εισοδήματα ενώ για τους οφειλέτες με υψηλότερα εισοδήματα ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα και το ύψος της οφειλής.

Οι δόσεις της ρύθμισης θα ξεκινάνε από 18 για τους οφειλέτες με υψηλά εισοδήματα και θα φθάνουν τις 120 τις οποίες θα κερδίζουν οι οφειλέτες με χαμηλά εισόδημα που δεν θα υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.

Πηγή: Dikaiologitika.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − eight =