αρχικηVIRALΕτοιμάζεται το λίφτινγκ στο κέντρο της Αθήνας- Ανοιχτή είναι ακόμα η υποβολή προτάσεων

Ετοιμάζεται το λίφτινγκ στο κέντρο της Αθήνας- Ανοιχτή είναι ακόμα η υποβολή προτάσεων

Στις 10 Ιουνίου ολοκληρώνεται η φάση υποβολής σχεδίων για τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ο οποίος αφορά στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Οι νικητές του διαγωνισμού που διεξάγεται από το υπουργείο Υποδομών, αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στο καλοκαίρι αφού προηγηθεί η αξιολόγηση των προτάσεων από την επταμελή κριτική επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Χρήστου Σπίρτζη στις 15 Μαΐου.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον, δεδομένου πως από τότε που προκηρύχθηκε η διεξαγωγή του, τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 400 εγγραφές.

Οι βασικοί άξονες αφορούν στη διαμόρφωση δημόσιων χώρων, την ανάδειξη και την αξιοποίηση διατηρητέων κτηρίων, τη δημιουργία χώρων πρασίνου και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα πρέπει να συνάδουν με το ιστορικό περιβάλλον του κέντρου της Αθήνας, να υλοποιούνται με ευκολία και να έχουν αντοχή στο χρόνο.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση και ανάδειξη σχεδόν του συνόλου του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, αποτέλεσε μία από τις βασικές προτεραιότητες της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία του Αλέκου Φλαμπουράρη και του Χρήστου Σπίρτζη.

Όπως τονίζουν στελέχη της εταιρείας σκοπός του διαγωνισμού δεν είναι η υλοποίηση παρεμβάσεων σε ελεύθερους χώρους του ιστορικού κέντρου, όπως για παράδειγμα ο σχεδιασμός για την ανάπλαση μίας υφιστάμενης πλατείας. Το βασικό ζητούμενο του διαγωνισμού είναι να κατατεθούν προτάσεις που να αφορούν στην αποδοτική σύνδεση των ελεύθερων χώρων με το περιβάλλον τους.

Η «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» έχει δεσμευθεί πως ο νικητής του διαγωνισμού θα εμπλακεί στη μελέτη που θα πραγματοποιηθεί για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ιστορικό κέντρο. Κρίσιμο ρόλο στην υλοποίηση των έργων που θα προκύψουν από τις προτάσεις του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα διαδραματίσει και ο δήμος Αθηναίων.

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 58.000 ευρώ, το δεύτερο από 42.500 ευρώ και το τρίτο από έπαθλο της τάξεως των 28.300 ευρώ. Προβλέπεται επίσης και ποσό 15.000 για τρεις επαίνους.

Αντικείμενο του διαγωνισμού, όπως περιγράφεται στην προκήρυξη, είναι «η περιοχή που ορίζεται από τις οδούς Σταδίου – Πειραιώς – Ερμού, όπως και την άμεση όμορη ενδοχώρα του».

Οι υποψήφιοι καλούνται να επικεντρώσουν τις προτάσεις των παρεμβάσεών τους στις εξής ενότητες:

Κεραμεικός – Τεχνόπολη – Ιερά Οδός.
Πειραιώς – Κουμουνδούρου – Ψυρρή.
Γεράνι – Πλατεία Θεάτρου – Αθηνάς.
Κοραή – Κλαυθμώνος – Καρύτση – Άγιοι Θεόδωροι.
Ερμού – Μητροπόλεως – Φιλελλήνων – Σύνταγμα.
Δημαρχείο – Αθηνάς.
Πλατεία Ομονοίας.
Αγίου Κωνσταντίνου – Εθνικό Θέατρο.
Αθηνάς – Ερμού – Μοναστηράκι.

Σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό πρέπει να συμμετέχουν αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι και γεωπόνοι.

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να παρουσιάσουν ένα master plan για το σύνολο των περιοχών και να επιλέξουν τρεις από τις εννέα ενότητες στις οποίες θα επικεντρώσουν τις προτάσεις τους.

Πηγή: Economistas.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen − two =