αρχικηVIRALΕσύ ξέρεις γιατί οι πλατείες Ομονοίας και Συντάγματος ονομάζονται έτσι;

Εσύ ξέρεις γιατί οι πλατείες Ομονοίας και Συντάγματος ονομάζονται έτσι;

Ίσως περνάς καθημερινά από εκεί. Είναι οι δύο πιο κεντρικές πλατείες της Αθήνας. Η πλατεία Ομονοίας και αυτή του Συντάγματος. Αλλά γνωρίζεις από που πήραν τα ονόματα τους;

Η πλατεία Ομονοίας είναι αυτή που έχει απασχολήσει ιδιαιτέρως τους κατοίκους της πόλης με τις αναπλάσεις της παλαιοτέρα ονομαζόταν πλατεία Όθωνος, προς τιμήν του βασιλέως. Η σημερινή της ονομασία δόθηκε το 1863 όταν σ’ αυτήν συμφιλιώθηκαν οι δύο αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις, των Ορεινών και των Πεδινών, που είχαν δημιουργηθεί μετά την έξωση του βασιλιά. Η συμφιλίωση τους κρίθηκε ιδιαιτέρως σημαντική αφού είχε προηγηθεί μεγάλη αιματηρή σύγκρουση μεταξύ τους με 120 νεκρούς και 300 τραυματίες.

Τι έγινε με την πλατεία Συντάγματος: Η πλατεία που έχει φιλοξενήσει τόσους τουρίστες όσους και διαδηλωτές, διαμαρτυρίες ακόμα και αυτοκτονίες ανάμεσα στους τουρίστες ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του πρώτου καταστατικού χάρτη της χώρας, του Συντάγματος του 1844. Στο σύνταγμα που ψηφίστηκε από την Εθνοσυνέλευση του 1844, μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, δόθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen + 3 =