αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Ερημικό» το Airbnb τοπίο στην Ελλάδα- Σε απόγνωση πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων

«Ερημικό» το Airbnb τοπίο στην Ελλάδα- Σε απόγνωση πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων

Στην ίσως χειρότερη θέση από όλους αυτή την περίοδο, βρίσκονται οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον τουρισμό. Κάτι που φυσικά «ακουμπά» και το Airbnb. Όπως σημειώνει το Insider.gr, συνθήκες κραχ επικρατούν για το Airbnb στην Ελλάδα, με το μέλλον της βραχυχρόνιας μίσθωσης να μοιάζει πιο ζοφερό από ποτέ, υπό το βάρος των σφοδρών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση του κορονοϊού, σε συνδυασμό με την αυξημένη εξάρτηση του κλάδου της βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καταλυμάτων από τον τουρισμό, έχουν οδηγήσει σε πλήρη «παράλυση» το Airbnb. Με τις περισσότερες χώρες του πλανήτη να έχουν κλείσει τα σύνορά τους και να βρίσκονται σε lockdown, τον ταξιδιωτικό και τουριστικό κλάδο παγκοσμίως να έχει πατήσει φρένο, αλλά και τις αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο να έχουν καθηλώσει στο έδαφος τα αεροσκάφη τους, το Airbnb έχει περάσει στα… αζήτητα, εν μέσω παντελούς απουσίας των ξένων τουριστών. Οι Έλληνες ιδιοκτήτες που έχουν εμπιστευθεί τα ακίνητά τους στις πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς, όπως μαρτυρούν οι αριθμοί, οι ακυρώσεις πέφτουν «βροχή», ενώ ολοένα και αυξάνεται ο ρυθμός και ο όγκος αποχώρησης των καταλυμάτων από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Σε μια αγορά που εμφάνιζε σημάδια κόπωσης ήδη από τον Ιούνιο του 2019, η πανδημία του κορονοϊού ήρθε να την κλονίσει ανεπανόρθωτα. Καθώς η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων βρισκόταν σε ένα στάδιο αυτορρύθμισης και προσπαθούσε να αποκτήσει το μερίδιο που της αναλογεί στην κτηματαγορά, πλέον η πανδημία «τρέχει» τις εξελίξεις προς μια γρήγορη και σίγουρα πιο βίαιη αυτορρύθμιση της αγοράς. Να σημειωθεί άλλωστε πως το 2019, οι εμπλεκόμενοι με τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται έως και 30% σε σχέση με το 2018, τόσο λόγω της μείωσης της πληρότητας, όσο και της υπερπροσφοράς καταλυμάτων.

«Η αγορά είναι τρομερά παγωμένη και η ψυχολογία που επικρατεί είναι πολύ κακή. Δεν υπάρχει καμία κινητικότητα και καμία ζήτηση για Airbnb. Η βραχυχρόνια μίσθωση λειτουργεί σαν ξενοδοχείο. Αλλά πώς θα λειτουργήσει όταν δεν υπάρχουν ξένοι;», σχολιάζει, μιλώντας στο insider.gr, ο Ιωάννης Ρεβύθης, Μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος και πρώην Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος. «Η ζωή και η κοινωνία δεν σταματούν, αλλά το Airbnb είναι ανύπαρκτο. Η ελληνική οικονομία είναι λαβωμένη από την πανδημία και θα λαβωθεί κι άλλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», προσθέτει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 4 =