αρχικηVIRALΕρευνητές του MIT έφτιαξαν τα πρώτα ρούχα που… κρυφακούνε

Ερευνητές του MIT έφτιαξαν τα πρώτα ρούχα που… κρυφακούνε

Πως θα σου φαινόταν αν ένα ρούχο… σε άκουγε; Κάτι τέτοιο δημιούργησε μία ομάδα ερευνητών του MIT. Συγκεκριμένα, έφτιαξαν τα πρώτα ακουστικά υφάσματα-μικρόφωνα που ακούνε.

Όπως εξηγεί το news.mit.edu, το εν λόγω ύφασμα έχει ειδικές ίνες και μπορεί να ανιχνεύει αποτελεσματικά τους ήχους του περιβάλλοντος, από τους δυνατούς σε ένα δρόμο με πολλή κίνηση μέχρι τους σιγανούς ήχους μέσα σε ένα αναγνωστήριο βιβλιοθήκης.

Tο ύφασμα είναι ικανό να ηχογραφήσει τους ήχους που άκουσε και μετά να τους αναπαράγει με τη μορφή ακουστικών δονήσεων, τις οποίες μπορεί να ακούσει πλέον ένα δεύτερο ακουστικό ύφασμα. Με τον τρόπο αυτό, δύο τέτοια υφάσματα μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.

Η λειτουργία της εφεύρεσης είναι εμπνευσμένη από το πολύπλοκο σύστημα της ακοής στο ανθρώπινο αυτί. Αυτά τα υφάσματα έχουν τη δυνατότητα αμφίπλευρης επικοινωνίας και πολλαπλών πρακτικών εφαρμογών π.χ. στο πεδίο της ασφάλειας/κατασκοπείας και της βιοϊατρικής, για παράδειγμα την ακρόαση ενός «στόχου» ή την παρακολούθηση των χτύπων της καρδιάς ενός ατόμου.

Οι ερευνητές, των οποίων η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», ανέφεραν ότι το νέο εύκαμπτο ύφασμα που «ακούει», λειτουργεί όπως ένα ευαίσθητο μικρόφωνο. Μία και μόνο λεπτή ίνα, που το μήκος της αγγίζει τα 40 μέτρα, ενσωματωμένη στο ύφασμα είναι ικανή να δημιουργήσει δεκάδες τετραγωνικά μέτρα «υφασμάτινου» μικροφώνου ικανού να ανιχνεύσει αδύναμα ακουστικά σήματα, όπως την σιγανή ανθρώπινη ομιλία. Το ύφασμα μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο, κάτι που του προσδίδει έξτρα μπόνους για πρακτικές εφαρμογές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − 2 =