αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕρευνητές του Χάρβαρντ λένε ότι το «open-office» στιλ γραφείων είναι κακό για τους εργαζομένους

Ερευνητές του Χάρβαρντ λένε ότι το «open-office» στιλ γραφείων είναι κακό για τους εργαζομένους

Είναι ένα στιλ γραφείων που βλέπουμε έντονα τα τελευταία χρόνια. Και είναι αλήθεια ότι πολλές εταιρίες και αρκετοί εργαζόμενοι το βλέπουν θετικά. Μιλάμε για τα λεγόμενα open-office γραφεία. Είναι εργασιακοί χώροι στο εσωτερικό των οποίο δεν υπάρχουν τοίχοι, και οι εργαζόμενοι είναι όλοι μαζί, συνήθως σε κάποια μεγάλη αίθουσα. Ακόμα και αν οι εργαζόμενοι αυτοί είναι από διαφορετικά τμήματα.

Ερευνητές του Χάρβαρντ παραθέτουν όμως τώρα την άλλη πλευρά. Αφού όπως διαπίστωσαν τέτοια γραφεία κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό στους εργαζομένους. Μπορεί να νομίζουμε ότι τέτοια εργασιακά περιβάλλοντα ευνοούν την συνεργασία και την άμεση επικοινωνία, φαίνεται όμως ότι σε πολλές περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Σύμφωνα με την έρευνα των ο Ethan S. Bernstein και Stephen Turban, οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε open-ffices έγιναν πιο απρόθυμοι να δώσουν αρνητικά σχόλια ή να αντιμετωπίσουν ευαίσθητα θέματα μπροστά σε συναδέλφους, γεγονός που τους οδήγησε να βρουν περισσότερους ιδιωτικούς τρόπους αλληλεπίδρασης. Αντί να μιλάνε ο ένας στον άλλο αυτοπροσώπως, οι συμμετέχοντες στη μελέτη στράφηκαν στα τηλέφωνα και τους υπολογιστές τους.

Συνολικά, οι προσωπικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων μειώθηκαν κατά περίπου 70%.

Την ίδια στιγμή πάντως, ένα άλλο στιλ εργασίας φαίνεται να ανεβαίνει δυναμικά. Για το οποίο έχουμε μιλήσει πολλές φορές εδώ στο It’s Possible. Είναι η remote εργασία από το σπίτι ή από οποιοδήποτε άλλο μέρος. Πλέον, αρκεί άλλωστε ένα laptop για να δουλέψεις από όπου θέλεις.

Harvard scientists say open-plan offices are terrible for workers

Constructing collaboration. Read more: https://wef.ch/2zqxdfM

Gepostet von World Economic Forum am Montag, 5. November 2018

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + 1 =