αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕρευνητές δημοσίευσαν την πρώτη φωτογραφία άλλου ηλιακού συστήματος σαν το δικό μας!

Ερευνητές δημοσίευσαν την πρώτη φωτογραφία άλλου ηλιακού συστήματος σαν το δικό μας!

Η φωτογραφία που βλέπετε παρακάτω, είναι η πρώτη φωτογραφία άλλου ηλιακού συστήματος σαν το δικό μας. Το European Southern Observatory’s Very Large Telescope (ESO’s VLT) τράβηξε την ιστορική φωτογραφία, στην οποία βλέπουμε έναν Ήλιο νεαρής ηλικίας, όπως διαβάζουμε στο newswise.com. Γύρω από το κεντρικό άστρο, υπάρχουν άλλοι δύο πλανήτες.

Ο εν λόγω Ήλιος βρίσκεται περίπου 300 έτη φωτός μακριά μας και είναι γνωστός ως TYC 8998-760-1. Ο συγκεκριμένος ήλιος είναι πολύ μικρότερης ηλικίας από τον δικό μας.

Μέχρι τώρα οι αστρονόμοι δεν είχαν παρατηρήσει άμεσα περισσότερους από έναν πλανήτες σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με τον Ήλιο. Οι παρατηρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους αστρονόμους, μεταξύ άλλων, να κατανοήσουν πώς οι πλανήτες σχηματίστηκαν και εξελίχθηκαν γύρω από τον Ήλιο μας.

https://media.eurekalert.org/multimedia_prod/pub/web/237924_web.jpg

«Αυτή η ανακάλυψη είναι ένα στιγμιότυπο ενός περιβάλλοντος που μοιάζει πολύ με το Ηλιακό μας Σύστημα, αλλά σε πολύ προγενέστερο στάδιο της εξέλιξής του», λέει ο Alexander Bohn, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Leiden στις Κάτω Χώρες, ο οποίος ηγήθηκε της νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε σήμερα στο Astrophysical Journal Letters.

«Παρόλο που οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει έμμεσα χιλιάδες πλανήτες στον γαλαξία μας, μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των εξωπλανητών έχει απεικονιστεί άμεσα», λέει ο Matthew Kenworthy, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Leiden, προσθέτοντας ότι «οι άμεσες παρατηρήσεις είναι σημαντικές στην αναζήτηση για περιβάλλοντα που μπορούν να υποστηρίξουν τη ζωή».

Περαιτέρω παρατηρήσεις αυτού του συστήματος, με την βοήθεια και του μελλοντικού ESO Extremely Large Telescope (ELT), θα επιτρέψουν στους αστρονόμους να διαπιστώσουν εάν αυτοί οι πλανήτες σχηματίστηκαν στην τρέχουσα θέση τους μακριά από το αστέρι ή ‘μετανάστευσαν’ από αλλού. Το ELT θα βοηθήσει επίσης στην μελέτη της αλληλεπίδρασης μεταξύ δύο νέων πλανητών στο ίδιο σύστημα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × four =