αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕρευνητές δημιούργησαν ασύρματο φορτιστή που φορτίζει συσκευές εν κινήσει

Ερευνητές δημιούργησαν ασύρματο φορτιστή που φορτίζει συσκευές εν κινήσει

Οι ασύρματοι φορτιστές για smarpthones και άλλες συσκευές είναι σίγουρα ιδιαίτερα βολικοί στη χρήση, ωστόσο έχουν το μειονέκτημα πως η συσκευή που φορτίζεται πρέπει να παραμένει ακίνητη σε ένα σημείο.

Ο Σάνχουϊ Φαν του Stanford University και η ομάδα ερευνητών του ανέπτυξαν έναν ασύρματο φορτιστή που λειτουργεί ακόμα και αν η συσκευή απομακρυνθεί ένα μέτρο μακριά από την πηγή ενέργειας. Επίσης, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Scientist, η αλλαγή του προσανατολισμού δεν επηρεάζει το επίπεδο μεταφοράς ενέργειας- και αυτό χωρίς να απαιτείται συνεχής ρύθμιση, όπως θα γινόταν με τα υπάρχοντα διαθέσιμα συστήματα.

Οι ασύρματοι φορτιστές λειτουργούν μέσω μαγνητικής επαγωγής. Αν και οι υπάρχουσες συσκευές λειτουργούν αποτελεσματικά όταν η πηγή και η συσκευή βρίσκονται σε μια ορισμένη, σταθερή απόσταση, τα πράγματα είναι δυσκολότερα όταν η συσκευή κινείται.

Η ομάδα των ερευνητών τα κατάφερε αξιοποιώντας κάτι από τον χώρο της κβαντομηχανικής, την αποκαλούμενη συμμετρία ισοτιμίας- χώρου (parity-time symmetry). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, περιλαμβάνει τη σύνδεση κυκλωμάτων στον φορτιστή και τη λάμπα LED που χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές, έτσι ώστε η αύξηση ενέργειας που προέρχεται από έναν ενισχυτή στον φορτιστή να εξισορροπεί ακριβώς την απώλεια ενέργειας καθώς η λάμπα απομακρύνεται. Το σύστημα αυτορρυθμίζεται αυτόματα, ακόμα και όταν η απόσταση ανάμεσα στη λάμπα και τον φορτιστή αλλάζει.

Ο Φαν και οι συνάδελφοί του σκοπεύουν να βελτιώσουν την εμβέλεια του φορτιστή τους, αλλάζοντας το σχέδιο ώστε να αυξάνεται η απόσταση φόρτισης- κάτι που θα μπορούσε να επιτρέπει ακόμα και τη φόρτιση εξ αποστάσεως οχημάτων εν κινήσει. Μακροπρόθεσμα, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να καταστήσει εφικτή και την υλοποίηση «άπιαστων» μέχρι τώρα ονείρων της τεχνολογίας, όπως η ασύρματη μετάδοση ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις, ώστε να είναι εφικτή η ασύρματη ηλεκτροδότηση περιοχών από μακριά, ή η συλλογή ηλιακής ενέργειας από δορυφόρους και διαστημικούς σταθμούς και η μετάδοσή της στη Γη.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − five =