αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕρευνα: Αυτοί είναι οι μισθοί στην Ελλάδα το 2022

Ερευνα: Αυτοί είναι οι μισθοί στην Ελλάδα το 2022

Το Pricefox.gr δημιούργησε νέα έρευνα η οποία παρουσιάζει τα επίπεδα μισθών στην Ελλάδα το 2022. Όπως προκύπτει από την έρευνα, 1 στους 4 λαμβάνον συνολικές μηνιαίες μικτές αποδοχές έως 1250€ με 1 στους 2  Έλληνες να μην ξεπερνούν τα 1850€.

Οι σαραντάρηδες πληρώνονται καλύτερα

Η ηλικιακή ομάδα 35-44 είναι η καλύτερα αμειβόμενη στην Ελλάδα με τη διάμεσο τον αποδοχών να κυμαίνεται κοντά στα 1900€ μηνιαίως με το 15% αυτών να λαμβάνει από 2750€ έως 3834€ μηνιαίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι 35% των νέων και κυρίως απόφοιτων αμείβεται λιγότερο από 1000€ μικτά το μήνα. Επίσης, στις ηλικίες 55+, περίοδος πριν τη συνταξιοδότηση, οι αμοιβές παρουσιάζουν πτώση σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα 45-54 κατά 8%.

Αδικημένες οι γυναίκες με 11.5% χαμηλότερες αποδοχές

Κατά μέσο όρο στην χώρα μας οι άνδρες αμείβονται κατά 11.5% περισσότερο από τις γυναίκες.

Με ποιες χώρες «κοντράρεται» η Ελλάδα

Η Ελλάδα μισθολογικά κινείται πολύ κοντά με την Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Εσθονία. Ωστόσο, το κόστος ζωής στις χώρες αυτές είναι χαμηλότερο έως και 19% με τις διαφορές στους μισθούς να μην ξεπερνούν το 10%. Το κόστος ζωής στην Ελλάδα αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με τους μισθούς να μην ακολουθούν την ίδια πορεία.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται ο μέσος μικτός μηνιαίος μισθός σε χώρες της Ευρώπης με παραπλήσια μεγέθη και η σύγκριση του κόστους ζωής σε σχέση με την Ελλάδα.

Αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη αύξηση του κατώτατου

Η αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού ξεκίνησε, με τον πρωθυπουργό να προαναγγέλλει ότι η νέα πρόσθετη αύξηση θα έρθει από τον Μάιο του 2022. Η ενεργειακή κρίση και το νέο κύμα πληθωρισμού που έχει κατακλείσει την αγορά αναγκάζει την επίσπευση της διαδικασία για δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα έρθει 2 μήνες νωρίτερα από το αρχικό πλάνο. Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 663€ (αύξηση 2%) αναμένεται νέα αύξηση που πιθανολογείται να κυμανθεί στο 6%, με τον κατώτατο μισθό να φτάνει τα 703€.

Ωστόσο, οι τελευταίες αυξήσεις του κατώτατου μισθού δύσκολα θα ισοσταθμίσουν την αύξηση του πληθωρισμού καθώς το ράλι πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2021 παραμένει αμείωτο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + seventeen =